Megaklubbarnas Super League blir inte av den här gången, men UEFA har klubbat igenom sin egen version av ligan.

Nästan lite i smyg har UEFA klubbat igenom stora förändringar av Champions League format som börjar gälla säsongen 2024/2025. Den stora skillnaden är att ännu fler lag kommer få spela i Champions League och att man inför ett märkligt ligaspel där alla 36 lagen deltar men bara spelar 10 matcher mot 10 olika moståndare. Som deltagare i denna förunderliga liga kommer du alltså bara att möta 10 av 35 motståndarlag.

Enligt min mening blir en liga där alla inte möter alla bara konstig. I praktiken blir det som ett gruppspel, men där man istället för mäter tabeller i varje grupp kastar in samma lagen i en liga. Vem har egentligen efterlyst denna modell? Jag vet ingen som har föreslagit detta förut, det framstår som en väldigt korkad skrivbordsidé från någon överbetald UEFA-representant som har för lite att göra på dagarna.

Det är också märkligt att antalet matcher alltså ökar. UEFA anser att det är väldigt positivt att alla CL-deltagare får spela minst 10 matcher istället för 6 som under nuvarande format. Det kanske är positivt för blåbärslagen, men det är sannerligen ingenting som någon klubb från de stora ligorna har bett om. De stora ligorna har istället velat reducera antalet matcher och öka andelen stormatcher i CL, men UEFA gör alltså tvärtom.

”Kompensationen” som man ger till storklubbarna är att två platser tilldelas klubbarna med högst klubbranking sett till de senaste fem årens resultat i Europa, med kravet att deras ligaplacering i sig kvalificerar de till någon av de andra europeiska klubblagsturneringarna. Det kommer garanterat att underlätta för exempelvis Liverpool och andra lag i de stora ligorna som kanske inte kommer på CL-platser i ligan, men som har levererat i Europa.

Jag har egentligen alltid tyckt det är rimligt att klubbar som presterat i Europa föregående år spelar i CL. Om man exempelvis kommer femma i PL och går till final i CL, så har man väl visat att man hör hemma i CL genom prestationerna där? Och kanske har man dessutom satsat hårt på CL och låtit det gå ut över ligaspelet, där ju FA obarmhärtigt schemalägger tidiga lördagsmatcher för lag som spelat CL på ondagskvällen tidigare samma vecka.

CL-kvalifikationer, oavsett om det handlar om ligaplacering eller Europaresultat, handlar trots allt om historisk data. Och den historiska CL-datan bör naturligtvis också vägas in, inte endast ligaplaceringen. Så där har UEFA åtminstone ett rätt i sitt nya CL-upplägg, men det är också det enda.