Vi kan som vanligt förvänta oss en väldigt stor spelaromsättning hos Liverpool i sommarens transferfönster.

Det är lite av en tradition. ”Nästa säsong ska bli vår!” ”Ett bra sommarfönster och vi är inne i matchen igen!” Nu finns åter igen dessa tankegångar och förhoppningar hos oss LFC-fans.

Mycket talar för att Jürgen Klopp kommer att lyckas bättre än Brendan Rodgers på värvningsfronten. Klopp har järnkoll på Bundesliga, som är en marknad där man verkligen kan få kvalitet för pengarna. Samtidigt verkade Rodgers liksom många andra brittiska managers ha ett inbyggt motstånd mot att andra tyckte till och hade en viss makt över transfers. Klopp är inte lika negativt inställd till den så kallade transferkommittén, vilket naturligtvis talar för att han kommer att lyckas samarbeta med den bättre än än Rodgers.

Liverpool har som bekant redan tjuvstartat den här sommarens transferaktivitet. Framtidsspelaren Marko Grujic kontrakterades i ett tidigt skede, likaså den tilltänkta startspelaren Joel Matip. Den sistnämnde är som bekant en mittback som år både stark i luftrummet och elegant – inte helt olik Mats Hummels. Jag är övertygad om att både Grujic och Matip kommer att visa sig vara förnuftiga och prisvärda värvningar för Liverpool. Vi ska nog inte förvänta oss omedelbar succé för Grujic, men hans uppsida är enorm.

Med tanke på utbudet sett till priserna är det förstås föga överraskande att Klopp fortsätter att rikta blickarna mot sitt hemland Tyskland. Liverpool förefaller ha gjort ett seriöst men i slutändan misslyckat försök att signa Mario Götze, som ju ser ut att bli kvar i Bayern München. Däremot har Liverpool desto större framgångar i sitt värvningsförsök av Loris Karius; för bara några minuter sedan blev 22-åringen officiellt klar för LFC! Ni som gott minns kommer naturligtvis ihåg att Totaal Liverpools scouting rapport om Karius som publicerades redan i slutet av 2014. Alla som har följt Karius framfart i Mainz begriper nog att detta handlar om en oerhört duktig ung målvakt som bara kommer att bli bättre och bättre. Jag är övertygad om att Karius ankomst kommer att förpassa den misstagsbenägne Simon Mignolet på bänken nästa säsong. Det vore förstås en ytterst välförtjänt petning för Mignolets del, då han helt enkelt har varit för dålig.

I backlinjen förväntas Liverpool jagar en vänsterback såväl som ytterligare en mittback. Mitt kanske lite oväntade och kontroversiella förslag till mittbackspositionen är faktiskt Jordan Amavi, som hade en stark inledning men därefter fick säsongen förstörd på grund av en skada. Enligt min mening är Amavi redan väldigt bra och kan mycket väl vara bland Europas bästa vänsterbackar inom två år. Det är dock tydligt att Leicesters talang Ben Chilwell är Liverpools huvudspår; men är verkligen en 19-åring ett lämpligt komplement till Alberto Moreno? Borde inte Liverpool snarare värva en vänsterback som gör Moreno till en backup snarare än en backup till Moreno?

Mittbackspositionen har komplicerats av Mamadou Sakhos troliga avstängning. Trots värvningen av Matip uppges Liverpool jaga ytterligare en mittback. Marseilles Nicolas N’Koulou, som skulle kunna ansluta på free transfer, borde kunna vara ett alternativ. Även Klopps gamla vapendragare i Borussia Dortmund, Neven Subotic, är tillgänglig för en relativt liten summa. Bland yngre alternativ hittar vi Jonathan Tah och Niklas Süle, som båda har hunnit visa framfötterna i Bundesliga. En mittback som jag tycker vore spännande att se i Liverpool är Jannik Vestergaard. Jag ser den enorma dansken som en redan väldigt bra mittback men som kan bli ännu bättre. Vestergaards styrka i luftrummet skulle också vara bra på såväl defensiva som offensiva fasta situationer.

På mittfältet tyder allt på att Liverpool jagar en spelskicklig tvåvägsspelare. Mahmoud Dahoud och Piotr Zieliński verkar vara de hetaste spåren. Utan tvekan två duktiga unga spelare spelare där Dahoud enligt mening är den klart bäste, han har visat framfötterna på en större scen än Zieliński. Personligen hoppas jag att Liverpool har inte glömt bort Mateo Kovačić, som eventuellt är tillgänglig. William Carvalho och Adam Maher är också spännande alternativ beroende på vad Klopp letar efter.

Den kroatiska källan Sportske Novosti uppger att Klopp vill signa den talangfulla 19-åringen Ante Ćorić för 15 miljoner euro. Jag har inte sett honom tillräckligt mycket, men känner ett par professionella scouter som hävdar att Ćorić kan bli hur bra som helst. Läge att slå till, med andra ord.

Att Götze verkar ha tackat nej till Liverpool betyder att man behöver hitta ett nytt spår. Lilles 22-åring Sofiane Boufal skulle kunna vara ett sådant, likaså Dynamo Kievs Andriy Yarmolenko. Jag förutsätter att Liverpool inte väljer mellan Ćorić och mer etablerade alternativ som Boufal och Yarmolenko.

