Utslagna ur ligacupen, en storförlust i ligan, två onödigt oavgjorda matcher på hemmaplan, spelare som inte riktigt presterar som man önskat. När oktober närmar sig är stämningen kring Liverpool FC ganska negativ och tittar man på hur klubben i stort mår i dagsläget kan man se att vi mår…ganska så bra faktiskt.

Visst är det så att även jag är missnöjd med både resultat och prestationer under de senaste matcherna, vi har inte nått upp i den nivå som vi hoppades inför säsongen och det är inget snack om att det finns en del brister vi behöver slipa på i spelet. Försvarsfrågan är ett ständigt återkommande ämne, vårt mittfält har varit ojämnt och i anfallet missas det lite för mycket chanser. Men någonstans känner jag att de senaste matchernas resultat fått på tok för stora proportioner. Igår på sociala medier började det, på allvar, diskuteras huruvida det var dags att ifrågasätta Klopps position i klubben. Efter en match i ligacupen, ett år där vi äntligen är tillbaka i Champions League, när vi står på en ynka förlust i ligan. Nu vet jag att det är en ganska liten skara som börjar prata om Klopps avgång, men sådana skaror kan ha en tendens att växa snabbare än man önskar och det skulle inte förvåna mig om rösterna skulle vara ännu starkare om vi släpper in första målet i matchen mot Leicester på lördag. Hur vi hamnat i en sådan situation efter fyra svaga matcher i rad är för mig en gåta, gå tillbaka några veckor i tiden, vid senaste landslagsuppehållet. Allt var då frid och fröjd, visst fanns det en oro över försvarsspelet, men vi hade verkligen spänt musklerna och visat vad vi går för. Sen kom Manés utvisning, raset mot City, Lovrens miss, Firminos stolpträff, Solankes ribbträff och plötsligt hade all positivitet bytts mot ifrågasättande och tveksamheter. Givetvis ska det ifrågasättas varför resultaten inte kommer, men någonstans på vägen har det gått överstyr.

Klopps lagbygge är, och ska vara, långsiktigt, att det då börjar höjas röster om att han kanske inte rätt man för jobbet efter en månad av svaga resultat är fel. Vi behöver se på det här över ett längre perspektiv. I år är vi missnöjda över att vi inte slår Sevilla i CL, förra säsongen, och säsongen innan det, kvalade vi inte in till turneringen. Det som händer när vi blir för negativa och kritiska är att vi piskar på den här känslan av att laget är i kris och skapar en större press på spelarna. En spelare på den här nivån ska såklart klara av press från omgivningen, men vårt jobb som fans är att stötta laget och det gör man bättre om man inte bara fokuserar på det som är negativt. I dagsläget är min känsla att det letas mer negativt än positivt och förklaringarna landar oftast i att vi inte värvat tillräckligt mycket under sommaren. Vi är nog alla överens om att backlinjen antagligen sett stadigare ut med Van Dijk, men det ska inte betyda att de som spelar i stället för honom ska behöva stänga ner sina konton på sociala medier för att slippa höra glåpord från sina egna fans. Sättet som det skrivs om vissa av våra spelare är ovärdigt en klubb som Liverpool, personligen tycker jag att det är minst lika viktigt att klubben jag gillar och fansen kring den behandlar dem som spelar med respekt som att vi vinner varenda match. Kritisera ska man absolut kunna göra, det måste man göra när resultaten inte kommer, men att håna egna spelare innan de ens satt foten på planen, det är fel.

