5 dagar kvar till Liverpools ligapremiär mot Arsenal. Häng med nedräkningen på Totaal Liverpool!

Dagens inlägg handlar om Christian Benteke – som har fallit offer för Liverpools totala brist på kontinuitet.

Mannen som var förra sommarens stora värvning är inte längre önskvärd i klubben. Rodgers övertygade FSG om att lägga ut £32,5 miljoner på prestigevärvningen Benteke, men nu tyder allt på att han kommer att lämna innan transferfönstret stänger – och att Liverpool kommer att klara sig lika bra utan honom. Hur kunde flytten gå så fel för Benteke?

Det går att dra paralleller mellan värvningarna av Carroll och Benteke. Båda är stora spelare vars absoluta styrkor är i luftrummet. Båda misslyckades i Liverpool. Båda gör sig bäst i lag på tabellens undre halva. Båda säljs vidare medan marknadsvärdena fortfarande är höga.

Det finns dock viktiga skillnader mellan Carroll och Benteke. När Liverpool värvade Carroll var omständigheterna väldigt speciella; försäljningen av Torres gjorde att massvis med pengar fanns att bränna upp, vilket man ju nästan bokstavligen gjorde när man betalade £35 miljoner för Carroll. Det var även i ett januarifönster och allt & alla skrek efter prestigevärvningar efter försäljningen av Torres. Det gick att förstå att Liverpool tog att panikartat och oerhört dumt beslut när man la £35 miljoner på Carroll. Det går inte riktigt att förklara Benteke på samma vis; det var ett sommarfönster och även om man behövde en anfallare, så var de flesta bedömare överens om att den spelartyp som Benteke representerar inte var idealisk för Liverpool.

Vi minns alla vilken dundersuccé Sturridge och Suarez gjorde tillsammans. Deras samspel, hur de passade in i lagets spel, och så vidare. Det logiska vore onekligen att försöka ersätta Suarez med en liknande spelartyp – inte med spelare som Balotelli och Benteke – som inte påminner om Suarez ett dugg i spelstilen.

Kanske trodde Rodgers att Benteke skulle tillföra Liverpool ytterligare en dimension. Inte samma dimension som man tappade när Suarez lämnade, men en annan slags dimension. Det skulle vara jobbigare att möta Liverpools anfallare och Benteke skulle utgöra ett hot i luftrummet, vilket skulle ge laget större variation i anfallsspelet. Kanske var det så Rodgers tankebanor gick?

Med facit i hand var inte Benteke särskild lyckad i Rodgers spel. Hans presspel är snudd på obefintligt, hans spelsinne har stora brister, likaså hans teknik. Visst kan du få ett schysst huvudspel från Benteke, men när Liverpool behövde detta vapen kunde man lika gärna kasta in Caulker på topp i slutet av matchen, det var ingen större skillnad på hans och Bentekes luftstyrka.

Någonting som Carroll och Benteke har gemensamt, och som verkligen påverkade deras sejourer i Liverpool, är att den managern som värvade de fick sparken ganska omgående. Jag är övertygad om att Carroll fortfarande hade varit kvar om Kenny hade varit kvar. Samma sak med Benteke, hans sejour i Liverpool var sammanlänkad med Rodgers dito. Det går inte att bortse från. Både Benteke och Carroll är ju lite av offer; deras övergångssummor var alldeles för stora och det dröjde inte länge innan de enda managers som ansåg de vara värda de summorna hade fått sparken. Om Liverpool hade haft en kontinuitet på managerfronten hade det säkerligen sett annorlunda ut.

Klopp vill helt enkelt ha mer från sina anfallare än vad Benteke ger honom. Nämnda brister hos Benteke gör att du inte får tillräcklig intensitet och löpvillighet över hela banan med Big Ben på planen. Det är trist att det har blivit så här; nu är det bäst för alla inblandade att Benteke lämnar så fort som möjligt.

