Alberto Moreno, Andrea Dossena, Stephen Warnock, Paul Konchesky, Gregory Vignal, Djimi Traore, José Enrique, det är många som försökt sig på att erövra platsen till vänster i vår backlinje. Vissa har lyckats inledningsvis, medan andra redan från början visat sig vara grova felköp. Igår presenterade sig näste man i raden av möjliga vänsterbackar, sommarens värvning från Hull City, Andy Robertson. När hans första nittio minuter var avklarade var vi nog många som satt rätt nöjda, för det första riktiga intrycket han gjorde var onekligen positivt.

Man ska passa sig att dra för stora växlar av en match, skotten prövades aldrig riktigt i defensiven och halkade bland annat ordentligt vid ett tillfälle, även om den efterföljande hörnan blev resultatlös är det sådant som både Lovren och Moreno hängts för om de agerat på samma sätt. Det råder dock ingen tvekan om att det finns mycket fotboll i Robertson, hans inlägg var precisa och hårda och de löpningar han tog kändes klokare än de vi sett av Moreno. Plötsligt fick vi ett riktigt anfallsvapen ute till vänster och speciellt i första halvlek kändes det verkligen som att det var från den kanten det skulle hända något, om något skulle hända. Den enda brist jag tyckte man kunde se igår var att han, precis som de flesta andra utpräglade vänsterbackarna i ligan, verkade vara oerhört enfotad, det brukar dock inte behöva betyda speciellt mycket. Vi har fått en vänsterback som kommer att kunna hjälpa till i offensiven, frågan som återstår nu är dock hur han står sig i spelet runt det egna målet.

Just defensiven är något som brustit hos många av våra tidigare vänsterbackar, det är därför vi sett spelare som Flanagan, Carragher och Arbeloa husera ute till vänster under längre perioder. De kanske inte haft den offensiva kapaciteten som man vill se, men de har kunnat stänga igen på sin kant och överlåta offensiven till andra spelare på planen, det har medfört att vi tappat en dimension i vårt spel. Det var lite samma bekymmer förra säsongen, där Milner gjorde det klart godkänt ute till vänster, men inte kunde komma med vänsterinspel, utan i stället stannade upp spelet genom att vända in i planen. Om Robertson har en godkänd defensiv kan han komma att bli lösningen på vårt återkommande vänsterbacksproblem och det vore, milt uttryckt, på tiden. Vi är verkligen inte vana vid att ha en ytterback som dominerar sin kant på samma sätt som Robertson gjorde igår, men jag vill minnas att jag i lindan av Morenos tidiga period i klubben vid tillfällen kände samma sak även för honom. Vi kommer att veta mer om Robertsons kapacitet om en vecka, när vi mött Hoffenheim och Arsenal, men rent krasst är det ju så att det räcker med att han inte är en säkerhetsrisk för att han ska kännas som ett givet alternativ till vänster framöver.

En av fördelarna med att ha fått in Robertson är att vi kan utnyttja mångsidigheten i James Milner igen, förra säsongen hade vi honom låst ute till vänster i backlinjen, men om den platsen nu lösts på annat sätt får vi möjlighet att spela vår assisterande kapten i någon av mittfältspositionerna igen. Han är en perfekt truppspelare Milner, han kanske var något övertaggad igår och drog på sig någon frispark för mycket, men han slutar aldrig att slita och kommer att vara ett bra komplement till övriga där inne. Om man jämför med matchen mot Hoffenheim var det fem nya spelare in i laget, alltså hälften av alla utespelare var utbytta, ändå lyckades vi vinna mot ett av de lag som vi haft allra svårast mot de senaste åren. Jag har läst en hel del om att vi kanske inte har bredden som krävs för att slåss på flera fronter, nu kanske en match är för lite för att dra några slutsatser även där, men när spelare som Sturridge, Milner och Gomez är de som får kliva när andra vilas tycker i alla fall jag att vi kan känna lite mindre oro kring truppbredden. Vi har absolut inte en komplett trupp än, varken när det kommer till spets eller bredd, men lagbygget går åt rätt håll. Visst kan man alltid önska att saker går snabbare, men när den andra matchveckan är avverkad har vi all anledning att vara positiva.

2 kommentarer
  1. En bra grej med Robertson är att han är väldigt ung men ändå har spelat ca 30-40 tävlingsmatcher under var och en av de senaste fem säsongerna (i olika klubbar). Bara i Hull har han över 100 framträdanden så han har ändå en del erfarenhet att ta med sig, till skillnad från många andra talanger vi tar in.

    Det verkar ju då också som att han sällan är skadad vilket är ett stort plus.

  2. Tyckte även Gomez gjorde det väldigt bra och är han väldigt snabb eller känns det bara så?

Kommentarer är stängda.