[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Denna krönika är skriven av Emil Lund, en av de som har ansökt om att få bli skribent på Totaal Liverpool. I denna text tar han upp sin bild av Liverpools försvarsspel och letar svar på hur backlinjen ska utformas.

Ni kommer att få se flera sådana här texter framöver, så vi hoppas att ni tycker om dem, för vi vet att de har kämpat väldigt hårt!

Raheem Sterling, Joe Allen, Alberto Moreno

Krönika: Hur ska Liverpool stärka upp försvaret?

Förra säsongen var Liverpool FC ett mycket speciellt lag. Man var ett snedsteg från en Premier League-titel, vilken skulle bli den första på över 20 år. Man hade ett hysteriskt bra anfall, med oerhört formstarka anfallsspelare i Suarez, Sturridge, Sterling och Gerrard för att nämna några. Man öste på med massvis med folk i varje anfall, och hade en riktigt fin utdelning. Kort sagt så vågar jag säga att Liverpool, utan att överdriva, hade ett av världens genom tiderna mest effektiva anfall.

Tyvärr kunde ju inte detsamma sägas om försvaret, och de flesta experter är eniga om att man tappade titeln på just detta. Det fanns nästintill ingen säkerhet alls, ingen plan B att falla tillbaka på, och egentligen ingen given ledare i Liverpools försvar. Och det är ju så, att släpper man in nästan lika många mål som 16:e-placerade Hull City, då ska det ju inte gå att vinna hela ligan.

Vad var de stora problemen då? Jo, det var jag ju och snuddade lite på här ovan. Det var väldigt osäkert, ett stort problem var att man sällan kunde spela ihop en och samma backlinje med varandra, det var ofta mycket skador och formsvackor som inte direkt hjälpte tryggheten. Känslan fanns att närsomhelst kunde det komma ett misstag, och jag själv upplevde inte att det fanns en helt genomtänkt röd tråd i försvarsspelet. Detta kombinerat med brist på rejält ledarskap i backlinjen gjorde att det inte såg särskilt bra ut. Dessutom var det alltför ofta rätt lätt att hitta felprioriteringar och liknande. Bland annat så talade Jamie Carragher och Gary Neville om backlinjens oförmåga att flytta upp i banan och ge målvakten fri yta framför sig i straffområdet. Detta medförde ofta att man fastnade i knät på egen målvakt och vid eget mål, vilket gör att motståndarna alltför ofta fick låsa fast bollen och behålla sina långa anfall. Detta berodde enligt mig till största delen på att ingen av de mest frekventa mittbackarna, Martin Skrtel eller Mamadou Sakho, än så länge är de ledartyper som krävs i ett titelutmanade försvar, ingen vill gärna ta hela ansvaret och leda med hela handen. Jag tror däremot att i alla fall Sakho kan växa ut till en ledartyp värdig en klubb som Liverpool. Det såg man om inte annat i VM, där han ledde Frankrikes backlinje på ett mycket fint sätt. Det jag tror saknas än så länge i Liverpool för hans del är tryggheten, men som sagt, jag tror det kommer med tiden.

Något annat jag funderar på är hur pass skicklig Brendan Rodgers är när det kommer till försvarsspel. Hans man-management är av yppersta världsklass, likaså hans idéer och offensiva lösningar, det är lätt att se efter vad han presterat i Liverpool under de två senaste åren. Men faktum kvarstår att försvarsspelet under hans ledning utan Carragher i mitten varit minst sagt skakigt. I en värld där allting går som jag vill skulle vi ta tillbaka Steve Clarke som huvudansvarig för försvarsspelet. Han kunde ju till och med få Glen Johnson att försvara på ett vettigt sätt, vilket man sällan sett på senare dagar. Jag minns även att vi ju under en period under säsongen 2010/2011 släppte in relativt lite mål, och det var just under den tiden han var huvudansvarig. Jag tror dock inte att han är beredd att gå tillbaka i sin utveckling, han har ju varit huvudtränare och fått prova på det, så jag har svårt att se att han skulle acceptera en biroll. Men håll med om att det skulle smaka!

