KloppLFC

Klopp behöver inte helrenovera spelartruppen de kommande transferfönstrena eftersom den redan är bra.

Liverpool har haft en enorm ruljans på spelare de senaste åren. En ny manager har inneburit en ny helrenovering. När Roy Hodgson efterträdde Rafa Benitez skulle truppen anpassar efter hur han ville spela – och det var sannerligen annorlunda mot för Rafa. Att Liverpool hade gjort klart med såväl Joe Cole som Milan Jovanovic innan Hodgson tillträdde underlättade nog inte direkt för Roy, då dessa spelare inte passade särskilt bra in i hans föredragna 4-4-2.

När Kenny Daglish efterträdde Hodgson skedde en ny helrenovering, vilket visserligen var ganska naturligt i och med ägarbytet. Försäljningen av Fernando Torres i kombination med att FSG gick in med pengar gjorde att Kenny kunde lägga stora pengar på spelare som Andy Carroll, Luis Suarez, Stewart Downing, José Enrique och Charlie Adam. Tanken var att Liverpool skulle ha ett anfallspar bestående av en target (Carroll) och en mer rörlig anfallare (Suarez), och att Downings inlägg, liksom Adams frisparkar och hörnor, skulle träffa Carrolls panna. I teorin en fungerande men likväl föråldrad strategi.

När Brendan Rodgers ersatte Kenny försvann även alla tankar om att satsa på höjdbollar mot en targetman. Downing och Carroll, som kostat sammanlagt £55 miljoner bara några fönster innan, placerades i frysboxen. Rodgers tog in unga, rörliga och oftast spelskickliga spelare som skulle kunna spela ett energiskt presspel utan boll och ett rörligt och kortpassningsorienterat spel i bollinnehav. Rodgers tog in gamla adepter i form av Joe Allen och Fabio Borini, och även bollvirtuoser som Nuri Sahin och Philippe Coutinho. Överlag tog Rodgers in väldigt många spelare varje sommar, vilket gjorde att kontinuiteten helt uteblev. När säsongen 15/16 inleddes var tidigare managers köp i prinip helt borta – det var Rodgers trupp som Liverpool ställde på benen. Det är också Rodgers trupp som Jürgen Klopp ärver.

Klopp säger att han ser potential i Rodgers trupp. Jag tror honom och förstår egentligen inte varför somliga verkar anse att den nuvarande truppen är så himla dålig. Det finns både bra och utvecklingsbara spelare på samtliga positioner. Dessutom värvade Rodgers många duktiga presspelare, vilka Klopp också kommer att ha stor användning av.

Simon Mignolet är inte en av världens bästa målvakter, men han gör ett jobb. Adam Bogdan är en okej backup. I backlinjen finns också kvalitet. De två givna ytterbackarna, Nathaniel Clyne och Alberto Moreno, är spelare som många tränare skulle vilja ha i sina lag. Bakom dessa är det dock väldigt tunt på ytterbackspositionerna, eftersom Jon Flanagan har så stora skadebekymmer och Enrique ser ut att vara slut på den hösta nivån. På mittbackspositionerna utgör Martin Skrtel och Mamadou Sakho två klart dugliga alternativ. Visst är de inte i klass med typ Mats Hummels, i synnerhet var gäller spelskicklighet, men Skrtel kan radera ut vilken anfallare som helst och Sakho har inte minst visat sin klass i den franska landslagströjan. Bakom dessa finns floppen Dejan Lovren, veteranen Kolo Touré samt framtidsspelaren Joe Gomez. Liverpools backuppsättning är inte fantastisk, men det finns absolut goda möjligheter att bygga en stabil backlinje.

På innermittfältet saknas en dynamisk spelare som kan dominera matchbilden och fördela spelet. Emre Can kan säkert bli bra men är enligt min mening inte riktigt den spelartypen. Joe Allen kan pressa och spela fint kortpassningsspel men han är ingen spelare som dominerar en match och hans passningsräckvidd är ibland otillräcklig. Lucas Leiva är stark defensivt och både James Milner och Jordan Henderson kommer att kunna pressa så mycket som Klopp vill. Mångsidiga offensiva alternativ finns också i form av Philippe Coutinho, Roberto Firmino, Adam Lallana, Jordon Ibe och Joao Carlos Teixeira. Sammantaget är mittfältet starkt offensivt men saknar ett dominant element längre bak i banan.