I anfallet fortsätter jag att med en dåres envishet hävda att Fulhams Moussa Dembélé vore en mycket bra värvning för Liverpool, men samtidigt har Basels Breel Embolo seglat fram som en av Europas absolut mest spännande talanger under säsongens gång. Eller vågar Klopp strunta i ett värva en anfallare? Litar han på att Daniel Sturridge håller sig skadefri? Vad tror ni?

6 kommentarer
 1. Boufal och Coric låter som väldigt smarta värvningar! Boufal in i elvan med en gång och Coric som inhoppare och avlastare samt en del cupmatcher. Känner att vi har ett stort behov av en målproducerande ytter!

  Att Chilwell verkar vara Liverpools huvudspår är för mig helt oförståeligt! Varför satsar vi inte på en ny startspelare och låter Moreno spela matcher där vi behöver göra mål eller behöver ett mer offensivt alternativ! Jonas Hector?

  Mittback känns ju Tah och Süle som klockrena alternativ, allra helst Tah, vilket monster!
  Om man skulle vilja spendera ännu mer pengar finns Laporte också, en framtida världsback! Förmodligen plockar väl City honom…

  Förstår inte riktigt tanken med att Klopp så gärna vill ha ytterligare en mittfältare. Det verkar ju som att vi kommer fortsätta spela 4-2-3-1.
  Can, Henderson, Milner, Allen, Lucas, Stewart och Brannagan på två mittfältsplatser. Jag måste erkänna att jag aldrig sett Zielinski spela och Dahoud endast två gånger. Är han så mycket bättre än Hendo och Milner? Intressant talang men truppen behöver ju bantas rejält om vi ska in med fler innermittfältare

 2. Jag tror Liverpool klarar sig med Sturridge, Origi och Ings till nästa säsong. Sen finns såklart Firmino och lurar där bakom som ett alternativ. Jag har sagt detta tidigare men är nu ännu mer säker på att Liverpool klarar sig med ”endast” tre renodlade anfallare pga missat europaspel.

  Sturridge stressades inte tillbaks från skadan som man konstant gjort tidigare och det har nog hjälpt honom att bygga upp styrkan i den skadade delen gradvis och på ett bättre sätt. Skulle inte bli förvånad om mannen klarar sig skadefri nästa säsong. Dock blir jag inte förvånad av det motsatta heller.

  Liverpool har en anfallare i absolut världsklass, en talang av världsklass och en som som inget PL lag skulle klaga över att ha i sin uppsättning och som passar som handen i en Kloppformad handske. Skulle ärligt talat enkelt kunna se Ings smälla in 10mål för Liverpool nästa säsong. Och det är under förutsättningarna att han inte kommer starta många matcher.

  Jag väljer att gå så långt och säger att Liverpool har PLs starkaste anfallsuppsättning redan nu och att det är bättre att fokusera på andra områden av startelvan som behöver förbättras. Man kan inte ha en likadan otur med skador även nästa säsong där alla anfallare får långtidsskador på en och samma gång.

  Om nu någon måste in, som jag gissar pelle2x kommer tänka när han läser min kommentar, så vore väll Dembele ett bra alternativ. Ung, talangfull, från en lägre division och kanske inte förväntar sig att ens vara på bänken varje vecka och kan spela med U21 laget.

  • Håller med dig helt och hållet! Tycker att man bör ”våga” satsa på endast tre renodlade anfallare i truppen!

   Det viktigaste för offensiven bör vara en poängproducerande ytter. Allra helst en målfarlig sådan. Cirka 12 ligamål från ytterposition tycker jag är ett rimligt krav för en startspelare för en CL-aspirerande klubb. På grund av missat Europaspel kan det bli svårt att hitta den spelartypen… Någon med exempel?

   Karius känns förövrigt som en klockren värvning!

  • Håller med, lägg pengarna på andra positioner än anfallarna. Sturridge kommer missa en del matcher även nästa år, något annat vore ju en ren sensation, men att då ha Origi och Ings att kasta in är ju inte illa. Plus att vi har firminho.

   Karius och matip känns som startspelare båda två. Skulle nog ändå vilja ha in en till mittback. Och minst en vänsterback, gärna två så kan Moreno få ägna sig åt pimpelfiske i fyrisån nästa år istället för att yra runt på Anfield nästa säsong.
   Sen behöver vi ju gärna två yttrar också, renodlade yttrar, även om Milner gör det med den äran när han krigar på sin kant. Ojo kan nog ta ytterligare kliv, medan jag är mer osäker på ibe, utan att känna killen känns han inte som en särskilt intelligent spelare.

 3. Varför inte Lacazette som alternativ till Götze? Även om han kanske kan bli dyr eller att han ”kräver” spel i Europa så borde han vara ett alternativ??

  Tycker också att Chilwell känns som en backup till Moreno och inte den spelare som gör Moreno till backup. Något som borde vara prio om vi ska värva ny vänsterback??

  • Götze och Lacazette är två helt olika spelartyper och spelar på helt olika positioner. Det är nog därför dom inte ligger på samma lista över potentiella värvningar.

Kommentarer är stängda.