[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Det verkar som att José Mourinho försöker ge skenet av att Chelsea ska mönstra en B-betonad startelva i morgondagens match mot Liverpool. Det är inte omöjligt att så blir fallet, men även ett Chelsea utan många ordinarie spelare är ett lag med många högklassiga spelare. Mohamed Salah och Nemanja Matic får inte spela i Champions League. Det kommer heller varken Frank Lampard eller John Obi Mikel att få göra, då de är avstängda i returmatchen. Det är fyra kvalitetsspelare och resterande pjäser kommer säkerligen också att hålla hög klass. Liverpool får absolut inte underskatta Chelsea.

Mour

Trots att Chelsea behöver vinna matchen är min gissning att Mourinho kommer att ha en ganska försiktig och defensiv gameplan. Innermittfältet som troligtvis kommer att bestå av Matic, Mikel och Lampard har stora kvalitéer, men saknar snabbhet. Jag tror att Mourinho kommer att spela ett djupt försvarsspel och lita på att de fysiskt starka och smarta mittfältarna gör ett gediget defensivt jobb. Backlinjen kommer av allt att döma att sakna ledargestalten John Terry och med Mark Schwarzer istället för Petr Cech mellan stolparna försvinner ytterligare en trygghetsfaktor. Jag tror att Mourinho kommer att försöka kompensera dessa tapp med att ge både Matic och Mikel defensiva utgångspositioner för att i första hand skydda backlinjen. Lampard är som bekant en allround-skicklig mittfältare, som kanske inte är riktigt lika vass som för några år sedan, men som fortfarande håller helt god klass.

Både Liverpool och Atletico Madrid har bra presspel högt upp i banan. Mot Atletico instruerade Mourinho sina spelare att ta det säkra före det osäkra och ’få bort’ den intensiva pressen genom att slå längre passningar. Det gjorde att Atleticos fruktade press inte skördade några som helst triumfer, men gjorde även att Chelsea i princip inte hade något anfallsspel överhuvudtaget, då Fernando Torres inte lyckades spela ett effektivt targetspel. Jag skulle inte bli förvånad om Mourinho väljer att starta Demba Ba mot Liverpool och hoppas att denne ska spela ett bra targetspel. Jag tror nämligen att Mourinho kommer att ge sina spelare liknande taktiska direktiv mot Liverpool. Chelsea kommer inte försöka spela sig ur Liverpools press, som kommer att vara som intensivast de första 20 minutrarna. Men, om Chelsea inte lyckas ha kvalité på de längre passningarna och Ba inte lyckas låsa fast bollen, kommer Liverpool att snabbt återerövra bollen och således kommer i anfall efter anfall. Som försvarande lag är det väldigt psykologiskt jobbigt när motståndarna kommer i anfall efter anfall och man inte lyckas få till något av det egna bollinnehavet.

Om Chelsea spelar ett djupt försvarsspel kommer Liverpool dessutom få möjlighet att ha stort bollinnehav på offensiv planhalva. Det räcker med 1-2 precisa passningar (och löpningar) för att LFC ska skapa en målchans under de omständigheterna. Dessutom kan framförallt Luis Suarez och Raheem Sterling ta sig förbi även samlade försvar. Suarez är nästan som bäst när 2-3 motståndare försöker ta bollen av honom i eller nära offensivt straffområde.

För Liverpools del måste man spela med stor noggrannhet i passningsspelet. Man måste ha tålamod mot Chelseas samlade försvar. Det kommer inte att gå att luckra upp hur enkelt som helst hur snabbt som helst. Bolltapp på fel ställen kan innebära blixtsnabba omställningar. Salah är en vass kontringsspelare, likaså André Schürrle om han kommer till spel. Det är inga spelare som man vill ha i långa löpdueller mot någon av Liverpools backar. Jag hoppas även att Simon Mignolet tar sig i kragen och höjer sig i de sista matcherna. Jag tycker att han har gjort en helt okej säsong, men skulle önska mer jämnhet. Han varvar fantastiska räddningar med taffliga ingripanden.

Slutligen: Det var väldigt längesen jag såg fram emot en match så här mycket!

1 kommentar
  1. Oerhört spännande men att det var länge sen att man såg fram emot en match håller jag inte med om. Bara för två veckor sen pratade vi om en ”titelmatch”. Och även Norwich såg jag fram emot väldigt mycket då den kändes svår men visst kommer morgondagen kännas speciell. Kanske en repris på CL semin 2005?

Kommentarer är stängda.