[fblike
url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Omgång 34: Liverpool vs Manchester City. En sann toppmatch. Premier Leagues absolut två bästa lag tillsammans med Chelsea.

Liverpool kan vinna ligan. Det är omgång 34 och Liverpool kan fortfarande vinna ligan. Det känns surrealistiskt att skriva, men det är sant. Liverpool can win the title. The fucking Premier League title.

Frågan som jag fortfarande ställer mig är: Hur är detta möjligt? Framgångsfaktorer som Liverpools fantastiska offensiv och Brendan Rodgers makalösa förmåga att utveckla spelare har redan behandlats vid många tillfällen. Samtidigt måste vill jag verkligen betona dessa två faktorers betydelse i Liverpools framgångsrecept.

För att återgå till frågeställningen. Sanningen är att det inte borde vara möjligt för Liverpool att på allvar konkurrera med klubbar som Manchester City och Chelsea. Häromdagen publicerade The Daily Mail en artikel där skillnaderna i lönenivå mellan Liverpool och City betonades. Skillnaden är avsevärd – närmare bestämt i medelsnitt hela £2 miljoner om året. I veckan tjänar Citys spelare cirka £103k medan Liverpools tjänar £65k. Det borde alltså inte vara möjligt för Liverpool att konkurrera med City – men ändå gör man det.

En påverkande faktor som motståndarlagens fans ofta nämner är att Liverpool inte har spelat i Europa den här säsongen. Självklart har detta underlättat för truppen och tränarna. Rodgers har haft möjligheten att fokusera på de inhemska matcherna till hundra procent. Det har även inneburit att klubben har haft möjlighet att ha en något mindre trupp eftersom man inte har haft samma behov av bredd utan spel i Europa. Det kan man inte förneka, men samtidigt förringar det på intet sätt lagets framgångar i ligaspelet.

Myrstack

Jag brukar likna den här säsongens Liverpool vid en myrstack. När motståndarna går ut på Anfields gräsmatta är det ungefär som att stoppa in handen i en myrstack. Små rackare kommer från alla håll och kanter och de verkar ha en till synes oändlig energi att springa runt. Du blir sönderstressad och om du är normalt funtad får du troligtvis panik. Särskilt om myrorna bits eller i Liverpools fall – börjar skapa målchanser och gör mål.

Myrstacken har knockat etablerade och erfarna lag som Arsenal, Everton och Tottenham. Jag måste dock aningen negativt konstatera att Chelsea och City är de klubbarna som har absolut bäst förutsättningar att lyckas stå emot Liverpools anstormningar på Anfield. Det säger mycket om deras stabilitet och kvalitéer. Trots nya managers i båda klubbarna har de tillräckligt med spelmässiga grundbultar att falla tillbaka på för att kunna hantera väldigt skickliga motståndare.

Detta beror naturligtvis på att många av ligans bästa spelare huserar i just Chelsea och City. De sistnämnda har fantastiska stommespelare som Vincent Kompany och Yaya Touré. Trots att City är en osympatisk klubb är det svårt att ogilla särskilt många spelare i deras lag. Det är ett skickligt och sympatiskt gäng som de har värvat ihop. Många av Citys spelare hade jag utan tvekan gärna sett i den röda tröjan. Txiki Begiristain, som är relativt ny i klubben, kommer säkerligen att fortsätta på den inslagna vägen.

Imorgon kommer Rodgers myror, chihuahuas eller vad man nu väljer att kalla Liverpool att ställas inför en otroligt svår uppgift. City har betydligt bättre bredd och således fler vapen – men har de vassare vapen än Liverpool? Tveksamt, tror jag.

2 kommentarer
  1. Japp! City och Chelsea är trots allt lag vi ändå brukar spela rätt bra mot.. imorgon blir inget undantag, vi har dessutom en skadefri trupp och samtliga spelare i bra form skulle jag säga, imorgon spelar inte deras bredd någon större roll.. det är en match, inte en säsong. Skulle isf säga att vi har bättre bredd offensivt än de imorgon, Agueros första match sedan skadan?

    Yaya är fantastisk men resten ska inte vara så märkvärdiga om vi kan få igång våra myror eller illrar som jag mer ser de som.

  2. Kompany vart även skadad idag och det är tveksamt om han kommer att kunna spela

Kommentarer är stängda.