Det finns förluster och det finns förluster. Att se ett lag som dagens Liverpool förlora med siffrorna 7-2 är inte en kalldusch, det är en lavadusch. Även dagen efter är förlusten svårgreppbar och svårhanterlig för mig.

Det var verkligen en sådan kväll där ingenting gick Liverpools väg. Laget fick till stora delar skylla sig själva, men samtidigt hade man extremt mycket marginaler mot sig i matchen.

Jag har aldrig någonsin sett en fotbollsmatch där ett lag gjort mål med 3 så kallade ”deflections”, det vill säga långskott som helt ändrar riktning och styra in via en helt annan spelare än skytten. Sannolikheten för att släppa in 3 deflections i en match kan antagligen inte mätas i procent utan snarare i promille. Många säger att Aston Villa skapa sin egen tur och Liverpool sin egen otur i de situationerna – och visst hade de målen aldrig blivit till om deras spelare aldrig hade kommit till skottlägen – men vi har alla sett hundratals matcher där lagen har avfyrat fler skott än Aston Villa gjorde igår utan att det för den skull blivit ett enda deflection-mål i de matcherna. Någonstans tycker jag ändå att vi måste landa i att segersiffrorna blev otroligt mycket större av dessa 3 skitmål, men att Liverpool ändå gjorde en usel insats.

Om vi tar matchen från början. Spelarna hann knappt gå ut på planen innan Adrian gav bort ett mål med en tavla. Det var förlösande för framförallt Ollie Watkins att få göra det målet, det framkom tydligt i intervjun efteråt, och Liverpool hade otroligt svårt att hantera situationen. Istället för att verkligen skärpa till sig och studsa tillbaka blev LFC-spelarnas kroppsspråk sämre och prestationen blev inte alls var den borde vara, någonting som Klopp var ärlig med efter matchen. Visst ska inte Adrian göra den tavlan, men ett mästarlag som Liverpool ska hantera den motgången bättre. Och man hade trots allt nästan hela matchen på sig att vända.

Aston Villa missade uppenbarligen chanser och Adrian fick revanschera sig med några bra räddningar, men Liverpool missade faktiskt också många bra chanser i den här matchen. Om Firmino hade varit lika effektiv som Watkins hade båda blivit tremålsskyttar i första halvlek, för att ta ett exempel.

Det mest oroande var trots allt att lagdelarna inte hängde ihop. En basic-regel i Klopps spelsystem är naturligtvis den intensiva pressen på motståndarna, men om den inte fungerar, vilket naturligtvis av olika orsaker händer under alla matcher – så får inte lagdelarna bakom pressen stå och sova. Det finns alltid stora ytor för motståndarna att anfalla på bakom Liverpools höga backlinje och det är naturligtvis svårare att försvara under de omständigheterna, men normalt sett kapabla försvarsspelare som Trent och Gomez stod för kavalkader av defensiva misstag igårkväll.

Att Trent inte är på topp är lätt att förstå, han var trots allt skadad under hela den korta försäsongen, men hans speluppfattning och defensiva positionsspel är ju så mycket bättre än han visade igårkväll. Gemensamt för både Trent och Gomez är att konkurrenssituationerna på deras positioner är halvdana, då Williams är långt efter Trent, Matip konsekvent skadad och Lovren såld. Det kanske är lite ”man saknar inte kon förrän båset är tomt”-varning över att nämna Lovren, men faktum är att Liverpool inte har ersatt honom och det märks när man analyserar truppen.

Jag är övertygad om att Everton kommer att få sota för den här förlusten. Klopps lag brukar göra sina bästa matcher när man börjar tvivlar på deras kapacitet. Och kanske inte redan mot Everton, men så småningom kommer fyra världsspelare (Hendo, Thiago, Mané, Alisson) att komma tillbaka. Varenda en kommer att bli en boost för laget. Det kommer dock dröja 4-6 veckor innan Alisson kan göra comeback, vilket innebär att vi förmodligen får dras med Adrian tills vidare, så vida inte Klopp satsar på Kelleher. Med tanke på Adrians historik av misstag och Klopps historik av att inte satsa vidare på målvakter som gör just misstag kan vi nog räkna med att spanjoren lever på lånad tid, men det ska nog mer till för att Kelleher får chansen mellan stolparna. Dessvärre har Adrian genom sina misstag begravt den tidigare etablerade bilden av att han är en perfekt backup-målvakt till Alisson, och det mesta talar för att han blir ytterligare en sådan målvakt som vi främst kommer att minnas för tavlorna.

