[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Såhär ser tabelläget ut just nu. Liverpool på en delad andraplats med konkurrenterna om fjärdeplatsen Tottenham och Man United 6 poäng (med en match mer spelad) respektive 11 poäng efter. Ta även med i beräkningen att Liverpool har en förkrossande målskillnad i ryggen, vilket gör att vi i princip kan plussa på försprånget med en poäng till. Det är utgångsläget just nu.

Tabellen just nu:

 1 Chelsea    29 20 6 3 56-22 66
 2 Liverpool   28 18 5 5 73-35 59
 3 Arsenal    28 18 5 5 52-28 59
 4 Man City   26 18 3 5 69-27 57
 5 Tottenham   29 16 5 8 37-37 53
 6 Man United  28 14 6 8 46-31 48
 7 Everton    27 13 9 5 38-27 48

* * *

Låt oss nu gå över på respektive lags kvarvarande spelschema.

Liverpool har fyra matcher kvar mot de så kallade topplagen Chelsea, City, Spurs och United. Fördelen man har är att 3 av dessa matcher går på Anfield. I övrigt ser de andra lagen ut som mumsbitar för firma SAS. Faktum är att vi nu måste inse att Suarez och Sturridge är Europas absolut hetaste anfallspar och att det inte finns ett endaste försvar i hela ligan som inte fruktar duon. Fear factorn Liverpool skapat efter vinsterna mot Arsenal & Everton ska verkligen inte underskattas i sammanhanget. Dessutom har man fördelen att kunna ha fullt fokus på ligan resten av säsongen utan några störningsmoment och formen är bra. Nyckeln blir att hålla Suarez och Sturridge skadefria.

Liverpools kvarvarande spelschema (10 matcher)

Man Utd v Liverpool

Cardiff v Liverpool

Liverpool v Sunderland

Liverpool v Spurs

West Ham v Liverpool

Liverpool v Man City

Norwich v Liverpool

Liverpool v Chelsea

Crystal Palace v Liverpool

Liverpool v Newcastle

* * *

Vi går vidare med Tottenham, vars tränare redan verkar ha gett upp en fjärdeplats efter den förnedrande 4-0 förlusten mot London-smurfarna Chelsea…frågan är hur spelarna ska kunna tro på detta när högsta hönset redan verkar se fram emot nästa säsong? Spurs har några kluriga matcher kvar där den naturliga nyckelmatchen blir på Anfield, men frågan är om man har självförtroendet som krävs för att hämta in potentiellt 9 poäng på LFC samtidigt som man har Europa League under veckorna. Formen och självförtroendet ser inte direkt lysande ut i ett Tottenham som harvat sig fram hela säsongen genom feldömda straffar, iskalla nyförvärv och turliga 1-0 vinster. De kommande tre matcherna blir helt avgörande för var Tottenham slutar i tabellen.

Tottenham kvarvarande spelschema (9 matcher)

Spurs v Arsenal

Spurs v Southampton

Liverpool v Spurs

Spurs v Sunderland

West Brom v Spurs

Spurs v Fulham

Stoke v Spurs

West Ham v Spurs

Spurs v Aston Villa

* * *

Moyes

Sist men inte minst har vi David Moyes gäng som verkligen blandat och gett den här säsongen. Potentialen att gå fullt de resterande 10 matcherna finns givetvis, vilket man visade senast borta mot West Bromwich där man vann med ett betryggande 3-0 resultat. Det som inte talar för United är ojämnheten och att man när som helst, mot i princip vilket motstånd som helst, kan åka på en rejäl käftsmäll. Champions League-fighten borta mot Olympiakos var ett kvitto på den ojämnheten som finns både när det gäller resultat och spelarprestationer. Något annat som talar emot Utd är att Moyes inte verkar ha någon medicin när laget blöder som mest, samt att han inte verkar ha samma vinnarmentalitet som exempelvis Sur Alex hade. Moyes lag är nöjda med kryss, det var inte det gamla United, och det kommer verkligen behövas för att komma ikapp Liverpool med så få matcher kvar. Nyckelmatchen blir på Old Trafford i nästa omgång.

Man Utd kvarvarande spelschema (10 matcher)

Man Utd v Liverpool

West Ham v Man Utd

Man Utd v Man City

Man Utd v Aston Villa

Newcastle v Man Utd

Man Utd v Hull

Everton v Man Utd

Man Utd v Norwich

Man Utd v Sunderland

Southampton v Man Utd

* * *

Slutsats:

Många Liverpoolsupportrar är fortfarande oroliga över att de röda inte ska fixa fjärdeplatsen, men kollar vi lite mer cyniskt på tabellen så är fjärdeplatsen i det närmaste klar. Inget av de övriga topplagens supportar (se City, Chelsea och Arsenal) tittar över ryggen och tror sig kunna missa en Champions League-placering. Det finns inte en tillstymmelse till en sådan tanke i deras tankeverksamhet. Men som Liverpoolsupporter har man alltid med sig en ”Snart kommer det gå åt helvete-spärr” som etsar sig fast i minnet, och som till viss del skyddar oss från ett totalt och bottenlöst mörker när det väl sker. Men nu börjar det bli dags att tvätta bort den där förlorarmentaliteten. Notera att Liverpool inte bara måste tappa 11 av totalt 30 poäng, konkurrenterna Spurs och United måste samtidigt gå fullt för att komma ikapp. Hur man än vrider och vänder på det så är det svårt att se något av lagen hinna ikapp, och minst lika svårt att se LFC med ligans två bästa spelare gå bet med så få matcher kvar och utan störningsmoment i Europa.

Får Liverpool minst oavgjort mot United så är fjärdeplatsen klar. Kom ihåg var ni hörde det först.