Om man stannar upp och ser på klubben idag och jämför med det hur det var innan Klopp kom, så kan man snabbt se att allt är bättre idag. Vi har en starkare trupp, både när det gäller spets och bredd, arenan är större, sponsoravtalen ger mer och mer pengar, vi har en tränare som lockar spelare till klubben, vi har tagit kliv uppåt i tabellen. Klubben har börjat växa, det måste vi göra för att kunna konkurrera över tid med Manchester-lagen och Chelsea. Vi går framåt under Jürgen Klopp, han är inte framme än, men han tar oss i rätt riktning. En månads svaga resultat kan inte ändra på det här, en månads svaga resultat kan inte skapa en riktig kris, en månads svaga resultat ska inte vara tillräckligt för att skapa diskussioner kring en tränares jobb. Det går såklart att argumentera för att Klopps lag har brister, att alla problem inte är lösta, men det går också att argumentera för att våra spelare håller på att hitta sina roller i ett mer offensivt spelsystem. Var det ett misstag inte värva en mittback i sommar? Ja, det verkar nog så. Hade vi haft ett bra försvarsspel med en annan mittback? Bättre antagligen, men innan vi hittar rätt balans kommer det inte att vara bra. Oavsett det här så måste vi vara bättre på att döma laget över tid. Det här är dock inte tänkt som något försvarstal för Klopp, jag tycker inte han behöver någon som backar upp honom, de flesta här är säkert överens med mig när jag skriver att han utan tvekan ska stanna kvar i klubben länge. Jag tycker dock att vi som supportrar måste rycka upp oss och göra vad vi kan också. Kritisera, absolut. Ifrågasätta beslut, absolut. Diskutera vad som kan ändras, absolut. Håna spelare, kasta glåpord, bortse från det som görs bra och enbart fokusera på det som inte fungerar, det tycker jag vi kan överlämna till andra lags supportrar.

14 kommentarer
 1. Fantastiskt bra skrivet Tomas!
  Känns som att det finns väldigt många medgångssupportrar som bara stöttar när det går bra men skäller och vill sparka tränare efter några dåliga resultat.

  • Tack! Ja jag hoppas verkligen att vi kan se längre än senaste månaden innan vi dömer spelare och tränare.

 2. Självklart ska Klopp stanna, det är inget snack om det. Det ska till bra mycket sämre resultat under en längre period före det ens bör börjas diskuteras internt. Vi har absolut den bästa mannen vi kan ha för uppgiften.

  Rodgers försökte med ungefär samma taktik som Klopp. Så länge vi gör 5 mål framåt så spelar det ingen roll om vi släpper in 3 bakåt, alla kommer bara snacka om vår otroliga offensiva och den attraktiva/svängiga fotbollen vi spelar. Det vann oss nästan ligan tack vare Suarez och Sturridge.

  Motpolen till gaphalsarna på Twitter finns de också. Det är dem som anser Klopp är immun mot kritik (för det är ju Klopp!), även när den faktiskt är befogad ibland. Supportrar och kanske Liverpools i synnerhet har en tendens att upphöja spelare, tränare, tidigare spelare till en skev gudanivå.

  Jag håller med om att det är ett långtidsprojekt, men en motfråga, vad anser du vara ett långtidsprojekt? Och när kan man börja förvänta sig resultat? När kan man faktiskt börja vara kritisk men ändå hålla på laget och vill dess bästa?

  Personligen ser jag gärna att han stanna i flera år så länge vi utvecklas.
  EuroTalk-panelen påpekar gång på gång hur lite utveckling det har blivit av försvaret. Offrar vi för mycket kollektivt försvar med Mane och Salah? Kan laget faktiskt viktas på ett bättre sätt? Det är tankar som jag funderat själv på på senare tid.

  Nu är det nästan 2 år sedan han tog över, och vad blir det, 3? 4 fönster? Jag tycker man nu kan kräva att vi har ett bättre fungerande försvar och försvarsspel. Både som lag och de som spelar i bakre fyran. Jag köper helt enkelt inte att det inte fanns 1 enda av 500 miljoner mittbackar (Klopps ord) utöver VVD som de tittat på som inte hade förstärkt försvaret. Det har blivit uppenbart att Klavan inte håller ens som bänkspelare för oss.

  Var The Ox verkligen det som saknades på mitten?

  Frustrationen från de på sociala medier sipprar ut när offensiven inte sitter (som den oftast gör) och våra defensiva brister igen återigen blir ack så påtaliga och man frågar sig igen varför har vi inte kommit längre? Då blir det irriterande när vi springer på smällar mot Burnley, Leicester, Sevilla. När vi i alla matcher har haft tillräckligt med chanser att avgöra i första halvlek. Då blir det en frustration både över sumpade chanser och ineffektiviteten sen kommer det darriga försvarsspelet som pricken över i:et. Man kan snacka om Bobbys stolpträff och Solankes ribbträff, men när man lägger ihop allt, är det enbart otur eller finns det också en oskarpa?

