Det blev en perfekt avslutning på ligasäsongen när vi körde över Brighton under söndagseftermiddagen. Både Solanke och Robertson fick sätta sina första mål för klubben, Karius fick hålla ytterligare en nolla, Lovren fick på ett majestätiskt sätt gå upp och nicka in en hörna. Champions League-platsen kändes aldrig riktigt hotad, en stor anledning till det var att vi ganska tidigt fick hål på motståndarna. Det första målet i matchen betydde inte bara att vi tog greppet om matchen, det var dessutom ett mål för rekordböckerna.

Det är svårt att veta var man ska börja när det kommer till Mohamed Salah, otaliga gånger har vi skrivit om hur viktig han varit för oss under den här säsongen och om hur hans målfacit är något utöver det vanliga. Hur många gånger har inte hans mål fått oss att pusta ut i stunder som vi känt oss pressade? När vi behövt ett förlösande mål har han funnits där, på rätt plats och fått oss att jubla. Igår kom rekordet, mål nummer 32, som betyder att han är den spelare som gjort flest mål i Premier League under en säsongen bestående av 38 matcher. 32 mål, det är en enorm siffra, till det kan vi dessutom lägga till tio assist, vilket betyder att han snittar på mer än en poäng per match. Att sätta ord på den säsong vår egyptiske kung har gjort är inte enkelt, han har gjort mål på hemmaplan och bortaplan, mot topplag och bottenlag, i derby, i snöfall, regn och solsken. Hans troféskåp har fyllts på i ett rasande tempo de senaste veckorna och det har knappt gått en vecka utan att han utsetts till bästa spelare i någon omröstning. Precis som sina kedjekamrater Mané och Firmino är han som gjord för att spela det spel som Klopp fått Liverpool att spela, tillsammans har de tre spridit skräck i försvar vecka efter vecka. Det spelade ingen roll att Coutinho försvann, målen bara fortsatte att komma.

Att vi nu är kvalificerade för nästa säsongs Champions League är såklart oerhört viktigt, både för pengarna och för statusen. Ska vi kunna locka till oss de största spelarna och fortsätta ha en stor och trogen fanskara över hela världen måste vi prestera i de största matcherna. Vi måste vara ett lag som folk pratar om och ha spelare som ungdomar ser upp till, den här säsongen har vi varit det laget. Nu kan Klopp fortsätta sitt genomtänkta lagbygge och det finns ingen anledning att tro något annat än att vi kommer att vara ytterligare en nivå bättre nästa säsong. Vi tar steg hela tiden. Redan förra säsongen hade vi en bra offensiv, nu har vi haft en offensiv i yppersta världsklass, vi har haft ett omställningsspel som varit kanske bäst i hela Europa. Vi har dessutom haft en klart bättre statistik mot lagen på den undre halvan än vi haft på många år, vi har lyckats bryta ner flera av de lag som backat hem och försökt försvara sig. Vi kan fortfarande bli bättre mot lag som backar hem, men när det tidigare varit bottenlag som backat hem och snott poäng mot oss har det i år varit lag som Manchester United och Chelsea som tvingats ta till den taktiken, det säger också något om hur långt vi kommit. Vi tappade fart mot slutet av ligaspelet, men det är inte så konstigt då vi hade ett tufft CL-spel att ta oss igenom i samma period. Till gårdagens match hade vi vilat en vecka och då var gnistan tillbaka, vi skapade mängder av chanser och med lite mer skärpa hade segern kunnat bli dubbelt så stor.

Även defensiven har tagit stora kliv, vi gör vår bästa säsong på tio år om man ser till antalet insläppta mål. Jämför man med förra säsongen är fyra femtedelar av spelarna i defensiven utbytta. Karius, Alexander-Arnold och Robertson har alla sin del i att vi blivit bättre bakåt, men det stora namnet i det hela är såklart Virgil van Dijk. Jag tycker att han ser bättre och bättre ut för varje match som går, den pondus han visar i luftspelet är fantastisk att se och när han dessutom varvar dem med precisa krossbollar är det inte svårt att känna att de pengar vi betalade för honom var välinvesterade. Det finns fortfarande delar att slipa på i defensiven, men utvecklingen har varit stor det senaste året och det är viktigt att komma ihåg. Salahs alla mål är en stor anledning till att vi haft en bra säsong, men vi börjar hitta en balans i laget som gör att vi kan spela offensivt utan att det blir öppen gata hemåt om vi tappar bollen.

En fjärdeplats är ingen succé, men jag tror att det är många där ute som ser vår säsong som starkare än t.ex. Manchester Uniteds, trots att de i slutänden hamnar före oss. Vi har en tydlig riktning, Klopp skruvar på laget och gör oss successivt bättre och bättre. Det känns verkligen som att vårt nästa steg är nära och att det är steg som tar oss ytterligare lite närmare toppen. Vi har säsongens största match kvar att spela, men redan nu tycker jag att vi kan se det här som en lyckad säsong. Ibland ska man inte stirra sig blind på platsen i tabellen, det vi sett på planen lovar mycket gott inför nästa säsong. Kan Klopp ha samma fantastiska facit på transfermarknaden i sommar som han haft hittills hos oss kommer vi att ha både en starkare startelva och en bredare trupp när det är dags för Premier League igen.

