Virgil van Dijk är ny lagkapten i Liverpool.

Det hör inte till vanligheterna som Liverpool byter lagkapten. Jordan Henderson har haft det ärofyllda uppdraget under ett antal år, och James Milner har varit vice lagkapten. De har varit en samspelt duo som lett laget tillsammans på ett väldigt framgångsrikt sätt. De kanske inte alltid – eller rent av nästan aldrig – har varit bäst på planen, men de har varit starka ledartyper vars betydelse inte ska underskattas.

Realistiskt sett hade varken Henderson eller Milner varit regelbudna startspelare om de stannat över 23/24, vilket innebär att nya ledartyper hade behövt kliva på planen fram oavsett vilket. Utanför planen hade deras betydelse säkert varit oförändrad, men med tanke på deras minskade sportsliga inflytande kanske det bara är bra att de nya ledartyperna får en boost genom att rent formellt bli lagkapten och vice lagkapten. Dessutom har Liverpool en ”ledargrupp” som i svensk översättning kanske snarare bör kallas för ”spelarråd”.

* * *

Det var ingen högoddsare att Virgil van Dijk blev ny lagkapten, även om vissa engelska medier mer eller mindre har kampanjat för att Trent Alexander-Arnold skulle få bindeln. Så blev det inte, istället blir Trent vice lagkapten.

Säkert finns en viss besvikelse hos Trent, men samtidigt innebär utnämningen av honom som vice lagkapten att han står näst i tur på ett väldigt konkret sätt. Trent inser förstås att tiden är på hans sida, då han är 8 år yngre än den 32-årige van Dijk. Nu får Trent möjligheten att verkligen vara en av lagets stora ledare, vilket ger honom chansen att bli redo för uppdraget den dagen van Dijk flyttar vidare. Och den dagen är antagligen bara 2-3 år bort, inte minst med tanke på de enorma pengarna som han kommer att erbjudas av klubbar i Saudiarabien.

* * *

Mohamed Salah får också en formell skjuts uppåt inom laghierarkins ledarskap, då han tar plats i spelarrådet. Sedan tidigare fanns Alisson och Andy Robertson där, likaså både van Dijk och Trent.

* * *

Noterbart är att van Dijk, Salah, Robertson och Dominik Szoboszlai är lagkaptener i sina respektive landslag.

Det var naturligtvis inte realistiskt att Szoboszlai skulle ta en ledartröja direkt i Liverpool, men att startelvan troligtvis kommer att innehålla 4 landslagskaptener – och att Trent ändå blev utsedd till vice lagkapten – säger ändå mycket om tränarnas tilltro till Trent.

I Pep Lijnders bok som kom ut häromåret skrev han att Trent är ett framtida kaptensämne. Många blev nog lite överraskade när de läste detta, då Trent inte direkt framstår som en ledartyp för de flesta supportar, men utnämningen till vice lagkapten är en tydlig signal; Trent är en framtida lagkapten.

* * *

van Dijk då?

Ja, han håller inte samma nivå som innan skadan, men är fortfarande en otroligt bra mittback. Det senaste året har försvarsspelet ofta varit stökigt i Liverpool och även i landslaget har van Dijk fått utstå tuff kritik efter ett antal svaga resultat.

Med tanke på mittfältets helrenovering blir van Dijks och övriga ledartypers betydelse större än någonsin. Laget kommer inte att vara helt synkat från start 23/24 och många nya spelare ska hitta sin roll i systemet.

Det som många kanske inte tänker på är att van Dijk inte är helt ny i rollen som LFC-kapten. Henderson och Milner spelade långt ifrån alla matcher 22/23 och därför känns van Dijk redan ganska inkörd i rollen. Jag tycker det känns bra att ha en så inkörd kapten med all den övriga turbulensen som är i truppen.

Utnämningen till lagkapten blir också pricken över i:et på van Dijks makalösa karriär i Liverpool. Han har vunnit allt i klubben – nu har han också vunnit tränarnas förtroende som ledare i den grad att han blivit utsedd till lagkapten.

1 kommentar
  1. Helt rätt val tycker jag, naturlig ledare som har bossat på planen i flera år. När han lämnar så står Trent klar efter att sett både VVD och Hendo på nära håll. Helt naturligt i mina ögon

Kommentarer är stängda.