  Nästa steg för oss är att etablera oss som topp 4 varje år, inte bara vart tredje år eller så. Göra stabila insatser och nå slutspelet i CL också. För nå dit så tror jag Klopp måste ha lite mer taktisk flexibilitet. Vi måste kunna stänga en 1-0 och 2-0 match och spela av matchen som de största och bästa lagen kan göra. I dagsläget är jag inte ens säker om vi har en 3-0 ledning viket är talande.

  Personligen känns det som Klopp bara har 1 spår. Både sättet han vill spela på, vilka exakta spelare han vill få och när det inte funkar så har vi sällan en plan b. Många lag har ju klurat ut hur de ska spela mot oss nu. Jag vet vi lyckades grisa oss till några resultat ibland i fjol men vi ser ju redan i år att det inte är någon kontinuitet i det.

  Gillar att det inte köps in och säljs spelare till höger och vänster som var Rafas metod med mindre pengar, men samtidigt så måste det finnas en plan B vilket det sällan finns för Klopp.

 3. Jag glömde att skriva det på din senaste krönika Tomas, men dina krönikor är fantastiska. Som någon annan kommenterade på din förra, så håller du känslorna i styr.

  Var inne på denna fråga redan förra matchen och känner precis som dig att det kan eskalera väldigt snabbt, vilket är oroande.

  Tycker det är sånt hyckleri av många Liverpool fans att gå runt och säga att vi är finast och bäst, att vi behandlar vårt lag och andras lag med respekt. Det är en fantasi jag gärna försöker intala mig själv.
  Men sanningen är att vi är precis som alla andra. Det finns vissa stunder av fina moment, men oftast dyker människorna med hat och högafflar upp.

  • Tack för de snälla orden, roligt att texterna uppskattas!

 4. Det var samma sak i januari-februari förra året när vi hamnade i en djup svacka och inte vann en enda match på nästan 2 månader, då fick vi stryk av Hull, Swansea, Southampton x2 och höll även på att åka på en mina av Port Vale… Då som nu så hade vi en väldig oförmåga att göra mål på givna lägen och släppte in på tok för billiga mål, den gången löste det sig själv iom att det blev lite glesare mellan matcherna och truppen fick tid att återhämta sig (komma tillbaka från skador). Denna säsongen så kommer det vara 2 matcher i veckan fram till slutet av november, sedan kommer julen efter det och därefter januari med tokmånga matcher… Är det så att det är matchandet som sliter på truppen så ligger vi pyrt till, vi har ett spel som sliter på hälsan och vi har inte bredden i truppen för att kunna rotera för mycket utan att det påverkar resultatet.

  Jag tror att detta bara är temporärt, vi kommer snart att komma upp på den vinnande banan. Hoppas att det redan sker till helgen då det skulle betyda väldigt mycket för truppen att åka till den svåra bortamatchen mot Newcastle med en vinst i bagaget. Börjar vi sedan få en rad med segrar igen så kommer spelet att flyta på bättre likt det gjorde på senare delen av våren eller hösten förra säsongen där vi grundlade fjärdeplatsen.

 5. Tycker gott att man ska gnälla på Klopp, kanske inte kräva avgång men det är nog mer ett uttryck än vad många vill. Läser nu att båda Matip o Lovren är skadade.

  Även om vi hade fått Van Dijk var backuppsättningen svag. Istället la han 35-40 miljoner på Ox… nu ser vi redan nu vilka jävla problem vi har, om Klopp inte kunde lösa det här under sommaren tycker jag fan det är berättigat att ifrågasätta och delvis fråga om framtiden. Att han inte såg den här bristen tydligare tycker jag i sig är skäl nog till att undra.

  • Du pratar om att döma över tid, försvarsspelet har vi ett år att titta tillbaks på. Det kan inte behöva mer tid när det i så mångt och mycket beror på att Klavan och Lovren mer eller mindre är dåliga fotbollsspelare sett till nivån LFC siktar på. Ska Klopp verkligen behöva ett år till? Lovren är på sin höjd ett fjärde alternativ och därför är det underligt att man inte försökte köpa in två cb.