Man har ju även provat massor av olika konstellationer, bland annat en fembackslinje, och vad som känns som lika många kombinationer mittbackar som Suarez gjorde mål förra året.

Lovren 2

Jag tror och hoppas att en del av det problemet är löst i och med Dejan Lovrens ankomst från Southampton. Här har vi en mittback som verkligen kan ta tag i en backlinje, som ser till att man trycker upp när det behövs och som gärna kliver fram och tar ett stort ansvar. Som jag nämnt så ser jag potential i Sakho på den punkten, men vad gäller Skrtel så ser jag inte honom som rätt man, och jag tror att Lovren kan göra nytta direkt på det sättet. Jag hörde till och med folk på sociala medier som efter Daniel Aggers flytt till Bröndby ville ha Lovren som vice-kapten. Lite väl förhastat för en spelare som bara varit i klubben i ca 1 månad, men det säger ändå en del om hans attityd och inställning.

Jag satt faktiskt och funderade lite kort över hur en fembackslinje skulle fungera nu. Efter den trenden man såg under VM där flera lag med ganska begränsade försvarsspelare spikade igen på ett imponerande sätt ett antal gånger så är det klart man blir lite nyfiken. Däremot tror jag inte att man skulle vinna särskilt mycket på det i vårt fall, jag anser att vi har alldeles för många skickliga offensiva spelare för att behöva ta bort en av dem och få in en extra back på banan istället. Nej, jag är nog mer inställd på att fortsätta med fyrbackslinjen faktiskt, jag tror att Rodgers har högre kunskaper om fyrbackslinjen, det är den uppfattningen jag fått.

Manquillo

Men vad tror jag då? Hur löser man egentligen problemen på bästa sätt? Ja du, jag önskar jag visste helt säkert, men det gör jag tyvärr inte. Det jag är rätt säker på att jag faktiskt skulle gjort är att sätta en grundläggande trygghet rätt igenom. Det skulle jag göra genom följande:

 • Spela in en bestämd backlinje med de spelarna som känns tryggast med varandra och sedan låta de spela, oavsett vad. Jag tror att den tryggheten det skulle ge skulle vara guld värt. Dessutom skulle det ju ge en känsla bland de spelarna på hur de andra reagerar i olika situationer vilket medför ännu större trygghet.
 • Välj ut ”rätt” spelare. Dejan Lovren verkar självskriven där bak, med all rätt enligt mig. Alberto Moreno har potential att bli en av världens absolut bästa vänsterbackar så han ska även han spela. Jag tycker dessutom att i det spelsättet Rodgers väljer så passar Sakho in mycket bättre än Skrtel, som är en rätt begränsad försvarare i ärlighetens namn. Dessutom har han en förmåga att stå för rätt grova blunders, något jag inbillar inte skapar lugn bland sina medspelare. Jag skulle även välja Javier Manquillo före Glen Johnson till höger, grundat på det jag sett av dem nu under säsongsinledningen. Jag tycket att Johnson bara ser loj ut, han tar väldigt få maxlöpningar och det känns samtidigt som han enligt mig tar väldigt mycket felbeslut. Manquillo däremot har imponerat på mig med sitt riv och slit och stora vilja. I mål ska vi självklart ha Mignolet som är klasser bättre än Brad Jones när det kommer till de flesta punkter. Kanske framför allt spelet på linjen, där jag håller Mignolet som en av ligans bästa ”shot-stoppers”.

Detta verkar som rätt val enligt mig. Vi kunde ju se just denna konstellation mot Tottenham senast, och även om det var tydligt att man kanske inte var överdrivet ihopspelta, vilket ju är förståeligt, så nollade vi ändå ”Spurs” på ”The Lane”. Förvisso inget jättevasst Tottenham när vårt mittfält neutraliserade deras spelmotor Christian Eriksen så pass bra, men likväl.