3 kommentarer
 1. Bra läsning!
  Att Kotten försvann har haft motsatt effekt och jag hoppas verkligen att han ångrar sig, från att gå från Nr.1 till en i mängden och missa CL-Final (jag tror inte vi kommit till final med kotten kvar), det måste vara så förbannat surt.

  Läste rykten om att Suarez ryktas tillbaka, hur stor sannolikhet är det? Tar han plats i 11’an?

  • Svårt att säga om vi gått till final med eller utan Coutinho – enda som talar för att det är så att är att hans exit på något sätt skulle ha gett en energiboost. Han gjorde inte direkt en dålig första halva av säsongen för oss och verkar inte på något sätt sabbat stämningen för laget, inget sånt har rapporterats. Han var genomgående bra mot topplagen också. Kanske hade vi blivit mer offensivt balanserat men å andra sidan hade ju en dag där det stämt för Coutinho med största sannolikhet varit bättre än en dag där det stämt för Ox och sannolikheten att det blivit så större dessutom för Coutinho. Svårt att sia om helt enkelt, hade ju inte varit helt fel att ha honom nu i finalen, vad har vi för alternativ till nuvarande liksom? Tror även att vår knackiga avslutning hade kunnat undvikas med honom kvar, helt enkelt för att vi hade kunnat rotera. Mané hade nog mått bra av att känna att hans plats varit lite utsatt eller till och med bänkats, för så slarvig och dålig han varit stundtals är inte okej… men samtidigt kanske dynamiken där fram hade ändrats och det hade blivit svårare för Mane att hitta rätt… men dynamiken var inte dålig de matcher Coutinho spela heller, i matcher mot låga försvar var han definitivt nyttig och hans passningar är det få i världen som kan mäta sig med.

   i 8/29 tävlingsmatcher under hösten som Liverpool spelade utsågs Coutinho av alla svenska fans på Liverpoolfc.nu till matchens spelare. Barcelona betalade trots allt 1,4 miljarder för honom, det är svårt att säga att en sån spelare skulle gjort oss sämre. Jag skulle nog hellre säga att lyftet legat i VVD:s ankomst i kombination med Karius återtåg eller vad det ska kallas… det gav vår defensiv något helt annat som jag även tycker hjälpt offensiven. Robertson tog även han ett kliv i samma veva likaså Lovren.

   Jag tycker att det är synd att Coutinho lämnade och det är en av mina favoritspelare genom åren i Liverpool, klart man är besviken på honom men känner ingen bitterhet på samma sätt som med andra spelare egentligen. Han bråkade sig inte bort så att vi tappa massa i övergångssumma, han gav järnet ända in i kaklet för oss, han har inte pratat illa om någon i någon omfattning och verkar inte på något sätt varit negativ under hösten han var kvar mot sin vilja. Tycker man måste acceptera att det är ett yrke och att vissa har sina drömmar på andra ställen än att spela i Liverpool. Vi gjorde 1,3 miljarder i vinst och fick redan ifrån dag 1 en bra fotbollsspelare som rätt snabbt blev en klasspelare för att tillslut vara en världsklasspelare under typ 2 år.

   Blev ett långt inlägg som kanske inte enbart är svar på ditt inlägg Toyen men även generellt kring tongångarna kring Coutinho och att han skulle ha varit betydelselös för oss. Tror Klopp, vilket han också sagt, gärna hade behållit Coutinho på obestämd framtid.

   Och om Suarez skulle komma tillbaks, ja vem fan tackar nej? Han hade lätt tagit plats under Manés svacka, annars handlar det nog mest om dynamiken skulle infinnas. I barca när jag sett de spela tycker jag inte att han o Messi har någon dynamik utan det är deras sjuka indviduella egenskaper som leder till saker, de assisterar säkert varandra men det är snarare för att de saknar alternativ till att göra mål själva än att de vill att laget gör mål.

  • Långa inlägg med bra text/tankar/argument på saklig nivå = underbar lösning, tack 👌🏻✌🏻

   Ett kompakt svar på lång text:
   Kottens icke vara under hösten beror på att han började krångla till det med några dagar kvar av fönstret innan ligan skulle köra igång och han skrev ett färskt långt kontrakt med klubben för lite mer än ett år sedan så där är jag knte med på noterna om att han bråkade sig bort för det gjorde han, vilket satte rätt bra spår i resten av truppen. Klopp byggde laget runt C och med fack i hand, magisk fot, magiska passningar, tillgång till alla lag absolut men han satte eller lämnade ett stort tomrum som ingen kunde värva MEN vi har nu Klopp och hans hjärna är briljant, där var räddningen för värvning av ny C uteblev.
   Att vi fick mycket pengar kvittar, det var inte schysst att göra så som han gjorde.

   Nu läste jag att Suarez förmodligen inte ingår i Kloppens taktik eller potentiella nyförvärv men jag hade gärna sett en återkomst, vilken offensiv det skulle vara, fotbollsdräggel deluxe 😎

   Jag gillar dina inlägg och hade C varit kvar skulle vi förmodligen slutat på 2’a plats, haft bättre chans emot RM men dynamiken och harmonin i gruppen är hög så vi kommer klara av denna rysare ändå även om våra fingrar är blodiga när domaren blåser för slutsignal 😉💪🏻

Kommentarer är stängda.