[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Brendan Rodgers, Mauricio Pochettino och Jürgen Klopp, tre av fjolårets stora tränarnamn, har alla tunga tider nu. Spurs underpresterar grovt, Dortmund har gjort en mycket dålig säsongsinledning och hur det ser ut för vår del har såklart alla som läser det här koll på. Genast börjar klagomålen hagla och kritik måste finnas, speciellt nu när den är befogad, men jag har på flera håll sett hur det ropas på avgångar hos alla dessa tre tränare, så kort minne har alltså vi fotbollssupportrar. Det är inte många månader sedan Rodgers hyllades som ett geni, vi spelade ligans mest underhållande fotboll och var ett dåligt fotfäste från att ta hem vår första titel på 25 år. Nu ser man i stället kommentarer om att det var tack vare Suarez vi kom till Champions League och även om han i högsta grad var en bidragande orsak är det väldigt knepigt hur man kan bortse från det Rodgers själv bidrog med.

Det är egentligen ingenting som fungerat bra den här säsongen och huruvida Rodgers behöver hjälp med att stadga upp defensiven eller ej låter jag vara osagt, men att det ens finns en diskussion kring hans vara eller icke vara som tränare är bisarrt. Säsongen har precis börjat, vi har otroligt många nya spelare, vi har flera spelare som haft VM-spel under sommaren, de flesta av dem för första gången. Att nyförvärv inte kommer rätt in på en gång är inte direkt unikt och att spelare presterar sämre direkt efter ett mästerskap är inte heller någon nyhet. Det här betyder inte att jag är säker på att alla våra nya spelare kommer att lyckas, men de behöver ges tid. Det här betyder inte att jag är säker på att partnerskapet Gerrard/Henderson kommer att bli lika lyckat som under fjolårssäsongen, men det är för tidigt att avskriva det som ett alternativ. Vi har förlorat Suarez, även om vi alla hoppades på motsatsen visste vi nog alla innerst inne att det skulle märkas rejält. Att vi dessutom spelat de flesta matcherna utan Sturridge har inte direkt underlättat i byggandet av en stabil offensiv.

brendan-rodgers-post-liverpool-11

Champions League är en nyhet för Rodgers och för de flesta av spelarna i truppen, det kommer givetvis att påverka våra prestationer. Under förra säsongen hade vi vanligtvis en match i veckan och vi kunde alltid fokusera på nästa ligamatch i god tid, vi har inte alls samma förutsättningar i år och allt vad det gör med träningar och rehab är något som vi måste lära oss, det fungerar såklart inte perfekt på en gång. Matchen mot Real i onsdags tog såklart på krafterna, även om det inte såg ut som om vi gjorde av med så mycket kraft, och när vi sedan hade match i ligan tre dagar senare kändes det säkert i både ben och huvud. Från att jobba med en liten trupp och få matcher måste Rodgers nu jobba med en stor trupp och många matcher, det kommer ta ett tag innan han får det att klicka. Vi hade det som en fördel under förra säsongen att våra konkurrenter i toppen spelade fler matcher, nu är det upp till oss att klara av den utmaningen.

Brendan Rodgers är säker minst lika missnöjd som vi supportrar, han vet vad som förväntas av honom och laget. Rotationen både på spelare och uppställning är ett tydligt tecken på att han letar efter en välavvägd uppställning. Vår offensiv är i dagsläget inte så pass stark att vi kan lämna försvaret i så utsatta lägen som vi gjorde under förra säsongen, då visste vi att vi skulle få chanser att göra fler mål. Nu när det börjat knackigt är det såklart viktigt att visa stöd, kritisera men visa stöd. På sociala medier de senaste dagarna har jag vid flera tillfällen sett hashtaggen #sackrodgers och det är något jag stört mig på, det är otroligt enkelt att skriva YNWA när vi står med tio raka segrar, men det är nu det är läge att visa att man står bakom laget.