16 kommentarer
 1. …eller sist. Liverpool står ju i 1.11 att sluta topp 4 på Betfair så det kanske inte är att sticka ut hakan riktigt. 😉 Vore skönt att sluta topp 3 så vi slipper oroa oss för tunga kvalmatcher i höst. Med det nya lottningssystemet är det ju inte klart bara för att man slutar fyra, så som det kändes förut. Så spänningen ligger i att säkra topp 3 och sen vore det en ren bonus om vi hänger med i titelracet på kuppen.

  • Haha! Touché! Min poäng är att det är dags att kolla uppåt istället för neråt, så du har helt rätt när du tänker att det är dags att göra allt för att säkra en tredjeplats. För att rå på Chelsea och City bör väl inte gå?

  • City har fyra svåra matcher kvar, samtliga borta.. Utd, LFC, Everton och Arsenal.

   United är en match allt kan hända i.

   Everton lär kriga in i det sista för att få spela EL.

   Arsenal kan möjligen riskera fjärdeplatsen alternativt kriga om titeln.

   LFC har allt att vinna, har ändå under åren haft relativt lätt mot City.. en sexpoängsmatch.

   Framförallt har man Demichelles i laget.

   Chelsea har dock ett relativt enkelt schema med Arsenal hemma och LFC borta som de svåra. Men rätt svag anfallaruppsättning.

   Hoppas kan vi men tror Chelsea tar det här men vi ska definitivt sikta på andra eller tredjeplatsen. Det känns mer troligt att Arsenal måste oroa sig för fjärdeplatsen än vi.

  • På tal om Demichelis så utsåg jag honom i somras för ”Sommarens sämsta värvning”. Han har inte gjort mig besviken 🙂

 2. Låter som härlig musik i mina öron Jesper, men jag kan inte riktigt våga tro på det där med att fjärdeplatsen är klar. Jag ser att både Tottenham och Man Utd har något lättare spelschema än oss, och att vi har svåra hemmamatcher och kluriga bortamatcher kvar. Vi möter lag som slåss för sin överlevnad och dessa lag kan göra underverk mot vem som helst, se bara Wigans match mot City igår.

  Det viktiga till att börja med är att INTE förlora mot Utd nästa helg, får de en vinst mot oss får de blodvittring. Ett Utd med blodvittring är det sista vi vill ha bakom oss, det är då de kommer att spela som bäst och vi som sämst. Tror att vi kommer behöva 20 poäng för att knipa fjärdeplatsen av de 30 som är kvar för att vara på den säkra sidan. Sen kan vi alltid hoppas att Utd tar sig vidare till nästa omgång i CL, så att de får ännu fler matcher i deras gamla trupp 🙂

  • Jag håller med att det viktigaste är att få med sig ett bra resultat mot United. När vi snackar Citys nit mot Wigan så beror det nog snarare på ofokusering och att de har fyra fronter att fightas på samtidigt. Det har inte Liverpool, och vad gäller bottenlag som slåss för sina liv så kan de lika gärna sno poäng från United, som mot oss. Väl mött! 🙂

 3. Som Hammarby och Liverpool supporter har jag lärt mig att aldrig ta något för givet, fjärde platsen när ytterst nära men absolut inte klar

  • Inte roligt för oss att följa fotboll egentligen…

  • Ungefär som att vara Öisare…

  • Haha! Kan förstå skepsisen som Öisare och Bajare, men fan, Öis har inte Suarez i laget. 🙂

 4. Jag håller med om att fjärdeplatsen är ytterst nära. Det kan dock svänga fort. Torsk mot United samtidigt som Tottenham lyckas slå Arsenal på nåt märkligt vis, så kan momentum svänga. Vårt självförtroende kan börja vackla samtidigt som Man U och Tottenham börjar tro igen… Tittar man lite på lagen vi möter framöver så tycker jag det är ytterst få matcher som känns lätta. Precis som Kristian poängterade möter vi Förutom topplagen flera lag som slåss för sin överlevnad, de kommer kriga till sista blodsdroppen för att få med sig poängen. Sådana matchbilder brukar inte passa LFC. Vårt väldigt starka anfallsspel har som du skriver Jesperess säkert skrämt många av våra motståndare. Jag tror därför vi kan vänta oss väldigt defensivt uppställda lag och det har ju tidigare inte passat oss särskilt bra, även om det gått betydligt bättre i år. En poäng mot United och det skulle kännas mycket säkrare…

  • Som du säger så måste det börja inträffa väldigt märkliga saker för att pendeln ska vända helt. Men jag håller inte med om att lag som backar hem skulle vara något som passar LFC illa. Historiskt sett kan jag köpa resonemanget, men den här säsongen har rörelsemönstret och kreativiteten varit lysande. Det känns som att Liverpool kan trycka sig igenom vilket försvar som helst.
   Jag är nog snarare mer orolig över när de här lagen kontrar på vårt usla försvar – där snackar vi svaghet.

   Man kan ju givetvis aldrig vara helt säker innan det rent teoretiskt är omöjligt att komma ikapp, men det är enligt mitt sätt att se det bra nära nu. Jinx alert!

 5. Jag har väntat på att det ska skita sig för oss i 28 omgångar nu. Skämt åsido men livet skulle vara grymt mot oss om det inte skulle gå vägen i år. Jag själv kommer väl hamna på dårhuset:)

  10 cupfinaler kvar, go reds

  • Det är så man får se det. 10 cupmatcher återstår, där den viktigaste av dem alla spelas nu till helgen.

 6. Jag skulle se Everton i nuläget som en större utmanare än Man Utd. Det är riktigt farligt att räkna bort dem. Stabilt lag med Lukako tillbaka samt en hängmatch. Tror att de kan bli farligare än både Man U och Tottenham.

Kommentarer är stängda.