Vilka är fanbärarna i dagens Liverpool? Vilka spelare utgör egentligen lagets stomme?

När Rafa Benitez var manager i Liverpool ansåg många att han var usel på transfermarknaden. – Alberto Aquilani för £17 miljoner sa Bill! – Robbie Keane för £19 miljoner sa Bull! Faktum är ändå att Benitez trots vissa felsteg ofta prickade rätt på transfermarknaden. Och när han prickade rätt kunde han pricka djävligt rätt. Benitez lyckades bygga en stark stomme. Då ska man komma ihåg att Benitez även tvingades arbeta under två amerikanska clowner, dvs de dåvarande ägarna vars namn inte ens behöver nämnas här.

Benitez insåg att ett lag byggs bakifrån. Spelare som Pepe Reina, Daniel Agger, Martin Skrtel, Xabi Alonso och Fabio Aurelio fyndades in till nyckelpositioner. I Xabi fick Rafa en sannerligen fantastisk spelare. Fantastiskt passningsspel, taktisk smarthet och positionsspel av rang. Precis vad som behövdes tillsammans med en ung Steven Gerrard, som ju ofta vill störta framåt. För att göra ett redan defensivt starkt mittfält ännu starkare köptes Javier Mascherano in ganska dyrt. Under Rafa blev Mascherano en av världens bästa defensiva mittfältare och argentinarens närvaro möjliggjorde dessutom ännu offensivare uppdrag för Gerrard, som därmed kunde bilda en sylvass offensiv duo tillsammans med dåvarande rekordköpet Fernando Torres. Det underlättade förstås att Rafa fick ’ärva’ spelare som Gerrard, Jamie Carragher, Sami Hyypiä och Steve Finnan. Sammantaget lyckades Rafa skapa en enormt stark stomme som kunde besegra vilken motståndare som helst.

Under Brendan Rodgers ledning har inte laget alls en stomme på samma sätt. Centrallinjen som var Rafas lags kännetecken har blivit lagets svaghetstecken. Mittbackarna som tidigare var starka karaktärsspelare med utmärkt spelförståelse och positionsspel har bytts ut mot virrpannor som gör misstag efter misstag och ofta är helt vilse i positionsspelet. Den defensiva mittfältspositionen anser Rodgers vara överflödig i många matcher. Ett köp av en högklassig defensiv mittfältare verkar därför överhuvudtaget inte vara aktuellt. Att laget och framförallt de alltjämt virriga mittbackarna skulle må bra av kontinuitet och beskydd i form av en sådan mittfältare verkar inte vara någonting som Rodgers har förståelse för. Endast i vissa matcher, som typ Arsenal borta, behövs en defensiv mittfältare anser Rodgers. Jag tror att det är en stor felbedömning och att motivet bakom den är bristande ödmjukhet. Vilket PL-lag man än möter kommer de att ha skickliga fotbollsspelare som kan försvara sig väl och kontra sönder dig. Och Liverpool har absolut inte Barcelona-mittbackar som tack vare individuell skicklighet i en-mot-en-situationer kan försvara mot kontrande motståndarlag.

Rodgers lagbygge har blivit så förbannat framtungt. Offensiva mittfältare har värvats in på löpande band. Någonting som är lite obehagligt är att laget inte verkar ha ett satt spelsystem. Ja, det är trevligt med variation, men det är även ett absolut krav att laget har ett grundspel och en grundtaktik att falla tillbaka på. Någonting som sitter i ryggmärgen hos varenda Liverpoolspelare. Finns det i dagens lag? Jag tvekar. Det kollektiva taktiska bristerna får Rodgers ta på sig. Det kan han inte skylla på transferkommittén, hur mycket han än skulle försöka. Att skylla på TC har han eventuellt fog för när transfers analyseras.

