Med tre gruppspelsomgångar spelade kan vi konstatera att gruppspelet håller på att utvecklas till en riktig rysare.

Det var förstås föga oväntat att Liverpool skulle ta 3 poäng när Röda Stjärnan gästade Anfield. Bortalaget spelade modigt och kämpade tappert. Initialt såg LFC överraskade ut av deras höga press, men så småningom hittade man rytmen och kunde spela sig förbi pressen. Det öppnade upp ytor som de individuellt underlägsna Röda Stjärnan-spelarna inte kunde hantera i försvarsspelet. Det går att kritisera Röda Stjärnan för att spela naivt, men det är samtidigt intressant att en i sammanhanget så pass ekonomiskt svag klubb vågar försöka göra någonting annat än att parkera bussen när de möter ett av Europas bästa lag på bortaplan.

* * *

Med halva gruppspelet avverkat toppar Liverpool den heta Grupp C.

Gruppen har utvecklats till ett riktigt getingbo. Liverpool, Napoli och PSG har spelat väldigt jämna matcher mot varandra, samtidigt som Röda Stjärnan visade mot Napoli att de kan sno poäng när storklubbarna åker ner till Belgrad.

Alla matcher som återstår är knepiga. Röda Stjärnan och framförallt PSG borta kommer att vara stora karaktärstest. Napoli hemma är förstås också en svår match, men jag tror att hemmapubliken kommer att fälla avgörandet till LFC i den matchen.

* * *

Nya spelare har en lång acklimatiseringsperiod under Klopp, men den som väntar på något gott…

Igårkväll fick vi se Fabinho göra sin första start för Liverpool. Han synkade inte med lagkamraterna i alla situationer, men han visade prov på ett fint spelsinne, passnings- och duellspel. Hans väldokumenterade styrka i luftrummet tydliggjordes också. Brassen gör inte bara Liverpools redan starka defensiv ännu starkare, utan tillför också en intressant dimension i spelet med bollen. Min uppfattning är att hans passningsspel är avsevärt mycket bättre än exempelvis Hendersons, och att han har en helt annan pålitlighet än exempelvis Emre Can hade när denne spelades som defensiv mittfältare. Det ska bli superintressant att se Fabinhos fortsatta utveckling i LFC.

Det ska också bli intressant att se Shaqiris fortsatta framsteg. När Shaqiri värvades lade många stort fokus på vilka kvalitéer som schweizaren inte har – man letade fel hos honom – istället för att kolla på vilka kvalitéer han faktiskt besitter. Shaqiri är och har alltid varit en poängspelare som har en förmåga att slå avgörande passningar och avlossa riktiga kanoner. Det är kvalitéer som få spelare besitter.

Shaqiri har också en fysik och smidighet som gör att han har alla förutsättningar att spela så som Klopp vill i spelet utan boll. Det handlar bara om att ta till sig de taktiska instruktionerna och jobba tillräckligt hårt. Varför tvivlade så många på att Shaqiri skulle klara av det? Skulle Liverpool verkligen ha missbedömt Shaqiris karkatär så mycket, när flera i Klopps stab ingick i Bayern Münchens stab när Shaqiri var där? Inte troligt, va?

Liverpool har som sagt människor i staben, exempelvis Andreas Kornmayer, som kände Shaqiri väl från tiden i Bayern. Jag tror att deras kännedom om människan och karaktären Shaqiri gjorde att Klopp inte hade några problem med att bortse från mediebilden av honom. Klopp litar förstås mer på sina medarbetare än på Charlie Adam och diverse brittiska pundits som till varje pris ville skylla Stokes degradering på alla andra än deras brittiska spelare (läs Adam m.fl.).