Mario Balotelli blev aldrig någon succé. Tvärtom blev anfallaren en dunderflopp i Liverpools vackra röda tröja.

Till att börja med. Ingen trodde nog att Balotelli skulle kunna ersätta Luis Suarez rakt av. Balotelli är trots allt den eviga talangen som aldrig riktigt blommat ut, medan Suarez var och är den fantastiska världsklasspelaren som bara öste in såväl mål och assist. Jag tyckte att Balotelli var en spännande värvning. Inte en klockren värvning, men en oförutsägbar spelare som skulle kunna tillföra just oförutsägbarhet. Han utstrålar mod och självförtroende, han är en naturlig bolltalang och hans tillslag på bollen påminner mig om ”Super-Mac” från de gamla Buster-tidningarna. Fysiskt är han både stark och snabb. Kort och gott en spelare med många intressanta egenskaper.

Trots de goda sidorna anade jag att Balotelli skulle misslyckas. I min bok var dock ett misslyckande ungefär detsamma med vad han presterade i Manchester City, det vill säga att han inte var ordinarie, men ändå kunde vara en bra inhoppare. För även en bra inhoppare hade varit ett misslyckande sett till den ekonomiska kostnaden! Med facit i hand kan vi konstatera att Balotelli hade en betydligt lägre lägstanivå än så i sig. Alla som trodde att Balotelli skulle misslyckas fullständigt fick helt rätt. Så enkelt är det.

Jag kan visserligen tycka att Balotelli ofta får överdrivet mycket skit. Det är så enkelt att kasta skit på just honom. Det är så många som verkligen hoppas att just Balotelli ska misslyckas vad han än uträttar på fotbollsplanen. Tyvärr uträttade han nästan ingenting i Liverpool. Det går inte att säga annat än att Brendan Rodgers verkligen gav honom chansen. Han fick mycket speltid under säsongens första halva, men inte under den andra. Att han inte fick speltid andra halvan berodde antagligen på att han helt enkelt inte förtjänade det.

Någonting som jag vill betona är att Balotelli alltid såg ut att ge hundra procent på planen. Han har ju ofta blivit anklagad för att inte göra det. I Liverpool var det inte hans arbetsinsats på planen som var problemet. Inte i matchspel, i varje fall. Hur Balotelli skötte sig på träningarna låter jag vara osagt, det är alltid väldigt svårt för oss utomstående att veta. Det var snarare hans brist på spelintelligens och tempo som fällde honom. Det är anmärkningsvärt att han efter så många år inom toppfotbollen fortfarande inte har lärt sig att ta smarta löpningar. Det är många duktiga tränare som har försökt lära honom det. Tempot verkade han också sakna, trots de fysiska förutsättningarna var intrycket att det ofta gick lite för snabbt för honom. Kanske var temposvagheten ett resultat av några år i Serie A, kanske var det i själva verket bara en slags osäkerhet som hade försvunnit efter några mål. Det kommer vi aldrig att få veta.

Balotelli kommer troligtvis aldrig att spela för Liverpool igen. Jag gillar inte att tänka i hypoteser, men tänk om Balotelli hade satt ett par bollar i sin debut mot Tottenham och haft en skadefri Daniel Sturridge bredvid sig hela fjolårssäsongen – vad hade hänt då? Det kommer vi heller aldrig att få veta, uppenbarligen.

Jag tror inte att Milan är Balotellis sista chans. Möjligtvis i en storklubb. Däremot tror jag att klubbar i England och andra delar av i Europa kommer att fortsätta gambla med honom, i synnerhet eftersom hans marknadsvärde bara sjunker och sjunker. Skulle ni blev förvånade om han dyker upp i typ West Ham nästa säsong?

5 kommentarer
 1. Pelle// Jag håller helt med att Balo var en misslyckad värvning. Men att Balo skulle gett 100% under matcherna har jag då aldrig sett. Han är en av de som haft sämst inställning och attityd som burit en Liverpooltröja. Det finns ett klipp på SkySports där Carra, Henry och Neville diskuterar Balo. Henry säger där att: ”He Never looked like a Liverpool player!” Bättre än så kan man inte sammanfatta Balo’s tid hos oss. Han såg inte ut som en Liverpoolspelare helt enkelt. Hoppas vi aldrig köper någon som Balo igen!

  • Hans inställning har ju varit bra, han har slitit och jobbat, faktiskt. Det är det övriga som inte har blivit fullt lyckat. Har faktiskt imponerats av hans inställning.

  • Listan kan göras lång på spelare, som även är kvar i dagens trupp som ser väldigt loja och ointresserade ut. Att hacka på Ballotelli, är och var ju väldigt tacksamt.. Utlänning, risigt rykte och dyr..
   Jämför exempelvis med Lallana, som har kommit undan väldigt lindrigt sett till det lilla han presterat hos oss, där kan vi snacka spelare som inte jobbar..

   Det där med att kämpa som en ”liverpool spelare” är nåt förlegat, jag tycker verkligen inte våra gubbar ser hungrigare ut än några andra… Snarare mättare, med tanke på vilka feta löner de får kontra vad lite de har presterat…

  • Salmon – Du kan ju inte på allvar säga att Lallana inte jobbar. Har är konstant bland dom som springer mest under matcherna och jobbar bra mycket mer i defensiven än dom andra spelarna på hans positioner.
   Sen har det inte varit något fel på attityden på någon av spelarna den här säsongen, visst har Lallana och Ibe knappast övertygat men det är inte fel på attityden utan snarare formen som är usel.

   Med det sagt så kämpade och sprang Balotelli bra mycket mer i Liverpool än han någonsin gjort i en annan klubb.

 2. Matchen borta mot Basel är ju ett praktexempel på hur han definitivt inte ger 100% i alla matcher. Han var loj, stod fel, vägrade möta bollen, gnällde på medspelare när passningen inte satt på hans fötter, jobbade aldrig hem, utan stod där uppe helt ensam och väntade på som om någon skulle göra allt åt honom… Så nej, kan inte hålla med dig där om att han gav 100% varje match, eller att det såg ut som han gjorde det. För jag gjorde inte annat än störde mig på hans och Sterlings inställning under förra säsongen.

  Jag tror personligen att om han ändrat sin attityd mer och jobbat hårdare under matcherna än vad han gör så hade han kunnat bli en riktigt bra anfallare, kanske en av dom bästa till och med. Kommer ju aldrig glömma EM när Italien gick till final där han visade hur bra han kan vara. Där såg man den talang som finns i honom. Synd bara att han inte kunde få fram åtminstone 50% av det under sin tid i Liverpool.

Kommentarer är stängda.