Högerbacken petad i landslaget efter en tung säsong – men kanske får detta positiva konsekvenser i förlängningen?

Trent Alexander-Arnold har haft en mer eller mindre spikrak väg till världstoppen sedan han gjorde entré i Liverpools A-lag. Assistrekorden avlöste varandra och även om det fanns moment där Trent kunde vara defensivt suspekt, så vägde hans offensiva skills alltid tyngre än bristerna bakåt. Den här säsongen har varit annorlunda. Den här säsongen har det varit småskador, det har varit corona och det har varit sportsliga käftsmällar som exempelvis stortorsken mot Aston Villa, men också en utebliven offensiv produktion.

Faktum är att Trent poängprodukion i ligaspelet har sjunkit avsevärt:
20/21 – 1 mål och 3 assist på 2223 minuter
19/20 – 4 mål & 13 assist på 3176 minuter
18/19 – 1 mål & 12 assist på 2467 minuter

Att antalet assists har sjunkit så pass drastiskt är naturligtvis inte bara Trents fel, men det är nog tydligt för alla att han har gått ner sig spelmässigt och att inläggen allt för ofta träffar motståndarbackar.

Häromveckan kom ytterligaren motgång för Trent när Gareth Southgate valde att inte ta ut honom till Englands VM-kvaltrupp. Förbundskapten Southgate har visserligen aldrig haft något enormt förtroende för Trent – tvärtom har han ofta föredragit Kyle Walker och/eller Kieran Trippier på högerbackspositionen – men det är ändå lite överraskande att han inte visar större tilltro till Trent.

Trent är visserligen bara 22 år och har många goda säsonger framför sig, men ur ett landslagsperspektiv är det aningen märkligt att Southgate inte försöker svetsa samman gruppen inför kommande EM-slutspel. En grupp där Trent rimligtvis kommer att ingå och ett lag där Trent rimligtvis kommer att behövas om de ska gå långt i turneringen. Samtidigt kan ingen förneka att Trent gör en svag säsong och att Southgate skickar signaler i och med petningen.

Förhoppningsvis kan petningen få positiva konsekvenser för Trent och Liverpool. Jürgen Klopp är säkerligen nöjd med att få träna Trent i form istället för att se honom åka iväg på landslagsuppdrag, och Trent borde ha byggt upp ett tillräckligt bra självförtroende under de senaste åren för att kunna hantera denna situation. Det har funnits tecken på förbättringar i Trents spel under de senaste månaderna och hans offensiva skills kommer att behövas om Liverpool ska kunna göra en bra avslutning på säsongen.

1 kommentar
  1. Jag förstår Southgate fullständigt. Trent är absolut en bra högerback. Men ser man till den defensiva sidan är han hästlängder bakom både Walker och Trippier. Där är Trent faktiskt riktigt svag. samtidigt är Walker och Tripier inte lika långt bakom offensivt.

Kommentarer är stängda.