5 kommentarer
 1. Känns som det var många tillfälligheter som fick matchen att gå som det gick. Första så klart Adrians misstag, är övertygad att om inte misstaget kommit så hade Liverpool kunnat ta över matchen mer och mer. Då hade Villa fått problem med att få till sina kontringar med så många man som man fick.

  Andra är straffen som vi borde fått, en solklar straff i mina ögon, men istället för 1-1 så kunde Villa gå upp i samma situation och istället göra 2-0.

  Tredje situationen är när vi väl fick in bolluslingen och var på gång och började pressa för en kvittering, så fick vi 3-1 på en turlig studs och det var nog där ridån gick ner på samtliga spelare.

  Fjärde situationen där vi fick lite luft var när vi gjorde 4-2, men ytterligare en turlig styrning sa godnatt på riktigt.

  Lite oroande dock att vi har sett laget falla ihop totalt när det går emot oss, tycker att vi har sett det 3-4 gånger med Klopp. Dels två gånger mot City, en gång mot Spurs och även förra säsongens första förlust mot Watford. Misstänker att Klopps spel är så beroende att alla kör 100%, men så fort nån eller någon inte är påkopplad så blir vi ihåliga och lätta att spela sig igenom.

  • Tycker även att vi har svårt för lag som spelar med hög press. Vi får smaka på vår egen medicin helt enkelt. Leeds, Villa har gjort det bra och våra möten med Salzburg har varit knepiga. I sådana matcher blir extra viktigt att vårda bollen och i målvaktens fall bara tjonga iväg bollen istället för att spela till backarna.

 2. När hade vi en målvakt som var så skadebenägen? Sen har jag svårt att lasta Adrian för den här förlusten .Visst han gjorde ett stort misstag , men ett liknande misstag gjorde även Alisson för inte så länge sen. Och ja, jag vet att ligan var avgjord då , men likväl. Har jag inte helt fel för mig så blev väll Adrian MOM mot bla, Napoli , Chelsea , Sheffield och för att inte tala om matchen mot Everton i FAcupen så helt klappusel är han inte. Jag anser att vi har en fullt kapabel reservmålvakt. Sen går våra åsikter isär vad gäller Trents defensiva positionsspel. I min bok har Trent blivit alldeles för bekväm i det defensiva spelet, det känns mer som har jagar poängrekord istället för att ta sitt defensiva ansvar.

  • alfanick: Ja, Adrian har gjort en del bra matcher, men vill man verkligen ha en andramålvakt som konsekvent gör tavlor och konsekvent gör jätteräddningar? Eller vill man ha en stabil målvakt som sprider säkerhet men som kanske inte gör jätteräddningarna? Adrian gör alldeles för många tavlor i relation till sin speltid och det sprider osäkerhet.

   Jag fick mycket ”wtf not again”-känsla från medspelarna efter Adrians tavla mot Aston Villa. Sen var det givetvis inte Adrians fel att utespelarna inte kunde svara på det tidiga bakslaget, men det var han som satte laget i skiten och skapade en uppförsbacke bara några minuter in.

   Är ganska övertygad om att Trent och övriga utespelare kommer att komma i form de kommande veckorna, är däremot orolig för att Adrian kommer stå för nya tavlor i Alissons frånvaro. Tycker Adrian är det överlägset största frågetecknet inför fortsättningen. Samtidigt är det väl ungefär lika sannolikt att Adrian gör en fantastisk match mot Everton som att han kommer avgöra matchen åt andra hållet, förhoppningsvis går det an.

  • Ett stort problem med Adrian tycker jag är spelet med fötterna. Han har givit bort tre mål med fötterna under sin tid hos oss och med tanke på hur vi spelar är det oroväckande. Han klarar inte riktigt av att spela upp bollen på det sätt som
   krävs, känns dessutom som att våra motståndare där väl medvetna om det. Förhoppningsvis försöker vi använda honom smartare i de kommande matcherna och begränsa hans inblandning i spelet. När det kommer till att bara stoppa skott är han helt okej och hans reaktioner håller bra klass. Jag tror vi kommer uppgradera på den här positionen till nästa säsong, men om Adrian skulle göra någon tavla till kan det nog bli aktuellt redan i januari.

Kommentarer är stängda.