  • Håller med i det du skriver här OS.
   Vi kan både vara ett långtidsprojekt — och samtidigt kräva att försvaret borde sitta bättre nu.
   Tycker det är både försvarsspelarna och hur vi försvarar oss som lag.

   Som sagt, när offensiven klickar så är vi körda för vi har bara en plan A.

   Klavan håller absolut inte och Lovren bör vara en reserv.

  • Ja, absolut ska man få ifrågasätta beslut som Klopp tar, som jag skrev i krönikan är det givet att man kritiserar det som inte fungerar. Försvarsspelet är en del som Klopp inte har fixat i Liverpool, det har han kvar, men om man ser till helheten har han utvecklat klubben mycket. Bristerna i laget och i klubben som helhet var klart större innan han kom till klubben. Nu tycker jag att försvarsspelet svajar mer den här säsongen än den förra, Matip och Lovren såg ganska stabila ut när de spelade tillsammans då, man kan också se på deras statistik att vi var väldigt svårslagna när de spelade tillsammans. I år har vi ett ännu mer offensivt spelsätt och det gör försvarsspelet mycket svårare. Med det sagt hade jag också gärna sett att vi värvat en mb, det var olyckligt att vi inte fick loss Van Dijk. Jag tror dock inte att allt skulle lösas med nya köp, vi behöver hitta en balans i laget innan vi får ett stabilt försvarsspel. City har lagt miljarder på mittbackar genom åren, men alla som kommit in har sett odugliga ut eftersom de blivit satta i ett spelsätt där försvarsspelarna blir utsatta. Samtidigt kan en medioker mittback som David Luiz se ut som världsklass i ett lag som har ett tydligt försvarsspel, med täckning av defensiva mittfältare.
   Tanken med krönikan var inte att hylla beslut som Klopp tagit, inte heller att berömma hans försvarstänk, hoppas det inte framstod som så. Däremot tycker jag att vi är oerhört dåliga på att fokusera på det som faktiskt fungerar och många sitter tysta så länge vi spelar bra, men så fort det kommer ett baklängesmål exploderar det med negativa inlägg. Nu kanske man inte ska lägga allt för stor vikt vid vad som skriva i sociala medier, men det är ofrånkomligt att sådant spolar över i negativa skriverier. Utan att ha några bevis för det skulle jag säga att inläggen om Klavans miss var klart fler än de som skrevs om Salahs mål.
   Det är svårt att sätta en tid på vad som räknas som ett långtidsprojekt, men vi måste acceptera svackor, det kommer alla(iaf de flesta) lag att ha under säsongen. Jag tänker att vi får räkna med svackor, det kanske till och med blir så att vi inte når CL nästa säsong, men så länge vi inte rasar ihop totalt vill jag fortsätta se Klopp bygga upp laget och klubben. Vi kan inte bygga lag på samma sätt som City, United och Chelsea, vi har varken deras ekonomi eller rykte i Europa i dagsläget, därför måste vi försöka bygga smartare och med kontinuitet. Vi ska absolut fortsätta att diskutera och kritisera vårt försvarsspel, att vara supporter handlar inte bara om att dunka laget i ryggen, men vi får inte heller glömma bort det som faktiskt görs bra.
   Sen tror jag inte man kan säga att han värvade Ox i stället för Van Dijk, jag är rätt övertygad om att båda spelarna kommit, om det varit så att Van Dijk hade gått att få loss och att vi var villiga att betala mycket för Van Dijk tycker jag är ett tecken på att han sett bristen. Det man kan kritisera är kanske att det inte fanns någon plan b för Klopp, likt det inte fanns någon plan b till Chilwell när det skulle värvas vb förra sommaren.
   Avslutningsvis, många intressanta tankar och kommentarer från alla och det är precis den typ av diskussion som jag tycker är givande att ta del av.

  • @tomas Om det var oklart, så väldigt bra krönika! 🙂 Håller med om att kritiken på social medier får en negativ effekt som spiller över och förpestar. Jag försökte belysa att det samtidigt finns folk som vägrar inse brister och fel när det gäller ens egna lag. Bäst diskussioner blir det som den här när man både kan hylla det som fungerat bra, och samtidigt prata om det som kan bli bättre. Det ena utesluter inte automatiskt det andra. Skönt att nivån generellt är bättre här än på Twitter. Keep up the good work!