Att Liverpool inte har en stark centrallinje bestående av en stark stomme beror mestadels på felvärvningar. Ingen som värvar i klubben verkar vara i närheten av lika skicklig på att identifiera defensiva spelare som Rafa och hans medhjälpare var. En ung Skrtel hittades i Ryssland, en ung Agger hittades i Danmark. Enorma fynd i jämförelse med de svindyra köpen av Mamadou Sakho och Dejan Lovren. Visst, det var under en annan tidsperiod, men det var inte på 60-talet. Rafa hade betydligt mer begränsade ekonomiska tyglar och var tvungen att hitta spelare i mindre ligor. Rafa och hans medhjälpare kunde se spelförståelse och positionsspel hos en mittback. Det verkar inte Rodgers och transferkommittén kunna göra. Eller prioriterar Rodgers helt enkelt andra egenskaper hos en mittback? På något sätt är det typiskt att Rafa värvade en avdankad Mauricio Pellegrino och Rodgers värvade en avdankad Kolo Touré.

Jag känner flera personer som gärna jämför Rodgers med Erik Hamrén. Båda är aningen naiva och överdrivet positiva i sina resonemang. Rodgers pratar om ’character’ som Hamrén pratar om ’shining’. Rodgers kan se karaktär överallt, och Hamrén skulle kunna se shining i ett svart hål. På det sportsliga planet har Rodgers naturligtvis bättre förutsättningar men även högre krav. Rodgers tränar sina spelare nästan varje dag och har därmed goda förutsättningar att sätta en taktik. Rodgers kan köpa in massa fina spelare, medan Hamrén för nöja sig med att se vilka svenska spelare som finns att välja mellan. Den stora oförmågan att bygga en stark centrallinje och sätta en taktik är gemensamma nämnare som de har. Ytterligare en gemensam nämnare är onekligen att båda kan träna andra lag om några månader. Jag tror att Hamrén får sparken om några veckor, men Rodgers överlever nog åtminstone till juletider men kan förstås bli kvar ännu längre.

Det som jag undrar är hur detta Liverpool ska få någon slags kontinuitet och stabilitet så länge Rodgers fortsätter att ratta laget? Det finns förstås fortfarande hopp. Det finns många skickliga fotbollsspelare i den nuvarande truppen. ”Några värvningar och vi är med i racet igen”, som det så vackert heter och har hetat i några år nu. Men är Rodgers verkligen rätt man? Kommer verkligen Rodgers att lyckas göra det nödvändiga? Kommer verkligen Rodgers att lyckas sätta ett spelsystem och värva rätt spelare till centrallinjen?

12 kommentarer
 1. Svaret är nej, Rodgers kommer inte att fixa det. Jämförelsen med vår förbundskapten för även med sig likheten att ingen av dem förstår sig på försvarsspel och hårdnackat vägrar ta in någon som kan hjälpa till med det.
  Gårdagens match mot Österrike kändes som att det lika gärna kunnat vara en plattmatch av Liverpool. Virrigt försvarsspel, dålig press, urusla inlägg och ett totalt uddlöst anfall.

 2. Bra skrivet Pelle.

  Jag minns hur man svor över Rafa på slutet men med tanke på hur mkt pengar han fick jobba med
  samt de amerikanska ägarna som fanns hos oss på den tiden så gjorde han ett riktigt bra jobb.

  Dock så gjorde han ett riktigt stort misstag när han vill ha In Barry. Detta gjorde ju att Alonso började se
  sig om efter andra klubbar o hamnade i real o resten är historia. Värvningen av Aqualani var också ytterst
  märklig.

  Fortfarande känns BR som en naiv liten pojke som aldrig rannsakar sig själv och begår samma misstag
  om och om igen.

 3. Så som det ser ut i dagsläget så har Rodgers rört till det för mycket. Lite som man själv gjort när man lirat FM. Stirrat sig blind på det offensiva när defensiven behövt förstärkas. Stört mig något kopiöst på alla offensiva mittfältare som kommit in då vi redan har en drös med den spelartypen.

