Luis Suarez är ute ur VM, men Uruguay är det inte. Åtminstone inte i skrivande stund, så här cirka fem timmar innan avsparken av åttondelsfinalen mellan Uruguay och Colombia. Båda lagen saknar sina anfallsstjärnor, men av helt olika orsaker.

Orsaken till att Suarez missar matchen är känd. Han är en av världens bästa fotbollsspelare, men för många mindre insatta fans kommer han alltid vara spelaren som bet Chiellini i en VM-match.

Bq6c-LoCcAEdTVE

Make no mistake. Chiellini gjorde allt för att förstärka situationen. Han ville verkligen att hela världen skulle veta att Suarez minsann hade bitit honom. Han har alltid varit en provokatör och pajas, men samtidigt kan man förstå hans besvikelse efter förlusten mot Uruguay. Men samtidigt, make no mistake – Suarez gjorde detta med flit och får helt enkelt ta konsekvenserna.

Tyvärr är det inte bara Suarez som får ta konsekvenserna av hans korkade agerande. Det blir som bekant även stora konsekvenser för hans lagkamrater, familj och klubb.

Nu förväntar jag mig visserligen att bestraffningen överklagas och att straffet minskas. Det som dessvärre talar mot detta är Suarez till synes totala brist på självkritik och tafatta försök att förklara bort sitt senaste bett. Illa.

”Just can’t get enough of Luis Suarez” kändes fram tills nyligen härligt att sjunga (eller skrika), men inte längre.

Nu tror jag nämligen att Brendan Rodgers har fått nog av Suarez. Liverpoolmanagern inser säkert, precis som alla andra, att Suarez håller världsklass på planen. Men Liverpool har jobbat aktivt med att förbättra hans beteende på planen och man har uppenbarligen misslyckats. Det finns en gräns för när man faktiskt får nog av en spelare och människa.

Därmed inte sagt att Liverpool ska rea ut Suarez. Man vore naturligtvis helt dumma i huvudet om man sålde en världsklasspelare billigt. Barcelona verkar vara villiga att betala £50 miljoner plus Alexis Sanchez, vilket jag anser vore en bra deal för alla inblandade parter.

Sanchez kommer förvisso inte att kunna ersätta Suarez 30-talet mål, men han har kapacitet att producera 20-talet mål, samtidigt som han är en annorlunda spelartyp. Och de £50 miljonerna möjliggör ytterligare förstärkningar i spelartruppen. Som många har varit inne på finns stort förbättringsutrymme i det defensiva spelet och förhoppningsvis lyckas man rekrytera några riktigt bra backar i sommar.

Over and out,

/ Mvh Pelle

28 kommentarer
 1. Kommer alltid stötta Suarez så länge han spelar i Liverpool! Han behöver hjälp för sitt beteende helt enkelt, han är fortfarande en fantastisk spelare och kan bära oss framåt!

 2. Härlig text Pelle!

  Jag är så kluven när det gäller våran älskade suarez.. Men någonstans kanske klubben bör ses som det primära i denna situation då ett sådant återupprepat beteende skadar Liverpool FC något så ofantligt. Vi är en klubb som de flesta sneglar på oavsett om dem håller på United eller Juventus pga mystiken och legenden och det försvinner mer och mer om annat som av den här sortens handlingar hela tiden är i blickfånget. Det gör mig ont inombords att detta har skett och samtidigt som jag får försvara min älskade anfallare med näbbar och klor när det som bekant talas om ganska mycket, tvingas jag också förstå att han gjort så fel man bara kan.

  Vad ska man göra ?

 3. Liverpool har gett honom tillräckligt med hjälp! Antingen så kommer han aldrig att lära sig pga något fel han har i skallen eller så är han fruktansvärt respektlös mot klubben och alla dess fans genom att inte tänka extra noga på vad han gör.

  Han fyller 28 år nästa säsong, han är på sin peak. Vi kommer nog aldrig få så mycket pengar för honom som vi erbjuds i detta fönster. Det klokaste för Liverpool FC vore i mina ögon att sälja

  Våran offensiv kan fortfarande vara lika fantastisk som förra året även utan Suarez. Men då måste våra andra spelare ta ytterliggare kliv i sin utveckling och ta mer ansvar, vilket jag tror att de klarar av. Alexis Sanchez är ingen dussinlirare heller. Han, Lallana och Markovic tillsammans med Sturridge, Sterling och Coutinho skulle fortfarande ses som en offensiv av väldigt hög klass. Och om vi dessutom, likt Pelle säger, förbättrar våran defensiv så kan vi mycket väl slåss i toppen nästa säsong igen.