Kanske kan Balotellis och Lovrens mål i gårdagens match lyfta dem en aning och det skulle såklart betyda otroligt mycket för laget, de är trots allt de två nyförvärv som är i störst behov av att prestera direkt. Kanske lyckas de, kanske misslyckas de, men vi kan inte nu slå fast att sommarens transfers var ett misslyckande, vilket jag också sett göras i sociala medier. Det är inte konstigt att man har höga förväntningar efter förra säsongen, men det är helt andra förutsättningar i år. Vårt fokus bör ligga vid att nå Champions League och i det racet är vi i högsta grad med, nu väntar några viktiga omgångar där vi har lite mindre svårt motstånd än våra huvudkonkurrenter. Bortsett från Chelsea möter vi inga av de tuffaste lagen den närmaste tiden, vi har således ett bra läge att koppla grepp om de åtråvärda platserna i toppen. Det bästa vi fans kan göra under den tiden är att backa upp laget, att hoppa på #sackrodgers-tåget bör inte vara ett alternativ.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer
 1. Mycket bra skrivet! Tycker de är sjukt jobbigt att läsa allt hat från oss ”supporters”… Rodgers har gjort de sjukt bra i Liverpool! Nu är de så många nya spelare in, så de kommer ta tid!

 2. Riktigt bra krönika! Att uppmana till tålamod och påminna om vårt egna adelsmärke, YNWA, är inget nytt i sig. Men jag gillar skarpt helhetssynen som oftast saknas hos reaktionärerna men framförallt så uppskattade jag påminnelsen om främst Klopps motgångar denna säsong. 8 match å 6 förluster (typ) är inget vidare facit. Och då pratar vi om en coach som i mångas ögon är ”the second coming…” Visst har han tappat lagets två bättre(bästa?) spelare sett äver de två senaste säsongerna. Men han har haft betydligt längre tid på sig att bygga sin klubb än vad Rodgers har haft.

  Jag förutsätter alltså att Klopp inte helt plötsligt har gått och blivit Bundesliga sämsta tränare, värd att sparkas.

 3. Tack för en mycket bra krönika. Skönt någon tar upp ganska självklara fakta. Var det inte någon känd tränare som sa – If you can’t support us when we lose or draw don’t support us when we win. Är inte 100 men kan ha varit Shankly.

  YNWA

  • Instämmer med övriga, väl skrivet Tomas. Jag brukar mala på om att det kommer att ta tid för oss att få det att klicka. Min profetia är att vi får vänta till jul. Men jag tror att Rodgers o co. har handlat spelare med spingerspitsgefühl. Men det behöver inte betyda att alla värvningar är lyckade. Som jag tidigare sagt så tycker jag att man ska vara nöjd om 50% av spelarvärvningarna är att betrakta som lyckade (diffust definition men ändå ett försök:), ni som vill förstå gör det). Som tidigare skribenter skrivit som orsak till att försvarsspelet har fungerat ännu sämre än förra året, det beror självklart på att vi inte har samma offensiv samt inte samma försvarskapacitet offensivt.

   Tålamod bara, till våren kommer spelet att klicka. Och då kommer vi spela snabbt och effektivt, det kommer att bli åka av!
   YNWA
   Brushanen

 4. Mycket fin krönika Tomas. Jag håller med om att det är väldigt lätt att hoppa på #sackrodgers-trenden när det börjar gå lite dåligt. Man ska dock komma ihåg att Rodgers målsättning utåt inte specifikt är att kvalificera sig för CL, utan det Brendan ”lovat” fansen är en titel. Och såhär långt håller den målsättningen fortfarande, hur uselt det än har sett ut i inledningen av säsongen…det bör man komma ihåg.

  Måste även berömma dig för att du tar upp Pochettino, Klopp och Rodgers i inledningen av krönikan. Tre tränare som verkligen sågs som genier förra säsongen. Men tycker även att man borde få in Roberto Martinez i den här ekvationen – mycket hyllad förra säsongen och har inlett extremt knackigt med det bästa Neverton-laget på länge.

  • Vad gäller Rodgers så är det bra om bilden av honom som tränare blir lite mer nyanserad. Han är inte så bra eller så dålig som en del vill göra gällande. Det är inte bara hans fel att det inte går så bra den här säsongen. Men det innebär också att det inte enbart var hans förtjänst att det gick så bra förra säsongen. Sedan har faktiskt Rodgers en hel del kvar att bevisa innan han kan jämföras med tränare som Klopp.