  Sedan så gnällde många på Rafas rotationssystem på spelare i startelvan.. Men sällan Rafa bytte sin 4-2-3-1 formation. Men så som Rodgers ständigt ska byta formationer så vettefan om vi nånsin kommer finna nån grund eller spelsystem. Minns första säsongen, då var det mycket utav en 4-3-3 han ville spela, sedan gick han över till 4-1-2-1-2 och efter det så envisades han med en 4-2-3-1 som gick helt åt skogen och bytte sedan till en 3-4-3 som funkade helt okej, vi gjorde för få mål med 3-4-3 bara, såg ibland ut som spelarna inte riktigt visste vilka löpningar som skulle tas. Så början på denna säsongen har vi redan sett 3 olika formationer användas dom inledande matcherna, en 4-2-3-1, en 4-3-3 och 3-4-3…

  Så känns som att Rodgers rör om lite väl mycket i grytan för att kunna få nån ordning på det. Men får väl se hur denna hösten blir. Men kan inte påstå att jag kommer vara bitter eller ledsen om dom sparkar Rodgers.

 4. Intressant och välskriven krönika, håller med om vissa delar, andra inte.

  Visst, Rafa gjorde några briljanta värvningar, speciellt Reina, Alonso, Torres och Masken. Det går naturligtvis inte att snacka bort. Men jag tycker du förskönar hans gärning i LFC när du säger att ”han ofta prickade rätt på transfermarknaden”. Bortsett från kvartetten ovan plus en handfull andra värvningar var det inte många rätt från Benitez på transfermarknaden. Det stämmer att Benitez hade andra ekonomiska medel men det var ju en annan tid då, inte i närheten av dagens fotbollsinflation och stormakten City existerade överhuvudtaget inte då t.ex.

  Storvärvningar som Aquilani och Keane inträffade visserligen inte varje sommar under Benitez ledning men det köptes en mängd spelare som inte var i närheten av att hålla LFC-standard, Josemi, Nunez, Morientes, Gonzales, Komkamp, Paletta, El Zhar, Degen, Dossena (dåvarande klubbrekordet för en försvarare!), N´Gog, Soto, Jovanovic, ja listan kan göras ännu längre. Kanske inga jättepengar per köp, men slår man ihop dem blir det en ansenlig summa pengar, för att inte tala om löneposterna, vilka ofta glöms bort när man listar transfers.

  Utöver det så drog Rafa in horder av, främst spanska/latinska, ”supertalanger” till akademin under hans tid i klubben. Det var nya Zidane, nya Gerrard, etc. Under en period bjöd klubben in en spansk spelare till akademin per vecka, med vilka resultat då? Rafa var ambitiös där men reservlaget var ett skämt under hans tid i klubben. Hur många av dessa spelare blev något egentligen? Flaggskeppen, Nemeth och den smått absurt haussade Pacheco, sammanfattar den dekadenta ungdomsrekryteringen under Benitez tid i klubben ganska bra tycker jag.

  Däremot var Rafa en jävel på att organisera försvar och jag håller helt med om att centrallinjen var starkare då än den är i dagsläget. Då höll grundbultarna i laget världsklass på många positioner, vilket man knappast kan säga om dagens lagbygge. Det som var vår styrka då har blivit vår svaghet idag.

  Sen var Rafa en envåldshärskare när det kom till transfers i LFC. Han hade ingen obskyr transferkommité att förhålla sig till och hur många tror att Rafa, med hans förflutna och dokumenterade sammarbetesproblem, hade gått med på att jobba under dessa förutsättningar? Rafa hade sig själv och Parry som utförde köpen (där får man tillstå att Ayre inte varit lika framgångsrik med att ro dealarna i land som den gode Rick var). Och fakta är att Humle och Dumle trots allt bekostade storköp som Aquilani, Keane, Torres, etc.

  Är det verkligen defensiven som är huvudproblemet för LFC år 2015? För någon vecka sedan kunde vi läsa att ingen målvakt hållit nollan fler gånger än Mignolet under detta kalenderår. Vilket vittnar om att försvarsspelet har förbättrats från tidigare perioder. Givetvis med några rejäla undantag och bottennapp som Stoke, Arsenal i våras och nu West Ham senast. Om man däremot kollar i kolumnen gjorde mål är det inte lika munter läsning. Mindre mål framåt och fler hållna nollor, alltså. Vilket knappast har varit Rodgers signum genom åren. Detta i en tid då pragmatikern Benitez släppt på tyglarna offensivt samtidigt som försvarsspelet gått på grund big time nere i södra Italien. Intressant fusion mellan stilarna..