 4. Den som inte kräver att Sakho också lämnar pga. sin armbåge kan enbart hålla käft!

  • Det missade jag. När hände det?

  • Vad Suarez har gjort i Eredivisie och Premier League ska väl inte spela någon roll vad han gör i ett FIFA-arrangemang?

   Hela grejen har fått löjligt stora proportioner för det är ett bett, som är ovanligt, och som Simon Bank skriver, bryter mot normer. Men knappast farligare än en armbåge mot huvudet eller farlig tvåfotstackling mot ett sträckt ben/knä.

  • Det var egentligen inte bestraffningen som som sådan saken gällde. Snarare Liverpools moraliska bedömning av händelsen. Då spelar hans historik definitivt stor roll. Han är en ’återfallsförbrytare’ och verkar sakna självkritik. Om Liverpool får ett schysst pris tycker jag definitivt att man ska sälja, men om man inte får det ska man definitivt behålla.

   Angående bestraffningen, enligt min mening var den för hård och kommer troligtvis att reduceras, men då krävs det nog att Suarez skaffar sig lite självkritik i nästa ’förhör’.

  • Jag trodde vi diskuterade FIFA och inte Liverpools moraliska bedömning? Oavsett, straffet är löjligt hårt i proportion till brottet, inräknat att han är en ’återfallsförbrytare’.

   Jag tycker också vi bör sälja om vi får £80-100 för honom. Men inte p.g.a. bettet, utan att vi kan bli ett så mycket starkare lag, både bredd och spets och mindre av ett one-man-team.

  • Det kanske var båda delarna som diskuterades. Hur som helst verkar vi tycka ungefär samma sak. Det känns som att straffet är väldigt hård för att statuera exempel.

   Mm, om man sköter sina kort rätt bör truppen bli helhetsmässigt bättre av en försäljning, men samtidigt måste man verkligen sköta sina kort rätt då. Det skulle ge klubben en reell möjlighet att som du säger, både spetsa till (fler spetsspelare i alla fall…) och bredda. Man skulle även få ekonomiskt utrymme att köpa in flertalet unga spelare som kan utvecklas till världsspelare på sikt, utöver de mer färdiga spelarna. Värvningar som Ilori och möjligtvis typ Dele Alli, Origi kan nog bli väldigt bra på sikt.

  • Håller med om att straffet saknar proportioner. Det riktigt tråkiga är Suarez bortförklaring. Vid tidigare händelser tycker jag att han har skött sig betydligt mer ärligt i efterhand. Tror att reaktionen hos Uruguays folk, ledare och president har hjälpt till att måla in honom i ett hörn. Svårt att erkänna och vara ångerfull när de förnekar hela händelsen. Tror och hoppas att Liverpool hade skött det bättre. Tråkigt i vilket fall.

  • Jag kan tycka att Suarez egentligen inte ska bestraffas hårdare pga tidigare ’bett’, MEN hans trovärdighet när han säger att det inte är meningen sjunker ju drastiskt på grund av de tidigare ’betten’. Därför blir straffet indirekt hårdare på grund av de tidigare gångerna…

  • Suarez skäms nog som en hund och lever i förnekelse. Tar nog emot att lägga sig platt och be om ursäkt för ytterligare ett hjärnsläpp. Han vet nog innerst inne att hans ursäkt/förklaring är patetisk. Men det kommer nog gå upp för honom tids nog.

   Sen som du säger, tror inte det hjälper honom att hela nationen och laget står bakom honom och han omger sig med massa ja-sägare och ryggdunkare. Fränast kritik verkar han få från sin fru Sofia.

   @Pelle; Om Suarez säljs, är det rimligt att Lallana, Markovic, Origi och Sanchez kan komma in då? Även Shaqiri eller en James Rodriguez? Utöver offensiva spelare så måste ju defensiven förstärkas också.

  • Jag tror att det är rimligt med Lallana, Markovic, Origi och Sanchez. Med tanke på att Sanchez i så fall ansluter i samband med Suarez-dealen och Origi lånas ut direkt. Det som jag tänker är att Suarez gjorde 30-talet ligamål utan att ta straffar. Det måste in spelare som gör mål. Jag tror att Sanchez skulle kunna göra 20 mål. Lambert, Lallana och Markovic skulle säkert också kunna bidra. Det som jag vore lite rädd för är att få in många offensivt skickliga spelare men för få spelare som kan avsluta och göra ’enkla’ mål. Svårt att säga om det blir ytterligare en offensiv spelare. Jag hade gärna värvat ”en ung Gerrard” som Draxler, som ju har ett fantastiskt distansskott, men samtidigt kan man inte värva hur mycket nytt som helst. Kanske tar Rodgers in en till anfalalre?