   Nu har jag ingen koll på om andra klubbar har andel på 50 procent lyckade värvningar, eller om detta verkligen är godtagbar andel. Men just nu ligger faktiskt Rodgers en bra bit under en andel på 50 procent lyckade värvningar. Vilket inte kan anses vara godkänt. Så det är bara att hoppas att årets värvningar blir mer lyckade än vad de har varit tidigare säsonger.

  • Håller med om att en mer nyanserad bild av BR är på sin plats.
   Vi var många som slog oss för bröstet ifjol och sa att framtiden var spikrak uppåt, då vi hade den nya demon tränaren BR som löste allt! Vi spelade helt enkelt skjortan av övriga lag, fick vi bara in några försvarare skulle vi leka hem ligan osv…

   Nu sitter vi ju ett par månader in på den nya säsongen, och har vaknat upp i en mer bekant pool-värld.. Där de dåliga insatserna avlöser varandra, och hypade spelare floppar på löpande band..

   Faktum är ju att BR har gjort otroligt mkt för vår klubb på kort tid, vi har nu en framtidstro och fjolåret visade ju att vi kan utmana bara allt klickar..

   Det är väl just avsaknaden av klicken nu som ställer till med en dröse ???, varför får vi inte ut mer av våra dyra värvningar, mitten/bottenlag som tvingas gambla och köpa spelare för 10% av våra kostnader, lyckas ju överglänsa samtliga våra med råge..
   Försvaret där nu BR fått plocka in med fria händer att ta in det han önskade, håller ju riktigt dålig klass.. det är väl här BR har mesta att bevisa, vi vinner nog inga titlar förrän vi har ett solitt försvar att luta oss mot…

 5. När det gäller nyförvärv kan man ju dels fråga sig varför vi inte gick all in på 1-2, kanske 3 rejält etablerade namn istället för 8-9 (hur många var det) nyförvärv. Och dels är det en intressant tanke om hur många värvningar som kan kallas lyckade. Om man kollar Liverpool de senaste 10 åren, hur många verkligen lyckade värvningar har gjorts sett till prisklass, prestation och så vidare. Och även om det finns någon statistik i PL vilket lag som gjort mest lyckade värvningar osv.

 6. Rodgers är en fantastisk tränare, det han gjort på två säsonger är otroligt. Vi gick från 5 miserabla år till att faktiskt vara med i titelfighten till sista omgången och kvalificerade oss för CL. Nu kommer dock säsongen som Rodgers får bekänna färg, att visa att detta inte var en engångsföreteelse. Vår framgång fick många lag att investera kraftigt i sin trupp, Man Utd, Everton, Chelsea och Arsenal handlade smart. Detta gör det svårare för oss, då vi var det enda lag som faktiskt tappade vår bästa spelare medan de andra lagen spetsade till sin trupp ytterligare utan att tappa nån framstående spelare.

  Till vår lycka så har alla lag utan Chelsea öppnat säsongen relativt svagt, men det är nu när Premier League går in i sitt matchtäta schema mellan november – februari som man kommer skilja topplagen från mittenlagen. Då är det extremt viktigt att vi hakar på, för det sista man vill är att kampen om fjärdeplatsen redan är körd i januari.

  Jag hoppas fortfarande på våra nyförvärv, det har ju bara gått ett par månader, men som det ser ut nu så är det bara Moreno som har varit en lyckad värvning denna säsongen.

  • Jag tror att ökade TV-intäkter har inneburit att PL-klubbarna överlag har mer pengar att lägga på nyförvärv. Även om spelet har varit uselt så är det ju ett positivt tecken att Liverpool fortfarande har häng på CL-platserna, med tanke på omständigheterna. För några år sedan hade man varit helt ute ur racet med en lika medioker inledning.

 7. Bra Krönika Tomas! Verkligen huvudet på spiken!
  Tycker att man generellt är alldeles för snabba att kritisera/såga/döma ut spelare & tränare.
  Tyvärr hänger det väl ihop med helt galna löner och astronomiska övergångssummor, samt ökad exponering i media.
  Samtidigt om man återvänder till LFC problem, så kan man inte låta bli att undra hur dåligt försvarsspelarna presterar i den röda tröjan, men har gjort riktigt bra i från sig landskamper! Vad beror det på? Annan taktik, mindre press eller tryggare miljö?
  Hoppas på långsiktighet och tålamod, det finns ju en otrolig potential i LFC trupp.