Så vi får väl hoppas att dessa fyra får vara kvar i backlinjen till nu i helgen, när Aston Villa gästar Anfield, och vi får hoppas på ett stabilt försvarsspel. För tänk er, ett Liverpool FC som även släpper till mycket lite, det ger mig lite ”good vibes” som vår egen ”Studge” skulle sagt. Då kanske vi skulle kunna få uppleva en ännu finare vår på Merseyside, en vår som slutar med att Steven Gerrard äntligen får lyfta det där silverskrället. Man kan ju hoppas om inte annat. Det tänker jag göra. Hela vägen in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer
 1. Bra krönika, tycker också att lovren o Sahko är spelarna vi ska satsa på.

 2. Problemet verkar ligga i ytan vi släpper framför backlinjen, antingen så backar våra backar för djupt eller så ligger vårt mittfält för offensivt. Tror att vi måste hitta rätt parhäst till Gerrard, som städar och låter vår kapten sköta uppspelen. Lucas funkar inte, Allen är ett steg upp. Kanske kan Can (no pun intended:)) växa in i den rollen och bli den spelare vi saknat efter att Macherano lämnade oss.

  Tror även att det börjar bli dags att leta efter en efterträdare till Gerrard, vi behöver någon där då Gerrard börjar sacka redan nu.

  • Helt rätt med att ytan framför är den som måste täppas till men jag vill inte slänga bort en mittfältsplats på en till defensiv utan vill hellre byta ut Gerrard. Visst är detta kontroversiellt men han har sett bättre dagar och det lär ju finnas defensivt skickliga spelare som även kan passa. Gerrard har en tendens precis som Johnson att jogga hem och det funkar inte i dagens fotboll tyvärr. Visst är Gerrard riktigt bra passningsspelet och har blivit mycket bättre på fasta situationer men han är inget ankare för ett modernt mittfält.

  • En stor talang men han är inte i närheten av en plats i A-truppen än. Han kan vara en eventuell spelare för oss i framtiden.

 3. Backlinjen är inte problemet, vi har så pass bra backar. Precis som föregående talare säger så är det ytan framför backlinjen som är problemet. Gerrard gör det bra i den ytan när vi har bollen för han får mer tid på sig. Men defensivt håller han inte. I dagsläget spelar vi med en DM (Gerrard), en box to box mittfältare (Allen) och en löpstark mittfältare (Hendo). Tror det skulle vara bättre att spela med två DM (Gerrard och en fysisk spelförstörare) med Hendo framför dem.
  Masken lär ju inte vara aktuell att få tillbaka så vi behöver leta efter någon annan, kanske kan Can bli den spelare på sikt men inte än. Han är inte den spelaren i dagsläget.

  • Håller med att det är den defensiva mitten som är problemet bland utespelarna. Angående problemet med att försvararna faller för djupt tror jag problemet ligger till största delen på målvakten. Reina var väldigt vaken på långbollar, då kan försvaret utgå högre upp i banan. Mignolet har knappast det som sin styrka.

 4. Jag tycker inte man kan trycka allt för mycket på individuella spelare. Med ett sånt offensivt spel som vi har kommer back linjen bli utblottad. Det jag gillar i år även om jag saknar Suarez är att vi har många val möjligheter i truppen. Vill vi ha ett starkt mittfält tar vi in Can och Hendo framför Gerrard. De dom tycker vi ska ersätta Gerrard är ju skogstokig. Han är ju en fenomenal spelfördelare och hans frisparkar är ju ett ständigt hot. Behöver vi finess använder vi Lallana och Coutinho. Vill vi ha snabbhet och bra presspel använder vi Sterling och Allen tillsammans med Markovic. Vi har dessutom två snabba yttrar i markovic och sterling om vi vill spela på kanterna. Även Lallana är där. Sen tycker jag vi ska rotera på ytterbackarna. Då de springer upp och ner mkt i dagens LFC så behövs rotation. I Johnson Manquillo och Flanno är HB väl bemannad och VB med Moreno och förhoppningsvis en stark och frisk Enrique där även Flanno kan täcka så är iaf inte jag orolig för de positionerna. Det dom är oroande är MB. MAn ber ju till Gud att Lovren är precis den ledaren och försvarsklippan vi saknat sen Carra slutade. Skrtel är på dekis tror jag och Sakho har mkt att bevisa fortfarande men jag tror fortfarande på honom. Jag hoppas verkligen Ilori får chansen nästa år då jag tror hans snabbhet skulle vara en perfekt ingrediens i vårt försvarspel. Men det får framtiden utvisa…