  Den här säsongen har vi snittat 0,75/mål bakåt vilket måste anses som helt ok och det vore väldigt bra om vi kunde hålla något liknande säsongen ut. Men att göra ett mål varannan match är ju ingen annat än en fullständig katastrof och något som bara belyser avsaknaden av en spelidé offensivt. Där har Rodgers och ledarstaben en enorm uppgift framför sig. Kanske var det bra att det kom en rejäl käftsmäll redan omgång 4? Får vi se en reaktion efter att ha skapat E T T skott på mål hemma mot West Ham?

  Min största kritik mot Rodgers och övriga lagbyggare är bristen på fart och överraskningsmoment i offensiven. Många mål i toppfotbollen görs på omställningar och många matcher avgörs av individuell briljans. Våra konkurrenter har flera spelare som kan gå förbi sin gubbe i sista tredjedel. Vilka har vi? Vem har vi? Var vi ens någon? Jordon Ibe har visserligen fart under fötterna och kan på rätt dag göra sin försvarare. Men kom igen! Han är 19 bast och långt ifrån den färdiga produkt som många hoppas att han ska vara reda nu. Vilket naturligtvis inte är något konstigt med tanke på hans ålder. Däremot är det är det ju minst sagt underligt att det inte finns fler och bättre spelare av den typen av dagens lag. Vi är så förutsägbara. Många jättefina spelare med bollen men för få som vill/kan ta de nödvändiga djupledslöpningarna som lirkar upp parkerade bussar och i slutändan vinner matcher åt oss.

  Den defensiva mittfältspositionen är ju ett sorgebarn i sig och jag kunde inte hålla med mer om vikten av att ha den typen av spelare i laget. Och det är inget annat än obegripligt att den positionen inte har prioriterats högre de senaste åren. Rodgers velande med Lucas under de senaste transferfönstren har inte varit någon vacker historia. Givetvis så borde en central, bollbegåvad, fysisk mittfältare varit högt upp på agendan i sommar. Detta samtidigt som Lucas äntligen tillåtits att lämna LFC. Lucas hänger inte med i tempot längre, det går för fort för brassen. Dessutom lär han få ta två steg tillbaka i hierarkin när Henderson och Allen kommer tillbaka efter skador. Vad är då poängen med att ha ett femteval på den positionen som tjänar nära en miljon SEK/vecka och som dessutom knappast lär springa runt och sprida glada tillrop ute på Melwood när han får sitta på läktaren i de flesta matcherna? Alla är förlorare den här affären.

  Inledningsvis har vi fått se ett hårdare och mer cyniskt LFC. Bortamatcher mot Stoke och Arsenal där det blev 10 mål i röven i våras blev 0 insläppta nu. Ett fall framåt och ett tecken på att Rodgers och Co lagt mer fokus på att neutralisera motståndarnas styrkor, vilket är oerhört munter musik i mina öron. Jag har länge velat se ett LFC som står upp när det blåser. Men att i nästkommande match, hemma mot ett mittenlag på Anfield, tro att exakt samma manskap som gnetade fram ett X på Emirates ska kunna dyrka upp ett West Ham som parkerat bussen och kontrar, är ju inget annat än ett tjänstefel av guds nåde. Tillbaka på ruta ett ingen. Kan Rodgers och the boot room dra lärdom av den otroligt naiva laguttagningen för två veckor sedan och resa sig under hösten?

  Kommer han få sitta kvar om det fortsätter blåsa? Well, givet FSG´s minimala nettoinvestering tror jag ingen i beslutsfattande positioner inom klubben på allvar tror att den här truppen skall gå från plats sex i tabellen till att nå upp till CL-platser. Jag tror att John, Mike och Tom nöjer sig med en femteplats med kravet på att ha nåt slags kvasi-häng på CL-plats under våren. Och det är väl där jag tror att det här laget hamnar i slutändan.

