Liverpool drar i spaken och hoppas få jackpot när man ersätter Jürgen Klopp med Arne Slot. Det är ett spännande och oväntat val med mycket potential, men samtidigt ett stort risktagande när man sätter pengarna på en tränare som är helt oprövad utanför Holland och aldrig konsekvent upplevt en sådan hög nivå som Premier League.

Det känns konstigt att skriva om Arne Slot när jag fortfarande inte har förlikat mig med att Jürgen Klopp har lämnat och aldrig kommer tillbaka som tränare för Liverpool. Tysken har redan lämnat Liverpool för varmare breddgrader men det var igår som han på pappret gjorde sin sista dag som tränare. Samtidigt känns det fortfarande som att det bara är en paus och att när försäsongen sätter igång så vill jag tänka att tysken kommer stå där för att formera styrkorna för ännu en titelutmaning.

Men från och med idag inleds en ny era med klubbens första holländska tränare vid rodret, en som kommer med spännande kvaliteter som dock är oprövade på den högsta europeiska nivån. Dessutom är det nog inte som tränare utan som ledare som Arne Slot kommer märka att han har den största utmaningen när det kommer till att ersätta den ikoniska tysken. Klopp var en manager och en klubbgestalt ut i fingerspetsarna och han hade en kontroll inom klubben som Slot per design inte kommer att komma i närheten av – med Michael Edwards tillbaka har klubben nämligen gjort det tydligt att Arne Slot är huvudtränare och inte manager. Det betyder att han kommer att fokusera på att träna, förbereda och förbättra laget på planen men vid sidan av planen sköts rekrytering och spelaridentifiering helt av det sportsliga teamet. Personligen tycker jag det är helt rätt upplägg efter de senaste åren där Klopp fick för stor makt och där det togs felaktiga beslut både vad gäller övergångar och spelarkontrakt.

Med Arne Slot blir det en omstart både för spelartruppen och den sportsliga ledningen, där den sistnämnda visserligen består av många bekanta hemvändare men där det ändå sker en maktförskjutning tillbaka till den datadrivna rekryteringen. I den här texten kommer jag inte röra så mycket vid vilka eventuella värvningar det kan resultera i utan här tänker jag fokusera på vad det är Liverpool får med Arne Slot – både det gouda och det potentiellt lite mer schweizerost-ihåliga.

Till att börja med så har klubben enligt egen utsago bedrivet en dataledd rekrytering av den nya tränaren där Arne Slot fick höga betyg i de flesta kategorier och där hans gedigna jobb med inte bara en, utan två, klubbar (AZ Alkmaar innan Feyenoord) imponerade på Hughes och Co. Precis som med spelarekryteringen letar Liverpool efter en tränare som har bevisat i mer än en klubb att resultat och underliggande siffror är repeterbara över tid och där det finns tydliga tecken på förbättring och utveckling. Det viktiga är också att de här siffrorna sedan är skalbara i en bättre, om än mer krävande, omgivning och det är det som Liverpools sportsliga ledning sätter sina pengar på att Arne Slots siffror och filosofi är.

Så vad utmärker då Arne Slot? Tja, i den research jag gjort förefaller det som att han delar många beröringspunkter med Klopp vad gäller formation, intensitet, återerövring, press och hög backlinje, men det finns också mer Guardiola-lika influenser i sättet som hans lag bygger spel med bollen och i förlängningen även hur de då uppträder defensivt. Det här är positivt för Liverpools utveckling då just speluppbyggnad och defensiv soliditet är det som fått stryka på foten de senaste två åren då Klopp fokuserat på att göra laget galet framtungt och offensivt (Liverpool skapade 95 i xG förra säsongen, klart mest i ligan, men släppte också till 47 i xG, visserligen tredje bäst men långt ifrån City och Arsenal och ohållbart för ett lag som vill utmana om titeln).

Det är framför allt defensivt som Slot behöver lägga ner mest arbete med laget, xGC behöver komma ner till åtminstone 35 nästa säsong och då tänker jag att det är okej om laget bara skapar kring 80 i xG för att uppnå den balansen. Tittar man på siffrorna med Feyenoord från den gångna säsongen så släppte de in drygt 0,8 mål/match med ett xGC på 0,74/match och de släpper endast till drygt 7,5 skott per match, samtliga parametrar är elitsiffror i en europeisk kontext. Sett över 38 matcher skulle det i så fall bli låga 28 i xGC och det var där Arsenal låg den gångna säsongen. Det är förstås för mycket begärt när man går från Eredivisie till Premier League, men fundamentet för en stabil defensiv finns där i Slots principer. Det stora frågetecknet är om det är överförbart till en engelsk kontext och det får framtiden utvisa.

Titta man offensivt ser det minst lika bra ut, drygt 2,6 mål/match och 2,7 i xG/match, också det bland det högsta med europeiska mått mätt. Feyenoord är också i Europatoppen när det gäller skott på mål/match, i slutet av april låg siffran på 20,3, strax före Liverpools 20,1 och endast efter PSV med 23,6 (också det laget som tog hem titeln i Holland före Feyenoord). Det finns förstås mer detaljrika parametrar som Liverpool har tillgång till och tagit ställning till, men jag ville här använda ganska bekanta begrepp för att ge exempel på hur Slot har fått Feyenoord att lyfta och hur det skulle kunna överföras till Liverpool.

Ganska enkelt uttryckt så har Arne Slot fått Feyenoord att skapa mycket samtidigt som man släpper till lite, på pappret det perfekta receptet för att vinna både matcher och i förlängningen titlar. Men fotboll är naturligtvis mycket mer komplicerat än så och det leder mig in på de lite mer skeptiska funderingarna jag har när det gäller valet av Arne Slot.

