Mitt i allt mörker är en ung spelare på väg att få ett ordentligt genombrott i Liverpool.

Inför den här säsongen visste nog inte särskilt många vem Stefan Bajcetic var. För gemene fotbollssupporter var han definitivt en helt okänd spelare. För insatta LFC-fans var han en duktig ung spelare som eventuellt skulle få chansen i några inhemska cupmatcher mot lag från lägre divisioner.

Nu har Bajcetic spelat 13 matcher för Liverpool. Nu vet väldigt många vem Bajcetic är.

Merseysidederbyt mot Everton var Bajcetics överlägset bästa match hittills i den röda tröjan. Tidigare har 18-åringen gett ett stabilt och förtroendeingivande intryck, men i derbyt visade han något annat. Något mer.

Dynamiken på mittfältet blev en annan när Fabinho ersatte den skadade Thiago i startelvan och tog plats tillsammans med Bajcetic och Henderson. Fabinho intog sin vanliga defensiva mittfältsposition, och frigjorde därmed Bajcetic, som kunde operera över större ytor och stundtals längre fram i banan. Det utnyttjade Bajcetic på bästa sätt genom att tillsammans med Henderson iscensätta ett presspel som vi verkligen har saknat under säsongen, bollerövringar och tacklingar som vi också har saknat, och dessutom ett oväntat bra spel med bollen.

Kritiska röster vill naturligtvis framhäva Evertons uselhet och risken för degradering är tydlig för stadens tredje bästa lag, men Liverpool har haft svårt för bottenlag den här säsongen. Liverpool har haft svårt stå upp fysiskt på mittfältet mot fysiskt starta duellspelare, oavsett om de hetat Anguissa och spelat för fantastiska Napoli eller hetat Lamina och kommit till bottenlaget Wolves några dagar innan mötet mot Liverpool. Evertons mittfältstrio bestående av Doucoure, Gueye och Onana är precis den typen av fysiska starka duellspelare som Liverpool varit oförmögna att hantera under säsongen. Där verkar Klopp ha hittat ett äss i rockärmen i form av Bajcetic. Trots sin unga ålder matchar Bajcetic etablerade PL-spelare i duellspelet, hans förmåga att läsa spelet är enastående och spelet med boll verkar bli bättre för varje match som går. Han kommer aldrig att besitta Xabi Alonsos passningsspel, men han tänker framåt och kreativt, och kan utföra sina avsikter. Dessutom är han duktig på att vända, vrida och täcka bollen med motståndarspelare i ryggen, det gör honom ”presstålig”.

Nyckeln till Liverpools framgångar under Klopp har alltid varit ett intensivt presspel. Det fungerar endast perfekt när hela laget synkar, men utan att atletiskt bollvinande mittfält är det omöjligt att pressa sönder motståndarna. Vi har sett hur en spelare som Elliott haft förtvivlat svårt att sätta avtryck i spelet utan boll, och för några månader sedan hade Klopp säkerligen valt att starta honom före Bajcetic i Merseysidederbyt. Jag tror att mittfältskonstellationen mot Everton är någonting som Liverpool kan bygga vidare på och så har man säkerligen inte känt efter många matcher den här säsongen.

1 kommentar
  1. Tack!

    Jag har verkligen inte sett nog av denna grabben!
    Fan vad bra han kan bli!!

Kommentarer är stängda.