  • Jag håller med i mycket du skriver, men kritiken mot Gerrard är i första hand riktad mot avsaknaden av snabbhet vilket gör att hans defensiva insats ibland blir lidande. Han levererar ju fortfarande fantastiska uppspel och passningar.

   Åldern börjar ta ut sin rätt på vår kapten, tyvärr.

  • Håller med om snabbheten men det är ju därför vi har spelare som Emre Can som jag tror kan tackla ganska bra. Gerrard behöver en tvåvägsspelare när vi spelar mot topplagen.

 5. Intressant läsning!

  Jag tror den största orsaken till våra många baklängesmål är vårt offensiva spel, a´la ”full fart framåt”!
  Visst bidrar skakiga backar och en åldrande SG, men framförallt är det vår oerhört offensiva satsning som gör oss väldigt sårbara, speciellt i omställningar.. Stundtals dräller det ju av röda i motståndarnas straffområde 🙂

  Ser vi tillbaks några år, då vi hade ett superförsvar… hur många spelare fyllde då på i straffområdet ?? Åtskilliga ggr satt man o svor över vår avsaknad av offensivlusta.. Skulle vi göra mål gällde det ju att SG skulle finna Torres.. Resten av laget hade ju fullt upp att hålla sina defensiva positioner..

 6. För mig är Sakho lika lite ledare i backlinjen som Lescott. Därmed inte sagt att han är dålig. Men förra årets största svaghet var just Skrtel och Sakho tillsammans med Mignolet. Där har vi den defensiva triangeln utan vettig kommunikatör. Alla talar ju om att Lovren skall vara just den vokale backen utan de fyra och jag gillar det jag har sett av honom hittills trots att han sågats av en hel del för hans fösta matcher (Carra inräknad). Har hörs och syns, det märks att han försöker få med resten av backlinjen. Dock har han tjuvat ett par gånger per match och på så sätt satt backkollega i klistret, senast vid Chadlis möjlighet när han går in i Sakhos yta och utmanar Adebayor. Däremot tror jag att mycket av hans ”misstag”/chansspel beror på övertändningoch vilja att visa att han hör hemma i en storklubb. Detta tillsammans med att backlinjen och målvakt ej är samspelta än gör att det stundtals ser lite skakigt ut. Men jag tror också att säsongens mittbackspar bör utgöras av Lovren och Sakho. Tror också att de tillsammans kan blir starka över tid. Individuellt är de skickliga och vi får hoppas att de blir lika skickliga tillsammans.

  • Ang den situationen med Adebayors skarvande ner till Chadli, så är det mycket beroende på vad Lovren och Sakho har fått i arbetsuppgift… Rodgers kanske sa till mittbackarna att Lovren skulle ta Adebayor i dem duellerna! Då måste Sakho falla tillbaka. Eller så var det bara att Adebayor gjorde det bra och låg på Lovren, mötte boll i Sakhos utrymme… Så med tiden, när mittbacksparet spelas ihop så ser hoppas man att man ser mindre och mindre sådana misstag!

 7. Det är bara hoppas Ilori växer ut och blir en riktigt bra mittback. Nu när vi ligger högt med backlinjen hinner ingen av mittbackarna med vid en snabb omställning vilket skulle bli betydligt mindre med Ilori. Nu är han tydligen inte alls redo för a-lags fotboll vilket är lite synd men får hoppas han får mycket speltid i Bordeaux och växer med uppgiften.