[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Det är med viss försiktighet och visst vemod jag slänger upp det här ämnet, ut i det fria, där alla kan se. Där alla kan se att någon har mage att påstå, att det vi har fått se från vår fantastiska kapten, kanske är början på slutet.

Låt mig först klargöra en sak, det jag talar om har givetvis ingenting att göra med hans status som ikon för den klubb vi älskar. Det jag talar om är inte nödvändigtvis heller slutet som spelare i den klubb vi älskar. Det jag talar om är möjligen början på slutet som tongivande spelare i den klubb vi älskar.

Förra säsongen var magisk på nästan alla vis. Fram till Jordan Henderson tog det röda kortet så trodde jag verkligen att pokalen skulle hamna på Merseyside. Liverpool hade precis slagit Manchester City och hade 5 poängs försprång med två matcher mera spelade. Ändå dog en del i mig när jag såg tacklingen och färgen på kortet. Frågar ni mig så dog även sista chansen för Steven Gerrard att äntligen få kröna sin extraordinära karriär med det enda som fattas honom på klubblagsnivå.

I Henderson’s frånvaro så blottas Gerrard’s svagheter. Jag förstod att riskerna att vi skulle tappa poäng i hans frånvaro i tre matcher var stor. Så även när City tappade poäng i omgången efter och Liverpool samtidigt avfärdade Norwich så kände jag ångest inför mötet med Chelsea. Här anser jag, trots Gerrard’s misstag att det största misstaget begicks av Brendan Rodgers. Hans ovilja att möta Chelsea’s vilja om att spela av en tråkig match och gå ifrån med 0-0 och en poäng var blev ödesdigert. Med en poäng där hade vi inte behövt jaga mål mot Crystal Palace och tapp en säker ledning.

Det var ett genidrag däremot av Brendan Rodgers att flytta ned Steven Gerrard i den sittande mittfältsrollen, inte på grund av hans stora defensiva kvalitéer, utanför hans förmåga att styra spelet och fördela passningar. Likt Pirlo gör i Juventus skulle Gerrard nu göra i Liverpool. Det kan han göra, och det kommer han kunna fortsätta göra. Men då krävs att vissa andra bitar fungerar och det är just det jag baserar denna krönika på.

Steven Gerrard har aldrig haft något vidare positionsspel och som offensiv mittfältare i grunden är man inte van med att behöva söka sig till ytor för att undvika press då man oftast får bollen högre upp i banan med fart. Mot Aston Villa i år och framförallt mot West Ham blev det pinsamt tydligt hur enkelt Steven Gerrard blev utraderad. Gerrard fick Stewart Downing att se ut som den spelare vi köpte igen och det är allt annat än smickrande.

Steven klev av matchen mot Hammers utan att ha genomfört en enda vunnen tackling, endast 25% vunna totala dueller (minst i laget), inga skott på mål, inga genomförda genomskärare, inga krosspassningar till rätt adress, 82% passningsprocent totalt, 14 bolltapp (endast Sterling hade fler) samt 11 missriktade passningar på offensiv planhalva (mest i laget). Med siffror som detta så blir det ju tydligt, även för er som glömt eller förträngt hans (och lagets) prestation, att ett sådant bidrag i öppet spel på sikt är ohållbart i ganska många lag i Premier League.

Nu var detta givetvis ett riktigt bottennapp, men tendenserna har varit desamma i stort sett i alla matcher, undantagen är väl Spurs borta, Merseyside-derbyt och i viss mån WBA nu senast.

Steven Gerrard gjorde 13 mål och 13 assist förra säsongen, majoriteten av dessa på straffar och hörnor. Vi sköljde över motståndarna som en okontrollerbar kraft och bristerna i vår defensiv skymdes av briljansen i vår offensiv. Nu hackar offensiven och vår defensiv exponeras för vad den är. När Steven Gerrard heller inte levererar samma kvalitet på fasta situationer så ställer det andra krav på hans bidrag i det öppna spelet.

Nyckeln till förlänga kaptenens karriär ytterligare ett tag faller främst på det kollektiva presspelet och att spelsystemet anpassas till att ha en mobil mittfältare bredvid Steven Gerrard som avlastar och täcker upp för honom. Det är ett tecken att Rodgers nu måste ’hitta’ en plats eller ’skapa’ en plats för Stevie i startelvan. För första gången någonsin sedan han slog sig in i startelvan är inte frågan om hur man får ut maximalt av hans kapacitet utan hur man får ut tillräckligt av hans kapacitet för att motivera att ha honom kvar. Hur man disponerar laget så att medelmåttor som Agbonlahor och Downing inte kan radera ut honom. Med många matcher denna säsong kommer han även behöva vila och rotera. För första gången någonsin är den senaste Liverpool-legendaren kanske inte första namnet som skrivs på pappret längre.

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Robin, vars twitter du hittar HÄR.

6 kommentarer
 1. Jag håller med om att Gerrard inte längre är på toppen av sin karriär, men jag vill inte riktigt köpa ditt resonemang att han inte längre är en av de tongivande spelarna. Det har sett likadant ut de senaste fem åren. Gerrard har börjat svagt och blivit ifrågasatt av fansen och i media. Men sen någongång strax före jul har han varvat upp och sen spelat riktigt bra. Förra året var det väl bara Suarez som överglänste honom och då såg det precis likadant ut som i år i början på säsongen. Det jag tycker talar för att han åter kommer göra en bra säsong är att han nu börjat anpassa sig till den nya rollen. Det märks att han tränat lite mer kondition nu, han orkar springa mer. Innan landslagsuppehållet så visade han att den sista av tre matcher på en vecka inte bekom honom särskilt mycket. Då var han bäst enligt mig i alla fall. Mitt råd sitt lugn i båten, han kommer att varva upp igen. Så som han alltid gör =)

  • Jag vet inte vad du läst att jag sagt att han inte är tongivande längre, men visst är det möjligt att han spelar upp sig. Men framförallt att laget spelar upp sig så han får hjälp och på vis kan fortsätta vara en viktig del av laget.

   Att hans fysiska form är bra är inte relevant nog om man ändå saknar tillräckligt bra positionsspel eller snabbhet nog för att kompensera för bristen av positionsspel. Det är urtydligt att han inte har. Men skulle t ex Allen eller Henderson finns närmare för avlastning så kan det gå ändå. Sen är det så att han måste bidra med poäng eller vara så tydligt involverad i skapandet av mål att det motiverar att ha en defensivt bristande spelare på plan framför t ex en Mascherano.

   Jag tycker att det funnits tendenser i spelet från hela laget i de två senaste matcherna som gör att man kan vara optimistisk. Men trots det finns det i mitt tycke tendenser på att Gerrards plats som given startspelare kan vara hotad redan denna säsong.

 2. Lite off topic kanske 😉

  Men grymt skönt att ha haft lite att läsa här under landslags(gäsp)uppehållet! Tack för ert slit, följer slaviskt med och läser varje dag!

  • Kul att höra! Det har varit ett riktigt fint landslagsuppehåll med hjälp av våra nya skribenter 🙂

 3. Jag kan lätt byta ut honom.. och köra Allen, Hendersson, Can, Lallana, Stearling.. Lovren är fruktansvärt dålig.. fel i varje ingripande i 1a halvlek.. Enrique en tung dag.. men man ser så ofta han letar efter någon att spela till utan att någon gör en antydan att vilja ha bollen.. Balotelli måste ur laget fort som bara den.. han förstör ju mer än han tillför.. idag tillförde han ingenting och han får spela 90 min.. vad har B.R för förklaring till det?? Han gör sig aldrig sig spelbar.. springer inte o möter bollen, springer aldrig i djupled, visar aldrig att han vill ha bollen om någon skall göra ett inlägg ifrån kanten.. Har han bollen så driver han bara rätt in i försvarare o provar att avgöra själv, hur många fria som står o skriker efter bollen.. Är han i offside läge så springer han inte ur det utan går.. med huvudet neråt och förstör anfall på anfall.. Hans kroppsspråk säger att han vill vara på en annan plats.. och låt han åka dit.. vill aldrig mer se honom i den röda tröjan.. in med Lambert, Borini eller någon ungdom.. alla kämpar iaf och ger sitt yttersta!

 4. Problemet med att byta ut Gerrard är att man tappar hans enorma spelskicklighet. Ingen annan spelare i truppen har samma variation och räckvidd i passningsspelet. Samtidigt skulle en defensivt bättre spelare på positionen möjliggöra en tätare defensiv, det är uppenbart. Som ni är inne på blir det en fråga om prioriteringar. Det känns som att det blir både rätt och fel hur man än gör…

  Min gissning är att Rodgers kommer skeppa Lucas Leiva och ta in en ny defensiv mittfältare. En yngre spelare som ska ersätta Gerrard på sikt. Vilken spelartyp den spelaren är kommer ge oss en fingervisning om hur Rodgers vill att en defensiv mittfältare ska vara i framtidens Liverpool.

Kommentarer är stängda.