[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Sturridge-England

Inför säsongen snackades det mycket och brett om att Daniel Sturridge skulle bli den spelaren som skulle ta över Luis Suarez roll i Liverpools lagbygge och mantla rollen som ”the main man” i anfallet. I media har man flera gånger genom åren kunnat läsa om att den engelske landslagsmannen inte alltid varit bekväm med att agera andrafiol. Därför kändes det naturligt för många att han nu skulle ta nästa steg i sin utveckling och bli spelaren som Brendan Rodgers skulle kretsa sitt lagbygge kring.

Daniel Sturridge är en fantastisk spelare, inget snack om den saken. Men är han verkligen en spelare som det går att bygga ett lag runt? Under sina cirka 20 månader på Anfield har Sturridge nämligen råkat ut för inte mindre än elva(!) olika skador – ett extremt mörkt facit om man jämför med många andra toppstrikers i fotbollseuropa. Det går såklart argumentera för att Sturridge är så mycket mer än en måltjuv. Han är en spelare som rör sig över mycket större ytor och bidrar med mycket mer än vad kanske en ”normal” anfallare gör. Dock så kan detta vara en bidragande orsak till att han drar på sig såpass mycket skador.

2014 September 5th: Hamstring Injury
2014 July 31st: Hamstring Injury
2014 June 14th: Hip/Thigh Injury
2014 April 13th: Hamstring Injury
2013 November 29th: Ankle/Foot Injury
2013 November 9th: Hip/Thigh Injury
2013 September 1st: Hip/Thigh Injury
2013 May 29th: Ankle/Foot Injury
2013 March 19th: Hip/Thigh Injury
2013 February 25th: Hip/Thigh Injury
2013 February 3rd: Hip/Thigh Injury

Ovanstående statistik är en sammanställning av alla skador Daniel Sturridge råkat ut för under sin tid på Anfield. Tyvärr tycker jag statistiken är ett bevis på att det helt enkelt inte går att bygga ett lag runt Liverpools nummer 15. Hans skador gör att han aldrig kommer att kunna bli ”the main man” oavsett om han spelar för Liverpool eller England. Det går helt enkelt inte att förlita sig på att han kommer att vara på planen när det väl gäller.

Grejen med de så kallade spetsspelarna som man bygger lag runt är nämligen att de praktiskt taget aldrig är skadade. Cristiano Ronaldo missar knappt en minut, Luis Suarez vet vi spelar så länge han håller sig på bitavstånd och Lionel Messi spelade tre matcher varje vecka för Barcelona i 7 års tid – även fast han nu börjat få lite skadebekymmer på grund av det tuffa matchandet. Faktum kvarstår ändå att spelare man bygger ett spel runt måste vara skadefria och praktiskt taget spela jämnt, något som Sturridge inte gör och aldrig lär göra.

Den spelaren som jag stället tror att Brendan Rodgers kommer bygga sitt lag runt är en helt annan engelsk landslagsman, nämligen Raheem Sterling. Sterling är en spelare som förvisso fortfarande är extremt ung, men som har alla de ingredienser i sitt spel som krävs för att bli spelaren man bygger upp sin taktik runt. Dels så har han givetvis den offensiva spetskvalitén och förmågan att göra det som ingen förväntar sig, men han har även en briljant fysik som gör att han ödslar väldigt lite energi när han spelar. Det är på grund av detta som det ofta ser ut ut som att den unge britten orkar springa nästan hur mycket som helst, både i defensiven och offensiven. Sterlings utmärkta fysik och talang är något som förövrigt både Brendan Rodgers och Steven Gerrard snackat om tidigare i år.

Brendan Rodgers: ”He’s one of the strongest players I’ve ever known – that’s what people find remarkable. I don’t think he’s got bones in his body, it’s like he’s made of steel. He has an incredible physique for a young guy.

Steven Gerrard: “He is the toughest in our squad,”

“I don’t go near him in training because if I do, there is only one winner.

“He just needs to keep learning and listening to Brendan and the experienced players in the dressing room and believing in himself. If he does that, he’ll be all right.”

Sterling är med andra ord den här spetsspelaren som det kommer gå och lita på i längden och som kommer orka att spela matcherna när det väl gäller, både på kort och lång sikt. Frågan är hur Sturridge kommer ställa sig till spela andrafiol ännu en gång. Men en sak är dock säker – Raheem Sterling är numera Liverpools ”main man”, och jag hoppas han kommer vara det i många år framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarer
 1. Somsagt, sterling har läge setts som en talang och är fortfarande en dka man väll ändå säga. Talang är dock underdrift av monumentala mått när det gäller sterling för om man kan hitta (en) spelare i hela världen som någonsin varit på samma nivå I samma ålder så skulle jag vilja veta det. Det vi borde som ni skriver är att börja se sterling som den nya stora tjänaren. Förhoppningvis stannar han så om man bortser från det. Man har länge längtar efter den där nya Gerrard och iaf jag har stirrat mig blind på den typen av spelare. Men. Nu har vi fått Raheem Sterling och några av de största spelarna vi har i toppen idag såsom Ronaldo, Messi, var inte ens i närheten, nej massan visste inte ens vilka dem var vid 19 års ålder, och då har redan sterling varit med ca 2,3 år i truppen.

