Det var inte så här den skulle bli, dagen då Klopp och Rafa ställdes mot varandra. Redan innan matchen började spelas stod det klart att gårdagen skulle bli en dålig dag för våra röda mannar, anledningen till det var såklart nyheterna om Sakhos misstänkta dopningsfall. Vi gick in i lördagen med rejäl vind i seglen efter storsegern mot Everton i veckan, men när domaren blåste av matchen mot Newcastle kändes det inte alls lika positivt.

Mamadou Sakho är inte dömd än, det kan vara så att hans b-prov bevisar hans oskuld, men hur många gånger har det hänt att en sådan här nyhet kommer fram och sedan visar sig vara ett misstag? Det spekuleras i att vår franske mittback kommer att stängas av i ett halvår och det är såklart ett rejält avbräck för oss nu när vi går in i en vecka med Europa League-semifinal, frågan är hur det påverkar Klopps tankar kring lagbygget inför nästa säsong. Om det stämmer att Sakho tagit något slags fetbränningspiller som innehåller ämnen som är otillåtna är det extremt svagt agerat av honom, som professionell fotbollsspelare måste han kunna hålla koll på vad han stoppar i sig. Han förstör för sig och han förstör för klubben. Nu går vi mot en semifinal utan vår lagkapten, utan vårt mittfältsankare, utan vår hetaste anfallare och pga Sakhos misstag är vi också utan halva vårt mittbackspar, det hade kunnat vara bättre förutsättningar.
Det spelades fotboll igår också, en match som påminde om många andra matcher den här säsongen. Vi skaffade oss ett överläge med 2-0, men en målvaktsbjudning av Mignolet gav Newcastle hopp om poäng och jag tror inte det var många av oss som blev förvånad när vår ledning åts upp. Precis som mot Southampton, precis som mot Sunderland, precis som så många gånger tidigare. Vi går mot en trygg seger, släpper till ett onödigt mål och säkerheten i laget åker ner i botten. Inget lag i PL har tappat lika många poäng från ledning som vårt Liverpool, om det händer någon enstaka gång kan det ha med otur att göra, men när det sker ofta är det något som är fel och det här är en sak som Klopp behöver justera under sommaren. Det är kanske hårt att lägga all skuld på Mignolet, det är elva spelare på planen som ska göra jobbet ihop, men det går inte att komma ifrån att hans misstag gjorde att det blev match av något som såg ut att vara en behaglig eftermiddag. Ingen spelare i hela ligan har gjort fler misstag som lett till baklängsmål. Ingen spelare. Inte ens i Aston Villa, vars säsong kantats av misstag, finns alltså någon spelare som orsakar fler baklängesmål. Den här statistiken går inte att bortse från, Mignolets misstag är för många.
En annan spelare som visade sin stora brist igår var Alberto Moreno, hans brytningsförsök innan 2-1-målet var under all kritik och det är inte första gången han försöker med en stötbrytning, misssar och lämnar hela kanten öppen bakom sig. Det ska dock sägas att han samtidigt visade vilken nytta vi kan ha av honom, då han med sin offensiv var delaktig i båda våra mål. Jag tror att vi kommer att plocka in en rejäl utmanare till Moreno nästa säsong, jag hoppas verkligen att vi gör det. Om vår spanjor kan slipa bort sina misstag kan han bli en högkvalitativ vänsterback, men han behöver bli smartare i sitt beslutsfattande. Alla spelare begår misstag ibland, men när man som Moreno gör om samma misstag flera gånger behöver man tänka till.
Det stora misstaget som begåtts är dock med stor sannolikhet det som Mamadou Sakho stått för och på hans position har vi redan en värvning klar. Om avstängningen blir ett faktum kommer Lovren-Matip att vara vårt mittbackspar fram till inledningen av november, om det klaffar mellan dem kommer det bli svårt för Sakho att ta sig in i en ordinarie elva igen, en sak man märkt under hans tid i klubben är att han behöver spela för att komma i bra form, han är ingen som går in från en lång frånvaro och presterar på en gång. Om han blir avstängd känns hans framtid i klubben mycket oviss och han har enbart sig själv att skylla.
3 kommentarer
  1. Att vi har tappat 6 poäng mot de fyra bottenlagen är för mkt om vi ska vara ett topplag.

  2. Bara jag som störde mig på att Sturrige höll bollen för länge, tappade den, ligger kvar på gräset medan Newcastle kontaktar och gör mål… Hans divighet förstör ganska mycket faktiskt även fast han såklart är grym.

Kommentarer är stängda.