  Tillsist, lite roligt att så många raljerar kring Rodgers förkärlek till ordet ”character”. Om man kommer ihåg Benitez intervjuer och presskonferenser så var det nog det mest frekventa ordet han använde sig av, tätt följt av en annan klassiker ”between the lines”: Minnet är ofta kort bland fotbollsfolket 😉

  • Nej Benitez träffade inte alltid rätt på transfermarknaden, men jag är mycket tveksam om Rodgers lyckas uppnå lika många lyckade värvningar som Benitez gjorde.

  • Lyckade värvningar eller inte. 2009 rankades Liverpool som det bästa laget i Europa, i den där visserligen underliga rankingen som förmodligen ingen riktigt förstår sig på, men ändå. Vi vann Champions league 2005 och var i final 2007, det får vi inte glömma när vi bedömer Benitez karriär i Liverpool.

   Det var samtidigt som jag, och många med mig klagade på Lagerbäck i det svenska landslaget, att man tyckte att Sverige spelade lika tråkigt som Liverpool gjorde. Men Sverige tog sig till mästerskap på den tiden (även om vi oftast misslyckades kapitalt när vi väl var där)
   Och visst klagade man även på Benitez, framförallt för att han gjorde så sena och underliga byten.

   Nu vill jag inte ha tillbaka vare sig Lagerbäck till Sverige eller Benitez till Liverpool, men det betyder inte att jag tycker att vare sig Hamrén eller Rodgers gör ett särskilt bra eller förtroendeingivande jobb. Vem som skulle passa bäst i Sverige vet jag inte, det är ju ett ganska sparsmakat kapital med goda fotbollsspelare att välja mellan för en förbundskapten för tillfället. Att Klopp skulle vara att föredra hos oss är jag däremot helt övertygad om.

  • Nu har det väl inte Liverpool att göra. Men att påstå att Lagerbäck oftast misslyckades kapitalt i mästerskap stämmer inte. Om man nu inte lever tron att Sverige är medaljkandidater i varje mästerskap.

  • Gällande Lagerbäck: som ensamt ansvarig nådde han åttondelsfinal en gång och utslagen i gruppen en gång..inte särskilt bra med tanke på hur svårslagna vi var i alla kval.

  • Så att bli utslagen av Tyskland i en åttondelsfinal är alltså att misslyckas kapitalt. Jag får säga att jag är förvånad att du inte kräver Rodgers avgång..

 5. Mkt bra skrivet!

  Är framför allt orolig för BRs vision med klubben. Vi saknar nu helt en rödlinje, i vårt spelsystem, värvningsarbete mm..

  Många ”experter” kallar BRs förmåga att trixa med spelsystemet en styrka, men i mina ögon är det en enorm svaghet att inte ha ett grundsystem som spelarna känner sig trygga med. Många spelare får inte en ärlig chans på sin rätta position, för hans eviga roterande och växlande av spelsystem och spelare måste sätta rejäla myror i huvudet på spelare som Markovic och Moreno mfl..

  Benitez hade sina styrkor helt klart, vi föll aldrig igenom och kunde alltid kriga till oss en pinne eller tre mot topplagen.. Sen hade han ju begränsade resurser, och fick då gå all in på några få spelare varje år..

  BR har ju kunnat shoppa loss ordentligt, med Allen, Borini, Lallana och Lovren.. inga dussin lirare där, men har nån av dessa blivit bättre hos oss????

 6. Till och med jag som brukar vara väldigt positiv och försöka se ljuspunkter har börjat tvivla på Rodgers. Det som känns väldigt tungt är att vi spelat 8 halvlekar varav en varit riktigt bra och de flesta andra väldigt väldigt dåliga. Som det känns nu kommer han att få sparken innan Jul om vi inte börjar visa upp spelet som vi gjorde i första halvlek mot Arsenal.

  Kommer han att förstå hur vi ska använda Benteke snart eller ska han vinna 98% av alla luftdueller till ingen nytta alls?

Kommentarer är stängda.