Någon kommer antagligen att påpeka att Benteke, i skrivande stund, fortfarande är en Liverpool-spelare. Det stämmer. Men jag är övertygad om att han kommer att säljas under de närmaste 7-14 dagarna. Idag rapporterar The Guardian, The Telegraph mfl att Liverpool och Crystal Palace har återupptagit förhandlingarna om en övergång. Finns det någon som inte tror att affären kommer att bli av innan transferfönstret stänger?

5 kommentarer
 1. Tack för en trevlig text!

  Jag får sålla mig till den skaran (om jag inte var ensam) som faktiskt trodde på Benteke.
  Jag trodde att man kunde få honom att fungera även fast han är långt ifrån idealisk för Klopp.
  Jag tänkte att man kanske kunde få ut mer arbete och press bara det krävdes av honom – och att han vidare skulle kunna funka som alternativ när Sturridge var skadade och i slutskeden av matcher och sådär.

  En sak (vid sidan av att han lär lämna) som man kan vara ”säker” på är ju att han kommer ”blomma ut” igen när han väl bytt klubb. Eller det är i varje fall den tydliga känslan jag har – även om hans tendenser att bränna frilägen och missa ganska enkla avslut (samtidigt som han ju ibland blixtrar till) fått mig att lite omvärdera hans kapacitet. Dvs, han är nog sämre än jag trodde. Eller jag trodde helt enkelt att han var bättre – och skulle vara bättre för oss – än vad som är verkligheten.

  Nåväl, hoppas att vi kan få tillbaka en så stor del som möjligt av den transfersumman vi gav som vi gav för honom.

  Vågar man nu gissa (och kanske hoppas på) att det kommer dröja innan näste (efter KK & BR) Liverpool-manager lyckas övertyga FSG att dynga ut massa pengar på en ”långsam” och ”luftstark” spelare?

  Oavsett och återigen; Tack för en läsvärd text!

  • Jag va också en som trodde på Benteke. Mest för att Liverpool va så långt ifrån ett hot på fasta situationer och i luften som det gick och va. Oftast körde Liverpool fast i sitt spel med bollen vid marken mot låga försvar. Man satt där framför TV:n och tänkte att om man bara hade en stor stark spelare att sätta in i boxen så hade man kunna ändra lite på spelet och inte va så endimensionell och lättlästa som man oftast blev under Rodger i slutet.

   Benteke va inte bara en spelartyp som Liverpool saknade helt utan hade under sin tid i Villa även visat fint prov på sitt spel med bollen vid fötterna. Han va otroligt svår att ta bollen ifrån och skapade yta åt dom mindre, mer tekniska spelarna. Tyvärr så fick man inte se mycket av dom färdigheterna i Liverpool av någon anledning. Han såg helt skadeskjuten ut och vågade inte ta för sig lika mycket. Han kanske inte klarade av pressen eller va lite rädd eller kände att det inte va nödvändigt för honom att stå ut och ta på sig ansvar nu när han hade mer kvalitet runt om sig. Vem vet.

 2. En affär är tydligen närstående då Cp mött vårat krav … Lycka till BB ….. En ny vb nu kanske då innan söndag ….

 3. OT:
  Dahoud har tydligen en buy-out klausul i sitt kontrakt som träder i kraft nästa sommar på £8.5m. Dahoud är också motvillig att skriva på ett nytt kontrakt i dagsläget så Liverpool har möjligheten att antingen vänta tills nästa sommar då många lag kommer nog ställa in siktet på spelaren eller komma med ett sent bud i slutet av fönstret för att kanske frästa Gladbach att ta det istället för att riskera tappa honom nästa sommar för en struntsumma.

 4. Benteke användes ju helt fel. När han inte var på planen då skickades det in höjdbollar till helt fel spelare eller för det mesta ingen alls. När Benteke väl var på plan då skulle han möta upp, väggspela men när väl bollen kom in i boxen var han inte där. Det var BR:s fel helt och hållet. Benteke skulle blivit stationerad i boxen och sen skulle han blivit matad med bollar. Att göra om Benteke till en annan spelartyp än han är var ju dömt att misslyckas på förhand.

Kommentarer är stängda.