Anfallet är definitivt tillräckligt bra, särskilt om Klopp avser att spela med en anfallare. Christian Benteke kan förhoppningsvis växa ytterligare under Klopps ledning och Daniel Sturridge är duktig när han väl är skadefri. Dessutom finns Danny Ings och Divock Origi att tillgå.

Sammantaget behöver Liverpool naturligtvis värva de kommande fönstren, men man behöver definitivt inte helrenovera spelartruppen igen. Framförallt behöver spelare som kan möjliggöra snabba spelvändningar. Då syftar jag egentligen inte på de spelarna längst fram utan de längre bak i banan. Det behövs spelskickliga mittbackar och en spelskicklig innermittfältare med passningsräckvidd som kan iscensätta spelvändningarna. I Borussia Dortmund hade Klopp spelskickliga mittbackar som dessutom var dominanta i luftrummet. De kunde både iscensätta spelvändningar och ta hand om motståndarlagets luftpastejer. De kunde även peta in en och annan boll i samband med offensiva fasta situationer. På innermittfältet har extremt passningsskickliga spelare som İlkay Gündoğan och Nuri Şahin, i olika perioder, varit viktiga kuggar när Klopps Dortmund har varit som bäst. Şahin glänste så pass mycket att Real Madrid köpte loss honom och Gündoğan hade troligtvis hamnat i en dylik klubb om det inte vore för alla hans skador.

Man behöver inte vara någon fantastisk fotbollsanalytiker för att begripa att Liverpool inte har någon Mats Hummels eller İlkay Gündoğan. Man har heller ingen Neven Subotić eller Nuri Şahin. Jag är övertygad om att det är precis de spelartyperna, men inte nödvändigtvis just de spelarna, som Liverpool behöver införskaffa i kommande transferfönster. Men åter igen, det är väldigt få spelartyper som saknas och antalet nyförvärv får inte bli så stort som under det varit de senaste åren. Ett fåtal pusselbitar och detta pussel kan snabbt bli väldigt vackert, tror jag.

4 kommentarer
 1. Att ersätta Skrtel med en riktig mittback som är lugn och trygg samt en defensiv mittfältare är väl det som saknas och har saknats en längre tid nu.

 2. Bra skrivet @Pelle2x. Jag tror den främsta kritiken mot spelartruppen är baserat helt relativt, när man tittar på Liverpools spelare så är de inte dåliga i sig men det är väldigt få som på sin position är top 5 i ligan. Om vi inte når upp till i alla fall 50 % av spelarna på varje postion är top 5 i ligan blir det väldigt svårt att förvänta sig några titlar. En del spelare kan givetvis bli top 5 i framtiden, men det de visat än så länge är inte på den nivån. Nu är det upp till Klopp att kräma ut vår påstådda potential och se hur långt det räcker.

 3. Jag förväntar mig att Mignolet är först i kön att lämna klubben.
  Håller Rodgers klass.

 4. Allt beror ju på vad man siktar på när man synar vår trupp. Siktar vi på top-fyra anser i alla fall jag att vår trupp inte håller måttet. Mycket av det baseras just på det som skrivs i krönikan, skillnaden är att jag anser att de brister som är uppenbara är mer avgörande än vad som skrivs i krönikan.

  Målvakt: Mignolet duglig, visst. Vinner man titlar med en duglig målvakt? Det kan man göra, om utespelarna väger upp målvaktens brister (läs exempelvis Suarez, även om vi inte vann den säsongen) Nu har vi ingen Suarez.

  Mittbackar: Skrtl gör en hel del bra matcher, men han gör också minst lika många rent usla matcher. Sakho skulle vara bra om han hade en riktigt trygg, spelskicklig och säker mittbackskollega bredvid sig. Nu har han inte det oavsett vem som spelar där bredvid honom och följaktligen är där en stor brist. Lovren och Touré är bara löjligt att nämna som alternativ i ett lag som jagar champions leaguespel.

  Avsaknaden av en mittfältsgeneral är minst lika allvarlig. Vi har ingen mittfältare att hålla i handen när det börjar blåsa, det vinner man inga titlar på heller. Vare sig på målvakt, mittbackspositionen eller mittmittfältet ser jag heller att vi har någon som står på tillväxt (möjligtvis Gomez då, men nu är ju han borta resten av året). Därför anser jag att vår trupp har så stora brister att den behöver stärkas rejält för att vi ska uppnå det vi alla vill.

Kommentarer är stängda.