För det första är det ett väldigt stort steg att gå från en sådan svag och enkelspårig liga som Eredivisie rakt till den mest utmanande ligan i världen, både taktiskt och motståndarmässigt. Arne Slot har bara spelat fotboll i Holland och bara tränat i Holland, så hans erfarenhet av olika fotbollsstilar är begränsad, taktiskt sett är han van vid att möta snarlika upplägg från underlägsna lag vecka efter vecka medan han snabbt kommer inse att Premier League är den mest taktiskt mångsidiga ligan i världen där du måste anpassa ditt spel i princip från match till match. Enkelt beskrivit; i Holland kan du få mycket gratis på grund av den låga nivån, i PL kommer inget gratis och det är en stor omställning för de flesta tränare, det var det även för Klopp och Guardiola till en början.

Utöver skillnaden i kvalitet finns det vissa frågetecken kring hur applicerbara Slots träningsmetoder och fysiska upplägg är när han går till en mer krävande miljö. Det har skrivits mycket om hur hans Feyenoord hade 90 procent tillgänglighet inom spelartruppen under sin tid i klubben vilket är mumma att läsa med tanke på hur många skador som har gäckat Klopps Liverpool under åren. Jag har alltid hävdat att Klopps högoktaniga filosofi bidrog till att göra Liverpoolspelare överdrivet skadebenägna och det finns fog att snegla mot hur Arsenal och City bevarar sina spelare bättre med en mer försiktig och metodisk filosofi på planen. Slot faller mer in i den senare kategorin där man betonar bollinnehav som ett sätt att stärka defensiven men även att konservera energi – alltså vila med bollen och sänka tempot i matcher, något Klopp gjorde väldigt bra de åren som Liverpool vann sina största titlar.

Men åter till Slots upplägg – han går nu till en mer krävande omgivning där de spelas fler ligamatcher, ytterligare en inhemsk cup, fler CL-matcher och där fler av hans spelare deltar i internationella matcher. Bördan kommer bli större utöver det faktum att varje enskild match i Premier League dränerar betydligt mer energi än en enskild match i holländska ligan. Allt detta kan komma att påverka hur väl Slot lyckas med sitt bekanta upplägg och hur mycket han kommer behöva justera – och frågan är vad resultatet blir då? Detta är förstås bara spekulativa farhågor men det är ändå en fråga jag ville ta med och som jag kommer hålla koll på under säsongen, en mer tillgänglig trupp kommer va avgörande för hur väl Slot kan manövrera ligan och göra Liverpool slagkraftigt även i cuperna.

Störst frågetecken finns dock förmodligen taktiskt. En stor fördel med Slot är att han verkar föredra 4-2-3-1 vilket är en formation jag velat se Liverpool spela betydligt mer frekvent under Klopp, vi fick se hur bra det kan se ut under 21/22-säsongen med Thiago och Fabinho på det sittande mittfältet men sedan dess har formationen knappt återvänt. När det gäller holländska tränare överlag ska jag inte sticka under stolen med att jag ofta upplevt dem som väldigt taktiskt naiva och stilistiskt trångsynta utan någon närmare anpassningsförmåga eller mångsidighet. Min förhoppning är att Slot är en ny typ av holländsk tränare som inte inspireras av Cruyffs huvudlösa totalfotboll utan mer av Guardiolas och Ancelottis pragmatiska dogmer, med lite skvättar av Kloppsk gegen inslängt i mixen.

Den sämsta typen av holländsk tränare är faktiskt han som besegrade Slot i Eredivisie den gångna säsongen – Peter Bosz i PSV. Hans lag spelar väldigt attraktiv och offensiv fotboll men hans filosofi fungerar inte överhuvudtaget utanför Holland. Han imponerade stort i Ajax 2016/2017 men floppade sedan totalt i Dortmund för att hans lag bara kunde spela på ett sätt och konstant blev sönderkontrade när de inte lyckades. Efter ytterligare några år utan att lyckas utomlands återvände han så till Holland för att återuppväcka karriären på den nivån som hans fotboll klarar av. Ett klassiskt citat som sammanfattar Bosz naivitet som tränare kom efter Europa League-finalen mot Man Utd 2017 när Mourinho hade skolat Bosz i den pragmatiska fotbollens fördelar och vunnit med 2-0 med bara 30 procents bollinnehav. Holländaren klagade efter matchen och sade ”det går inte att spela fotboll om inte det andra laget också vill pressa” och jag bara tog mig för pannan över detta häpnadsväckande naiva uttalande. Det ska tilläggas att Bosz är en Cruyff-fanatiker och något förenklat tycker att det bara finns ett visst sätt som fotboll ska spelas på, en syn jag är obeskrivligt allergisk mot.

Summa summarum så tror och hoppas jag att Slot inte delar den här inskränkta synen på fotboll utan att han har en mer modern, pragmatisk och öppen syn på hur fotboll kan spelas, för det kommer han behöva för att navigera framgångsrikt i engelsk fotboll. Hittills har inte en enda holländsk tränare i Premier League haft ett poängsnitt över 2,0/match under sin tid i ligan och det snittet behöver Arne Slot komma över med besked för att vara godkänd som tränare för Liverpool.

Jag är försiktigt optimistisk och håller ett öppet sinne kring Arne Slot samt ser fram emot att se hans lag ta form under försäsongen. Men jag anser också att vi ska kunna kräva resultat av honom mycket snabbare än vi gjorde med Klopp, för det Liverpool som Slot tar över är mycket bättre än 2015-upplagan och betydligt högre upp i fotbollens näringskedja.

* * *

Texten är skriven av Andreas L.

Följ Andreas på X genom att klicka HÄR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *