Senaste nytt

Krönika: Bra byten

[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Tio omgångar kvar av serien och vi ligger på andra plats, bara fyra poäng från serieledning, om någon målat upp det scenariot för mig innan säsongen hade jag nog varit väldigt tveksam. Det är mycket som gjorts bra i år, det är det ingen tvekan om, det som jag reflekterat över är en företeelse som för vår del är ganska ny, nämligen byten som verkligen påverkar matchbilden. Hur ofta har vi inte gjort byten de senaste säsongerna som efter matchen kunnat sammanfattas med att inhopparen varken gjort till er från i spelet? Mot Swansea hade vi det tungt i spelet under perioder, vi fick inte grepp om mittfältet och vi fick slita hårt. I stället för att vänta och hoppas på scenförändring tog Rodgers tag i det med en halvtimme kvar och bytte in Joe Allen, i stället för en Raheem Sterling som absolut inte varit dålig. Genast fick vi ett helt annat grepp om matchen och spelet lugnades ner, i slutänden lyckades vi också ta hem vinsten. Att kunna plocka in en sådan klasspelare i ett pressat läge och på så sätt ändra matchbilden kan utan tvekan vara skillnaden mellan vinst och förlust.

Byte

Senast, mot Southampton, var vi återigen på väg att tappa matchen, trots ledning var vi väldigt tillbakapressade och fick inte grepp om spelet. I snudd på samma minut som mot Swansea kom bytet, en blek Coutinho gick ut och en laddad Sterling kom in, bara för att några minuter senare avgöra matchen med sitt 2-0-mål. Utan att granska de tidigare säsongerna nämnvärt har jag en känsla av att det var länge sedan vi fick så bra utdelning på våra byten som vi fått på sistone, bara att ha en tränare som vågar göra tidiga byten tycker jag är otroligt positivt. Nu har vi dessutom så pass bra spelare friska att vi har fler startspelare än det finns startplatser och det är något som jag saknat länge, att ha klasspelare som Joe Allen eller Raheem Sterling att använda som avbytare är en lyx vi inte kunnat unna oss på många år.

Förutom de här två matcherna har vi matchen mot Aston Villa, där Lucas kunde komma in som avbytare och stabilisera mittfältet, och matchen mot Stoke, där Sturridge kom tillbaka från skada via bänken och avgjorde matchen. Som jag skrev tidigare har vi under många år fått nöja oss med inhoppare som varken varit till eller från, mot United i nästa omgång kan det mycket väl vara så att vi har en klasspelare som Coutinho på bänken och att kasta in honom med en halvtimme kvar mot en tröttnande backlinje känns klart mer spännande än att byta in en Iago Aspas, en Luis Alberto eller en Victor Moses. Så här i efterhand känns det lite trist att vi inte hade samma skadeläge när vi mötte Chelsea och City, då vi tvingades ha två oprövade ungdomar på bänken. Var vi varit idag om vi kunnat byta in en bättre spelare än Brad Smith när vi pressade Chelsea kommer vi aldrig att få veta, men vikten av en stark bänk har blivit väldigt tydlig de senaste veckorna.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Kommentarer

 1. Morgan

  Själv tycker jag det klagats nästan hela säsongen på dåliga byten speciellt här på bloggen. Det är ju bara ett par matcher det inte klagats i. Jag tycker nog det att gå tankarna lite i förväg bara för det är två-tre byten som varigt bra så påverkar inte det resultaten särskilt mycket över hela säsongen. Rodgers är på väg att göra bra byten men han är alldeles för ojämn.

 2. pelle2x

  Jag håller också med författaren. Rodgers har inte särskilt många verktyg på bänken sitt till förfogande, men han får ut maximalt av de få han har.

 3. DeZ

  Håller med dig Tomas.
  Men vill också tillägga att efterhand som laget har utvecklats tycker även att Rodgers har utvecklats angående att göra rätt byten i rätt tid. Jag kommer ihåg i början av säsongen hur jag gnällde och fler med mig om sena byten eller uteblivna byten.

  Riktigt roligt att vara LFC supporter just nu!:)

  1. Håller med om att Rodgers utvecklat den här förmågan, i kombination med att vi har spelare på bänken som håller en pass hög kvalitet att de kan påverka en matchbild. Speciellt roligt med Sterlings inhopp senast, då jag tycker han haft svårt att komma in i matcher från bänken tidigare.

Laddar...