Gårdagens match mot Arsenal var ett nyttigt genrep inför allvaret, som nu bara är två veckor bort. Efter den mest udda försäsong jag kan minnas är det återigen dags för Premier League och vi går in i ligaspelet som regerande mästare, som laget alla andra kommer vilja slå. Det blir en ny utmaning för våra spelare, men vi känsla efter matchen igår var att vi kommer väl rustade.

Man ska såklart inte dra några större slutsatser av försäsongsmatcherna, till vilka jag även räknar gårdagens, spelarna är nedtränade och förutsättningarna är ofta lite annorlunda än när det börjar betyda något på riktigt. Speciellt de mer etablerade spelarna brukar ha svårt att varva upp innan det betyder något på allvar, men igår kunde man ändå se tendenser till att det börjar närma sig. Ju längre matchen gick desto mer började våra offensiva spelare ta för sig, kombinera sig fram och skapa målchanser. Vi kan lita på att trion där framme kommer att vara jättebra den här säsongen också. Det har hela tiden pratats om att vi behöver värva in bättre spelare bakom dem, om det skulle komma några skador eller om vi skulle behöva vila någon av dem. Origi fick inte den utväxling man kunde ha hoppats på under förra säsongen och med en skadeförföljd försäsong kommer han knappast att vara het i starten av den här ligastarten heller. Igår fick vi dock se att det finns en del sparkapital, för inhoppet som Minamino stod för lovade väldigt gott. Utöver sitt mål hade han ett okej avslut och kombinerade med övriga anfallare på ett fint sätt. Klopps nyförvärv brukar behöva tid, nu har japanen fått tid att växa in i laget och kanske kommer vi att få se honom få sitt genombrott i år? Att han är en bra spelare har han visat, mer mot oss än för oss än så länge, målet igår betydde nog en hel del och jag skulle gissa att han kommer få en hel del förtroende nu när allvaret börjar.

En annan spelare som ska konkurrera i offensiven är Rhian Brewster och hans plats i truppen är en av de frågor som behöver besvaras innan fönstret stänger. Är han bra nog att vara kvar i truppen eller behöver han ytterligare ett år på lån? Att han är en vass avslutare kan vi nog vara överens om, trots straffmissen igår, men har han tillräckligt spel i sig för att redan förtjäna den speltid som hans utveckling kräver? Under försäsongsmatcherna har han sett väldigt spännande ut, men det är, som sagt, träningsmatcher och en helt annan sak än att spela om poäng i ligaspelet. Det kommer inte att bli många tillfällen från start, våra ordinarie spelare där framme vilar sällan och just nu känns det som att det finns spelare som får före den unge engelsmannen även vid skador, men samtidigt är det kanske läge för honom att få chansen nu? Origi har, som sagt, haft en jobbig försäsong och kommer från en ganska svag period.

En annan ungdom som redan börjat få en del speltid i förstalaget är Neco Williams, igår fick vi se honom i stället för en småskadad Alexander-Arnold och det var tveklöst en nyttig erfarenhet för honom att få spela mot Aubameyang. Det är såklart hårt att lägga allt för stor skuld på honom vid målet, det är ett klassavslut och understödet är obefintligt, men det är inget snack om att han hade kunnat göra det bättre. Jag är väldigt delad kring Williams, han har mycket fotboll i sig, en fin högerfot och potential att bli en riktigt bra högerback. Frågan är bara om han är tillräckligt bra än? Kan vi räkna med honom som backup där ute, håller han om Trent blir skadad under en längre tid eller måste vi då flytta ut Gomez till höger? Det är inte bara att ersätta världens, enligt mig, bäste högerback, så det är klart att det kommer märkas de gånger vi får göra ändringar där ute, men jag har någonstans en känsla av att Williams inte är redo. Han hade problem när han spelade förra säsongen, han hade problem igår. Det är såklart inte konstigt att han gör en del misstag, han är ung och relativt oprövad på den här nivån, men har vi råd med dem?

Det som jag gillar med dessa frågetecken är att de alla befinner sig i utkanten av truppen, medan lagen som ska försöka peta ner oss från toppen kommer att jobba med att sätta en förstaelva, spela ihop ett lag handlar det för oss fortsatt om att göra spelarna utanför elvan bättre. Vi har en väl sammansvetsad startelva, visst, ibland kan det vara något namn på mittfältet som byts ut, men i stort vet vi tio av elva namn en dag då alla är friska. Kontinuiteten som den här gruppen bygger på har varit en stor fördel för oss under de senaste säsongerna och poängsummorna vi haft vittnar om att Klopps sätt att bygga det här laget är extremt framgångsrikt. Det pratades även inför förra säsongen om att vi behövde värva för att stärka kvaliteten bakom fronttrion, inget hände, men vi blev ändå starkare. Även den här sommaren har det höjts röster om att vi behöver värva och det är såklart inget konstigt, den här tiden på året när spelare byter klubbar har vi lätt att undervärdera det vi har och övervärdera det vi vill ha.