 6. Självklart ska inte Klopp lämna, det är bara galenskap. Det som ligger till grund för sådana påståenden är så klart okunskap. Det som ändå ligger tysken i fatet är att vi är på väg att hamna precis där många förutspådde att vi skulle hamna, nämligen i den situationen att vi tvingas spela matcher med spelare som inte alls är i den klass som vi önskar. Sett utifrån kändes vårt manskap på försvarssidan minst sagt klent inför säsongsstart, inte minst med tanken på att i alla fall Lovren haft en vana att vara borta relativt mycket (och då ska vi inte heller glömma att många helst av allt inte ens vill se honom som startspelare egentligen). Nu har det också visat sig att det är i den delen av planen våra stora problem ligger (även om så klart mittfältare och även anfallare ska vara med och försvara).
  Att i ett sådant läge gå ut och säga att det inte värvades någon bara för att man ska ha tro på de man redan har är ju ett lite märkligt uttalande, för då borde ju aldrig någon värvas till någon lagdel, för i och med värvningen av Ox så betyder det alltså att vi inte ska ha tro på de mittfältare vi redan har, eller jag förstår faktiskt inte argumentet. Om en värvning alltid innebär att man i samma veva inte har tro på de man har, så skjuter man sig ju själv i foten när man precis har värvat andra spelare.
  Nu är det så klart en bra ingång att först och främst värna om de egna, men om det innebär att vi måste starta med spelare som knappt hör hemma i division två, så innebär det ju också att spelet och resultaten blir lidande, den ekvationen är inte särskilt svår att räkna ut.
  Därför tro jag att månat ifrågasätter agerandet gällande inköpare av försvarare, för med det här tänket så borde ju inte ens Van Dijk varit aktuell, för hade ett eventuellt köp av honom betytt att vi då saknat tro på de vi redan har?

 7. Vi ska, vi kan, vi MÅSTE kräva MER av Klopp (innan han kallas Flopp) när vi pratar försvarslinjen som vi saknar.

  Många har utvecklats till bättre men det KRÄVS MER.

  Ska Klopp avgå, självklart inte! Men sandlåda och KLADD hör inte hemma i CL och det är det vi har i backlinjen är Matip som håller ”okej” klass.

  Vi har/hade ekonomiska muskler i sommarfönstret men använde dom inte till fullo och jag är helt med på Klopps linje att försvaret börjar i anfallet.

  När det brister, försvaret, lagdel för lagdel nedåt till sista ”instans” så har vi ingenting att rotera med som är likvärdigt eller bättre.

  Det är skamligt MEN jag håller mig fast och säger att vi kommer gå bra i både liga och CL, TROTS att vi saknar x spelare på x lagdelar.

 8. Mycket bra skrivet!!
  Jag blir faktiskt illamående av hur en del uttrycker sig på sociala medier.
  Klopp har uttryckligen sagt att hans filosofi är att utveckla spelare i första hand och endast värva dom han verkligen vill ha. Blir märkligt att gnälla över uteblivna värvningar när dom Klopp ville ha in inte gick att lösa.

  Vi har stundtals spelat ett riktigt bra försvarsspel med dom spelare vi har så rimligtvis kan vi göra det igen. Även om enskilda spelare har gjort sämre insatser så är det det kollektiva försvarsspelet som inte fungerar.
  Ett lag med Klopp som tränare kommer alltid att släppa in en del mål men det är ingen överraskning. Att som supporter tro eller kräva motsatsen är bara märkligt.

  Ett sak som jag också stör mig på är att många supportrar kräver 100% inga insatser av försvarsspelare men ser inga problem med anfallare som bränner massor av chanser.
  Man bör väll kräva samma skärpa av samtliga spelare?

  Det är som du skriver att allt har blivit bättre under Klopp.
  Jag har läst dom som hävdar motsatsen men det grundar sig på total okunskap om var klubben befann sig för några år sedan.

  Självklart blir man besviken när resultatet inte går våran väg. Men att börja kasta glåpord på våra spelare är på intet sätt acceptabelt. Om någon verkligen tror att det gör LFC till ett bättre fotbollslag så bör dom nog fundera på att omvärdera sitt supporterskap.
  YNWA

Kommentarer är stängda.