Vår återkomst i Champions League-spelets slutfas blev en smått osannolik match, i ett regnigt Porto kördes hemmalaget över fullständigt av ett Liverpool som visade sig från sin allra bästa sida. Efter en tafflig inledning tog vi över matchen totalt och under en period kändes det som att det blev en målchans varje gång vi vann bollen. Backlinjen kändes oerhört trygg, vårt högklassiga anfall fortsatte att prestera på sin höga nivå och mellan dem fanns ett tidigare kritiserat mittfält, med en snudd på utdömd spelare som härförare, som kanske gjorde säsongens bästa insats.

Jag är svag för James Milner, det har jag i stort sett alltid varit. När vi värvade honom för några säsonger var jag snabbt ute och talade mig varm om den brittiske grovjobbaren. Tiden i Liverpool har dock varit lite upp och ner för honom, från ordinarie på mittfältet, till att bli förstaval som vänsterback, för att sedan förpassas till bänken och få nöja sig med en ganska perifer plats i truppen. Klart är att vi inte kommer att kunna bygga ett ligavinnande lag kring James Milner, ska vi konkurrera om ligatiteln ska han inte vara ordinarie, men den senaste månaden har han tydligt visat att även hans spelartyp behövs i ett lag som Liverpool. I den första halvleken mot Spurs var han enorm, för att sedan tröttas lite av bolljagandet efter halvtidsvilan. Igår höll han hela matchen och den prestation han stod för imponerade stort. Hans närkampsspel och bollvinnande på mitten betydde mycket under den period då matchen stod och vägde, hans brytning och avslut innan Salahs 2-0 tog musten ur Porto och i den aktionen visade han upp varför han är en så nyttig spelare att ha i laget. Han läste spelet så pass bra att han var på plats tillräckligt snabbt för att kunna vinna bollen schysst, med sin underskattade högerfot avlossade han ett skott som sånär gick direkt i mål, men som var bra nog för att ge vår egyptiska målmaskin läge att ge oss ett ett bastant grepp om matchen.

Vårt mittfält är inte färdigbyggt än, det saknas kreativitet, det saknas tempo i passningsspelet. Mycket av det kommer vi att få i Naby Keita när nästa säsong drar igång. Det diskuteras mycket vilka spelare som ska lämna för att ge plats, vilka spelare som inte håller måttet. Milner har varit ett namn som dykt upp i de diskussionerna, han är också en spelare som ofta får kritik i de matcher han spelar som laget inte fungerar, ibland befogat, ibland överdrivet. Personligen tycker jag att han är en perfekt spelare att ha i truppen, sina höga lön till trots. För att bygga en bra trupp behövs kontinuitet och det gäller att hitta de rätta spelarna för rollerna som behövs. James Milner är inte spelaren som ska vinna matcher åt oss, även om hans kreativitet är underskattad är han inte på den nivå att han ska leda ett lag. Det finns dock en anledning till att City inte ville att han skulle lämna laget när han gick till oss. Hans roll i deras lag var liknande den han har hos oss idag, han kliver in när han behövs och han ger alltid 100%. Dessutom är en av våra mest rutinerade spelare, med över tio år i toppfotbollen och spel på stora arenor, på olika positioner och i pressade lägen. Han är också en spelare som jobbat med Klopp sedan tysken tog över klubben, han vet vilket spel han ska spela när han kallas in i startelvan och oftast får man det som förväntas av honom. Som jag minns Milner från tiden i City så fick han ofta spela de stora matcherna, mot de svåraste lagen, ofta gjorde han det väldigt bra. Nyss 32 år fyllda tror jag att han kommer vara viktig för vår trupp ett tag till.

Vi har den lägsta snittåldern av alla topplagen i ligan, om statistiken på footballtransfers.com stämmer, inte många av våra bärande spelare har passerat 30. Givetvis är det så att vi supportrar suktar efter nya talanger, underbarn som kan göra vårt lag än mer spännande att följa, men vi får inte glömma bort de andra delarna i ett lagbygge. Man behöver rutinen också, de som varit med ett tag och kan visa omgivningen vad som krävs för att hålla över tid. Det finns nog en klar anledning till varför Milner fortfarande är assisterande lagkapten, trots att hans speltid inte är lika stor som när han tilldelades rollen. Jag tror att hans attityd är viktig att ha i truppen och att hans agerande på planen är något som de yngre spelarna kan se upp till. Milner tar den där defensiva löpningen som många avstår, han kliver in fullt där andra bara sticker fram foten. I de matcher där vi inte är spelförande, utan ska vinna boll och ställa om kommer han att fortsätta att vara nyttig. Jag tror också att han kommer vara nöjd med att han den roll han är nu även nästa säsong. Emre Can kommer säkerligen att lämna, Keita kommer att komma in. Antagligen kommer det att fyllas på med fler spelare på vårt mittfält, men när nya spelare kommer in behövs det kontinuitet runt dem.

Kanske drar jag för stora växlar av prestationerna den senaste tiden, men jag kan verkligen se att Milner kommer att kunna göra stor nytta för oss även nästa säsong. Man behöver alla typer av spelare i ett lag, även de mindre glamorösa hårdjobbarna. Han kanske inte kommer starta mer än en match på fem, eller en match på tio, men de gångerna han startar kommer vi att veta vad vi får av honom och när han hoppar in kommer han att veta precis vad han ska göra. Kontraktet går ut sommaren 2019, vi kommer antagligen inte att förlänga det mer och en försäljning skulle inte inbringa några pengar som ersätter förlusten av honom som spelare. Låt James Milner vara en del av truppen även nästa säsong, sedan släpper vi honom gratis till Leeds och låter honom avsluta karriären där allt började. Som sagt, jag är svag för den här spelaren, men vore inte det en fin avslutning på en karriär för en spelare som aldrig givit oss annat än etthundra procent?

5 kommentarer
  1. Jag vill ha ett nytt kontrakt på honom. Ge han ännu ett år innan han drar. Så bra han fortfarande är så kan han nog hålla på ett tag. Att han är den som löpt mest på planen säger bara det att han är allt annat än slut. En sann legend.

    • En sann legend vet jag inte riktigt men… Riktigt viktig spelare för Liverpools lagbygge.

    • Fredrik – Med karriären Milner haft i engelsk toppfotboll så är det knappast fel att ge honom någon slags legend status. Han kommer nog inte ses som en Liverpool legend eller ses med samma ögon av övriga fotbollsvärlden som Gerrard eller Lampard men sett till hans karriär så kommer han nog, efter karriären är över, ses som en av dom mest underskattade spelarna i PL och en sann legend.

  2. Håller med helt o hållet. Milner är grym o i många fall även grymt underskattad.
    Tycker även att han skall få förlängt ett år.

  3. Instämmer fullt ut om Milners betydelse för laget, en säsong till kvar på kontraktet och sen blir det Leeds?

Kommentarer är stängda.