Jag ska inte säga att jag gillade Jordan Henderson redan från start, men sedan han kämpade sig in i Brendan Rodgers startelva för några år sedan har jag alltid hållit honom högt. Sättet han först återtog sin plats i elvan och sedan vann över oss supportrar på sin sida imponerade stort på mig, därefter pekade hans formkurva konstant uppåt, både målen och assisten blev fler med tiden. Kanske gick det lite för snabbt för honom, för när det väl blev klart att det var han som skulle ärva kaptensbindeln från Steven Gerrard vände det, skador och en formsvacka gjorde att han inte gick att känna igen under den förra säsongen. Han verkade nästan tyngd av ansvaret och hans position i laget kändes osäker, fanns det någon roll som skulle passa honom i Klopps lagbygge?

Den här säsongen har det dock vänt för Henderson igen, från sin nya, mer tillbakadragna plats har han imponerat rejält och är återigen tillbaka i den där formen där han alltid är en av våra bästa spelare på planen. Hans löpmeter har det skrivits mängder om i media och det är ingen tvekan om att det är en av hans styrkor, han täcker stora områden och vinner en hel del boll. Jag tycker också det känns som att han förstått att hans roll som kapten är att vara en så bra Jordan Henderson som möjligt, inte att vara så lik Steven Gerrard som möjligt. Han ska göra det som han gör bra, inte försöka göra det som Steven Gerrard gjorde bra. Förra säsongen värderade han sina lägen sämre, spelade för ofta en lite svårare crosspassning i stället för att välja en enklare boll till en spelare i bättre läge. Det tog lite längre tid för honom att flytta boll och det kändes som om han ofta letade efter avgörande passningar. Den här säsongen är det ett annat, mer vägvinnande spel vi ser från honom.

Det är svårt att som supporter ta in hur pass skickliga våra spelare är att leda sina styrkor på planen, men jag tycker att man oftare kan se Henderson skrika och peka, i försök att få med sig laget. Jag tror dock inte att det är den största tillgången med att ha engelsmannen som kapten, jag tror att det snarare är hans löpande. I ett lag lett av Klopp är just löpning och presspel extremt viktigt och att då ha en kapten som går i bräschen och gör det mest av alla kan säkerligen vara en viktig faktor att ha med. Med sitt spel visar han sina lagkamrater hur de också ska agera och de följer. Att skrika och peppa spelarna på planen kanske inte är lika viktigt idag, för det står en herre vid sidan av planen och gör det på ett mycket engagerat sätt. Kanske är en ledare som eldar på spelarna på planen inte lika viktig då? När vi hade Benitez och Rodgers var det en annan typ av coaching från sidan och då kanske det var viktigare att det fanns spelare på planen som kunde väcka glöden? Det här är såklart svårt att veta när man aldrig varit i situationen, men jag tänker att det behövs olika typer av kaptener i olika typer av lag, med olika typer av tränare. Min känsla är att Jordan Henderson har växt i sin kaptensbindel, att fylla den efter en av klubbens genom tiderna störste spelare tog lite tid, men konstigt vore det annars och nu har vi en mittfältschef som kan hålla i många år.

I helgens match mot Crystal Palace var Henderson än en gång en av våra bästa spelare och smörpassningen till Firminos matchavgörande mål var en riktig delikatess. Rubrikerna hamnade återigen vid vår anfallstrio och det är inget snack om att deras roll i vår succéartade inledning är väldigt stor, men bakom dom har vi haft ett mittfält som överraskat åtminstone mig med sitt sätt att vinna bollar, effektivt spela sig framåt och ge de tre där framme möjlighet att producera. Jordan Hendersons säsong har varit imponerande hittills och med tanke på hur ny han är i sin position borde det finnas goda möjligheter att utvecklas än mer i rollen.

2 kommentarer
 1. Jag var en av de som ville göra sig av med Henderson efter hans totalusla säsong där han inte hade något i ett Liverpool att göra. Tack och lov så tog han den mycket svidande kritiken på helt rätt sätt och gjorde det bästa med att förbättra sig och ha en bra grund till denna säsong. Har för mig att han florerade en del i ryktessvängen i somras om att bli såld, med all rätt enligt mig.

  Men denna säsong så har han verkligen motbevisat tvivlare (som mig) att han kan spela rollen som djup sittande spelfördelare (en Gundogan) som Klopps spelsystem kräver. Exakt denna position som vi saknade stora delar av förra säsongen när matcherna låste sig. Det tog 3-4 omgångar innan han satte spelet, mot Burnley så gick det inte alls och mot Arsenal levde vi mycket på deras förvirrade försvar. Men från omgång 3 och framåt så har han varit en av de klart lysande stjärnorna. Det som oroar nu är att det inte finns någon bakom honom som skulle axla den rollen rakt av, Wijnaldum skulle klara det ok men han är en annan typ av box till box spelare än Henderson.

 2. Jag kan ärligt säga att jag alltid gillat Henderson. Även trotts sin väldigt tuffa start så kämpade han hårt varje match och det är något jag verkligen uppskattar mest av allt. Det är därför Kuyt är en av mina absoluta favoritspelare och varför det har varit väldigt svårt på sistone att gilla Sturridge.
  Kuyt är inte den bästa eller mest skickliga spelaren LFC har haft men han har kämpat sig till den toppen av fotbollsvärlden med outröttligt driv till att göra det bästa han kan och mer sisu än vad som vanligtvis delas ut till oss finnar.
  Sturridge är raka motsattsen. När han inte känner sig på topp så är han lat och ser allmänt omotiverad ut. När han väl känner sig på topp så är han utan tvekan PLs mest målfarliga anfallare. Att se Sturridge lunka runt på plan är extremt frustrerande och man börjar verklign ogilla honom. Men han har sina färdigheter som gör att man absolut inte kan tvivla över hans rätt att vara i laget.

  Men tillbaks till Hendo. Han ger alltid 110% i vad han en gör och är en fantastiskt ödmjuk person som aldrig hyllar sig själv över laget och tar på sig ansvaret när dom inte presterar.
  Det är extremt kul att se och höra andra lags supportrar såga, kritisera och håna Henderson medans man själv sitter där och tänker för sig själv: ”Ni har ingen anning om hur bra han är.”

Kommentarer är stängda.