[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Transferfönstret har precis stängt och det diskuteras febrilt kring Brendan Rodgers senaste nyförvärv, den spelare jag tänkt att den här texten ska handla om är dock ett av hans allra första köp. Ett köp som han själv prioriterade oerhört högt när han skrev på för oss, nämligen Joe Allen. Rodgers lovordade sitt nyförvärv tidigt och han pratade ofta om vilken klok spelare han plockat in. När Allen kom till oss visade han tidigt en stor kapacitet, en bollskicklighet och ett säkert passningsspel. Jag trodde att vi där hade en given startspelare för många år framåt, men det har inte riktigt lyft för vår walesiske Xavi.

Raheem Sterling, Joe Allen, Alberto Moreno

I dagsläget är det en plats i laget som känns ganska öppen, den platsen som är tillsammans med Gerrard och Henderson på mittfältet, jag tycker det är dags för Joe Allen att visa att det är han som ska ha den platsen. Lucas hade stora problem när han skulle komplettera de två givna på mitten i premiären, han saknade tempo och bidrog inte heller med speciellt mycket i passningsspelet. Joe Allen kom in i den matchen och visade då vilka kvaliteter han kan bidra med. Bra presspel, stor delaktighet och ett mod att hålla i bollen och fördela. Vi har dock sett det här förut, Allen gör några bra matcher i rad och han börjar kännas given i en startelva, men det är då småskadorna brukar komma, eller formsvackorna och genast är den där platsen i elvan inte alls lika självklar längre. Det här är säsongen då Allen behöver visa hur bra han är över en längre tid, Emre Can knackar på dörren till laget och när också Lallana är fullt frisk kan han bli ett alternativ på mitten.

Jag tror fortfarande på Allen, han har väldigt många egenskaper som är bra och han är fortfarande ung. Trots att han är ganska liten vinner han en hel del boll på mitten och att han kompletterar Henderson bra i presspelet tycker jag ofta är väldigt tydligt. När det klickar mellan de två är vi ett lag som är väldigt svårt att spela mot och det kunde man se gång på gång mot Tottenham i helgen som gick. Uppställning med en diamant på mittfältet, där Gerrard har en defensiv roll och Sterling spetsrollen är perfekt för Joe Allen och det är då han verkligen kommer till sin rätt. Det jag saknar mest hos Allen är spelet runt offensivt straffområde, jag skulle gärna se att han ibland valde mer hotande passningar, när han kommer högt upp i planen kan i bli lättläst. Straffen senast, där han visserligen föll ganska enkelt, tycker jag visar på att han vill vara mer delaktig i avslutsfasen. Han har den perfekt förebilden bredvid sig på mitten, Jordan Henderson var under en period nyttig på mitten, men skapade inte så många chanser. Vi kunde se en förändring i det redan förra säsongen och i år har han fortsatt på den vägen, med sina två fina assist till Sterlings mål. Om Joe Allen kunde ta inspiration av det och använda sin fina passningsfot och goda spelförståelse till att skapa farliga chanser vore han en än mer given pjäs i laget. Om den statistik jag läst stämmer står han fortfarande på noll assist hos oss och det är såklart inte bra. Har han det i sig Allen? Jag tror det, men det börjar nu bli dags att visa varför Rodgers lade den ganska höga summan på honom 2012. Om han fortsätter att vara frisk och vi fortsätter att spela med samma uppställning som sist tror jag att det när säsongen går mot sitt slut kommer kännas som om vår lille walesare är given. Upp till bevis nu Joe!

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

8 kommentarer
 1. Tomas, jag håller till viss del med dig om att han är bra i presspelet. Men så fort det blir närkampsspel så tycker jag han känns lite tunn. Ska i och för sig nämnas att Spurs innermittfält är ganska kraftfullt.

  Men jag tror precis som dig att Allen kommer att blomstra snart!

  • Hållet med om att närkampsspelet inte är en av hans starkaste sidor, men tycker att han har visat när han är i form att det inte behöver begränsa honom. Han är inte fysisk, men det behöver han inte heller vara om han är rörlig, både i offensiven och i det defensiva presspelet. Låt oss hoppas att Allen får vara frisk ett tag nu och visa hur bra han kan vara!

 2. Håller också mina tummar för Allen, men även om han inte skulle bli en gjuten startspelare i år är han en väldigt bra tillgång för truppen som alltid kan gå in och göra en gedigen insats.

  En fråga kring ett något besläktat ämne; vem tror ni kommer avlasta Gerrard som defensivt ankare under säsongen? Med alla matcher som kommer att spelas känns det oundvikligt att vår kapten kommer vara i behov av vila.

  Är Lucas att lita på som ersättare? Om inte, vem av Allen, Can och Hendo bör kliva in där? Alla är nog kapabla att göra ett gott jobb, men vem skulle göra sig bäst?

  • Jag är helt säker på att Can fixar den defensiva rollen med bravur. Spelskicklig, placeringssäker å hård i kroppen när jag såg honom i Tyskland. Tror att Can kommer vara oerhört viktig för laget dom närmsta 7-8 åren!

  • Har egentligen sett honom för lite för att bedöma hur bra han egentligen är, men om det du säger stämmer låter det som en fin kombination. Ska bli intressant att se om han får chansen där.

  • Allen provades väl i någon/några matcher i den defensiva rollen förra säsongen om jag minns rätt?
   Det funkade inte speciellt bra och han såg vilsen ut.
   Hendo ska absolut inte spela där då hans främsta styrka förutom löpstyrkan är press spelet och han skulle inte klara av det defensiva positionsspelet.
   Tror Can är den som skulle klara det bäst då han spelat på den positionen i Tyskland.
   Men i dagsläget ser nog Rodgers Lucas som förste ersättare.
   Om man inte väljer likt Real att sätta upp en mittback (Varane).
   Gjorde inte Sakho gjort några matcher som DM i PSG för några år sen?

  • Minns inte om Allen lirade något på positionen ifjol, men är inne på samma linje som dig/er.

   Känner att varken walesaren eller Henderson vore någon ultimat lösning då jag tycker att de båda hade behövt lite av varandras egenskaper. Allen är inte en dålig bollvinnare, men Hendo är bättre. Hendo har inget dåligt passningsspel, men som en teknisk speluppbyggande mittfältare litar jag mer på Allen. Angående det defensiva positionsspelet du nämner vet jag inte om någon av dem är perfekt lämpade.

   Kanske är, som både du och Svahn är inne på, svaret Emre Can.

   Lucas är väl bättre när han inte har Gerrard bredvid sig, men återstår att se om han kan göra det tillräckligt bra när han får chansen (som bekant ville vi ju trots allt skeppa iväg honom).

   Att Sakho skulle funka där ställer jag mig oerhört tveksam till då vårt defensiva ankare faller ner djupt och styr speluppbyggnaden. Tror absolut inte Sakho har tekniken och passningsspelet som krävs för detta.

 3. Jag tycker Allen gör ett bra jobb i det tysta. Man vet vad man får av honom sedan är han ju inte spektakulär men det behöver ju inte alla va.

Kommentarer är stängda.