Att backlinjen svajat de senaste åren är ingen nyhet för oss som följt Liverpool, men vi har trots allt haft en spelare där bak som vi kunnat lita på. Nathaniel Clyne har varit stabil, även när det blåst som mest. Han har aldrig varit den som varit bäst på planen, men heller aldrig den som kostade oss poäng. Den här säsongen har dock inte vår engelske landslagsman gjort en minut i ligaspelet, förra säsongen hade en skada på honom varit en smärre katastrof, men nu har det i stället inneburit genombrott för två spelare som kan bli oerhört nyttiga för oss i framtiden.

Jag ska börja med att säga att det såklart är olyckligt med skadan på Clyne, med honom hade vi haft flera alternativ i backlinjen och kanske kunnat prova en av de här ungdomarna i mitten lite oftare. Men, utväxlingen vi fått på både Joe Gomez och Trent Alexander-Arnold hade inte varit lika stor om Clynes rygg inte strulat som den gjort, för det är verkligen två rejäla genombrott man kan börja prata om nu. Personligen var jag väldigt förväntansfull på att se vad Alexander-Arnold skulle uträtta den här säsongen, att han skulle ta för sig en del var jag nästan inställd på, men att han skulle sätta ett sådant avtryck som han gjort trodde jag verkligen inte. När han igår tryckte in bollen i nätmaskorna var det hans första mål i Premier League, men räknar man in hans produktion i Europa står han på tre mål. Tre mål, på en halv säsong, som tonåring och högerback är oerhört imponerande. Redan med frisparken mot Hoffenheim visade han att det finns mycket fotboll i honom och det har han egentligen understrukit varje gång han beträtt planen efter det. Det finns givetvis en del brister hos honom fortfarande, han har haft en del tendenser att bli bolltittande i försvarsspelet och det händer att han hamnar fel i sin position ibland, men det är saker som jag räknar med att Klopp också ser och hjälper honom att slipa bort. Med sin offensiv och sin snabbhet finns det alla möjligheter för Alexander-Arnold att utvecklas till en högerback av yppersta klass.

Joe Gomez saknar den riktiga offensiva spetsen som man kan se hos Alexander-Arnold, men han har i stället visat prov på en riktigt stark defensiv. Han har snabbheten för att hinna med de flesta motståndarna i ligan och han har fysiken för att kunna övermanna de som ger sig in i dueller med honom. Här har vi en spelare som haft stora skadebekymmer det senaste året, kommer in i högsta divisionen på fel position och imponerar. Det krävs en stor talang och ett riktigt starkt psyke för att klara det. Precis som med Alexander-Arnold har han gjort någon miss, det första målet vi släpper in mot Arsenal beror till stor del på att han inte följer Sanchez med blicken utan tappar fokus, men sett över hela säsongen har hans insatser hållit en jämn, hög nivå och då har han ändå varit den av de två påläggskalvarna som fått spela mot de lag som legat högst upp i tabellen. Gomez har många attribut som gör honom till en spännande spelare framöver och jag skulle väldigt gärna vilja se honom som mittback några gånger innan säsongen är över. Sävligheten med bollen, som jag tyckte man kunde se på försäsongen, har han skalat bort och jag tror att han hans passningsfot har fått bra träning på högerbacksplatsen, där han fått vara mycket delaktig i offensiven. Han kommer att bli en fin spelare Joe Gomez, första landskamperna är redan avklarade och nu återstår att se om han kan bli tillräckligt bra för att hålla en ordinarie tröja i Liverpool. Han är bara 20 år än och som mittback kan det behövas några år innan man kan känna sig trygg, potentialen finns dock och nu är det upp till Klopp att slipa den här diamanten så bra han bara kan.

Det ska bli väldigt spännande att se vad som händer när Clyne kommer tillbaka, det är inget snack om att både Gomez och Alexander-Arnold ska ha speltid även då och kanske är det då vi får se Gomez på sin mer naturliga mittbacksposition. Utvecklingen de kommande åren blir oavsett intressant när det gäller de båda, det är såklart för tidigt att utmåla dem som startspelare i framtiden, men redan nu är de nyttiga truppspelare och med rätt skolning finns alla chanser att deras status blir högre än så.