Visst, jag kan också tycka att det vi skulle må bra av en eller två spelare till in i truppen och hade såklart inte haft något emot en värvning av Thiago, men vi får inte glömma vad det är för lag vi sitter med. De här spelarna avgjorde ligan rekordtidigt, trots att vi bromsade oss in i mål landade vi på 99 poäng. Vi kan värva, men vi måste verkligen inte. Jag litar fullt ut på att FSG kommer ge Klopp det han vill ha om ekonomin tillåter det, i de här osäkra tiderna är det sista vi ska göra att chansa. Vi ser Chelsea värva, Spurs värva, City värva, Arsenal värva. Den stora skillnaden, de måste värva. City var arton poäng efter oss förra säsongen, de behöver bli bättre för att kunna ta tillbaka titeln. Vi har en stark, samspelt mästartrupp och kan fortsätta att bygga på den under säsongen. Hur det än blir med Thiago eller andra spelare som ryktas till laget känner jag mig väldigt trygg inför det som komma skall. Vi har ett lag där min största oro handlar om huruvida vår högerbacksbackup är redo eller ej, då har man det ändå ganska gott ställt.

4 kommentarer
 1. Hade känt mig lugnare om vi tog in en ersättare för Lovren, en ersättare för Lallana (räknar inte in Jones här) och en offensiv spelare som gärna kan spela på fler positioner framåt.

  Skulle också räcka med en Thiago, för då skulle vi kunna avvara Fabinho som mittback när det behövs utan att tappa för mycket på mitten. Då får vi lite 2 till priset av 1…

  Men helst en offensiv kraft till, känns som vi tappar alldeles för mycket när vi ersätter med Origi framåt.

 2. En tanke om Neco WIlliams. Håller i viss mån med Tomas m.fl. som ifrågasätter om han är redo, men hur såg det ut när TAA slussades in i laget? Minns inte om han tvingades in i hetluften pga skador på Clyne (som åtminstone jag själv såg som en relativt stabil kugge innan dess), men oavsett vilket vill jag minnas att TAA kändes aningen svajig under ganska lång tid och motståndare valde ut honom som vår svaga punkt. Om inte minnet sviker var det extra tydligt i en match mot Manchester United. Vi vet alla hur utväxlingen blev på de lärdomarna för TAA och kanske är risken värd belöningen även för unge Williams oavsett om vi ser oss som ett starkare lag idag än när TAA ”tilltäts” blomma ut?

  • Du har en poäng när du jämför med TAA, som jag minns var han dock lite längre i sin utveckling, kanske inte vid debuten, men när han började spela mer frekvent. Det kan absolut vara så att det här är något vi vinner på över tid. Det var en skada på Clyne som gav Trent chansen att etablera sig till höger på allvar, men då hade vi också Gomez som kunde spela där ute och jag vill minnas att de turades om en del, åtminstone inledningsvis. Sen är ju också frågan hur redo Neco egentligen behöver vara, tror Milner skulle gå före i en match mot tuffare motstånd, även Gomez om Matip och VVD kan spela i mitten. Men, skulle vi få en skada på TAA som gör att han är borta länge tror jag det skulle bli tufft, eftersom vi just nu inte har tillräckligt med täckning i mitten för att spela Gomez till höger över tid. Det är en massa om här och förhoppningsvis slutar det med en frisk TAA och att Neco får några matcher när vår stjärnback behöver vila, så det här behöver inte bli ett problem.

  • Det är möjligt att TAA låg lite längre fram, vågar inte hävda att det är identiska situationer.

   Det du säger om ”massa om” är intressant och även om du har rätt i att de som skrek efter nyförvärv inför förra säsongen fick fel är det frågan hur länge de kommer ha fel. Vi har varit relativt lyckligt lottade gällande skador och dylikt (kanske än tydligare när vi kikar längre fram i banan), men hur länge ska vi klara oss? Klopp gillar mindre trupper, men det kan naturligtvis straffa sig. Min åsikt landar nog i att lösningen är en ny mittback in som ersättare till Lovren. Då finns det utrymme att flytta ut Gomez eller Milner om TAA blir borta en längre tid eller om det är en viktig match.

Kommentarer är stängda.