   Som du säger måste defensiven prioriteras. Skulle personligen gärna se att Ilori får chansen, men det verkar onekligen som att Rodgers vill få in Lovren och Moreno… Marcos Rojo istället för Moreno skulle nog kunna vara klokt, tror jag. Rojo är inte lika bländande offensivt, men han är en bättre allroundspelare och även bra i luftrummet. Det skulle kunna vara bra egenskaper för Liverpool att få in.

  • Ang målskyttet så får vi ej glömma sturre. Om han gör 20 mål, sanchez ca 15 mål o lambert, sterling, lallana, markovic o Gerrard 5-10 mål så har vi ju täckning. Det här känns ändå ganska realistiskt och skulle vi få in en mb och vb av klass så behöver vi inte vinna matcher med 5-3.

  • Om Sturridge gör 20 mål sker ingen förbättring eller ersättning av Suarez mål. Då är ju hans målskörd oförändrad. Jag tror det blir svårare för honom att producera utan Suarez. Och sen är Sturridge som bekant ingen skadefri spelare… Han måste vara ännu mindre skadad om Lambert är den enda andra renodlade anfallaren i truppen. Får se hur det blir med Borini.

  • Vi behöver samtidigt inte göra över 100 mål för att utmana om titeln. En sak ska man komma ihåg att suarez mål var inte så utspridda o jag tror tom att sturre gjorde mer matchavgörande mål. Surre gjorde väl 10 mål på 3-4 matcher innan jul. Jag tror faktiskt sturre kan göra mer mål nästa säsong, tänk att ha lallana, sterling o möjligen sanchez bakom sig som matar passningar.
   Men alla vet ju att sturre tyvärr är skadebenägen och vi behöver minst en striker till för borini tycker inte jag håller. Frågan är vem som är tillgänglig….

  • Förvisso gjorde Suarez många mål i ”klump” (blir lätt så när man gör mer mål än man spelar matcher), men när han var mållös bidrog han med många assist, fixade straffar och frisparkar. Det kan inte varit många mål som han inte var inblandad i. Jag har svårt att tro att Sturridge gör 20+ mål utan Suarez jämte sig. Då får han ta ett kliv till i utvecklingen. Hade vi haft mer offensiva allternativ så tror jag att Sturridge haft svårt att få starta sista tiotalet matcherna han spelade. Då var han inte i form.

 5. Om Suarez drar så vore James Rodriguez en intressant ersättare.

  • Så sant, vilken jävla balja!

  • Helt klart i klass med Joe Coles 06′ 🙂 Skämt åsido, han är givetvis en väldigt intressant spelare. Prislappen utgör nog hindret, kanske till och med efter en Suarez-försäljning.

  • Hehe, Colombia ser ut att ha fått till det bättre än på länge, men tänk om de hade haft Falcao skadefri… Jävlar.

 6. Lallana, Sanchez, Origi, Lovren, Lambert, Moreno/Rojo för i princip bara Suarez ut? Låter bra för mig! Sterling har tagit enorma kliv den här säsongen och var en av få ljusglimtar i ett ganska blekt England. Tror inte Sturridge kommer bli bättre än han är nu dock men tror Sanchez kan tillföra spetsen vi behöver! Har varit fantastisk detta VM.

  • Klart man måste skeppa fler för att få utrymme i lönebudgeten, men det ska nog inte bli några problem på den fronten. Cissokho och Moses är redan borta, Alberto redan utlånad… Borini, Aspas, Touré etc kommer säkerligen också att lämna.

 7. Vad händer med spelare som t ex Lucas, Kelly och Agger tro?

 8. Pelle ang. Chiellini: ”Han har alltid varit en provokatör och pajas, men samtidigt kan man förstå hans besvikelse efter förlusten mot Uruguay.” När Suarez bet Chiellini så stod det 0-0 i matchen och Italien var vidare, Chiellini hade alltså ingen anledning att vara besviken då.

  • Jag kanske uttrycket mig lite otydligt där. Menade att det gick att förstå hans besvikelse i intervjuerna efter matchen. Han sågade Suarez betydligt mer då än några dagar senare, om man säger så.

Kommentarer är stängda.