 2. Finns ju alltid en rädsla att han peakat vi tidig ålder men jsg lever i nuet och ser inte så långt fram 🙂

 3. Det känns som Sterling kan komma att lämna om en eller två säsonger när Real öppnar plånboken för en ny miljard värvning. Skulle inte Liverpool förlänga hans kontrakt samt ge 4ggr högre lön? Det känns viktigt att de förlänger de viktigaste spelarnas kontrakt så stommen iaf kostar jäkligt mycket om nån vill försöka köpa någon.

  • Det är nog bara en tidsfråga innan man förlänger kontraktet med Sterling. Rodgers snackade ju om ett nytt kontrakt för inte så längesen och nu när transferfönstret är stängt lär det väl hända lite på kontraktsfronten.

  • Hade han varit sydamerikan likt suarez så hade säkert real eller Barca kunnat plocka honom när som helst. Men iom att han är engelsman så tror jag suget inte är så stort. Det är ju inte så många engelsmän som gått till Spanien och sterling har förhoppningsvis insett att det finns ingen större klubb än liverpool.

  • Fast med tanke på att han oftast är bäst i både landslag (vilket iofs inte säger mycket i England) och i Liverpool och är 19år så nog tror jag ett och annat lag skulle vilja värva honom.

 4. Grejen är väl ändå den att BR anpassar laget efter spelarna och utan Sturridge spelar vi ju sällan med två strikers. Så på ett sätt har ju BR gjort Sturre till en main man men även Suarez fick anpassa sig till laget.
  Det fantastiska med BR är ju att han får alla att jobba för laget. Det är ku därför det är så spännande att se hur Mario kommer anpassa sig. I Liverpool finns inga main men utan ett lag som spelar efter spelares styrka.

 5. Lite väl dramatisk titel?
  Det är ju pga det här vi har en bredare trupp och att Borini stannade kanske inte var så dumt ändå.

  Det intressantaste saknas, hur länge han har varit borta totalt och vid varje tillfälle. Enrique och Coates hade ju inte många små men en stor skada och var borta förmodligen längre än Sturridge totalt.

  • En startspelare som blir skadad vid flera ”små” perioder under en säsong förstör nog kontinuiteten mer än en som är borta en längre period med något års mellanrum. Sturridge var ändå borta nästan var fjärde match förra säsongen och ändå eller troligare kanske tack vare detta, var han absolut inte på topp vid säsongsavslutningen. Problemet med flera små avbrott för spelaren är att han sällan är i toppform. Problemet för spelaren vid stora skador (Lucas Leiva) kan vara att de aldrig kommer i toppform igen.
   Jag hoppas i de är problemet på spåret med Sturridge för det känns som de flesta skadorna är i senor/muskler och utan grov fysisk kontakt. Det borde gå att få lite bättre koll med rätt träning och behandling.

  • Nja, jag tycker väl att den sammanfattar krönikan rätt bra ändå. Sturridge kommer aldrig kunna bli en spelare man bygger laget kring. Men aldrig är kanske ett hårdare ord än exempelvis ’inte’ som man kunde bytt ut med.

   Hur länge han varit borta vid varje tillfälle har jag tyvärr ingen statistik på, men det kvittar egentligen att det är små skador, för även de små sätter käppar i hjulet för LFC. Att jämföra Enrique och Coates känns märkligt då de aldrig kommer kunna bli eller har haft målet att bli ”the main man”. Sturridge vill ju vara en absolut nyckelspelare i laget han spelar för. Det är ju lite det som krönikan går ut på.

  • Jag ställer mig tveksam ,skador eller ej, till att han har kvaliten till att bli ”the main man” i ett absolut topplag. En bra målskytt absolut, men att påverka en hel matchbild som Suarez eller för den skull Sterling ofta gjort tror jag aldrig han kommer att göra på frekvent basis. Jag hoppas givetvis både att jag har fel och att han slipper skadeproblemen.

 6. Mycket muskulära skador, frågan är hur det är ställt med bålstabilitet och kontroll hos honom då det känns som att många skador i samma område ofta beror på nedsatt bålkapacitet. Där skulle jag lägga en del krut i rehabiliteringen.