Liverpool trummar på i alla möjliga turneringar, men bakom kulisserna håller Edwards efterträdare Ward på att bygga framtidens trupp.

Under de senaste 24 månaderna har Liverpool förlängt kontrakten med ett stort antal spelare. Bland de som inte har förlängt sticker framförallt tre namn ut rejält; Salah, Mané och Firmino. De sitter med kontrakt som går ut sommaren 2023. Det innebär att Ward första sommar som sportchef blir en tuff sådan, då han antingen måste förlänga kontrakten med dessa åldrande stjärnor eller riskera att tappa de på free transfer ett år senare.

Den största spelaren och kontraktet, som därmed utgör det allra tuffaste beslutet för Ward, är naturligtvis Salah. Han fyller 30 år i juni och är i sina allra bästa år som fotbollsspelare. Hans status är mycket hög, hans betydelse för laget stor och poängskörden fantastisk. Alla förstår att lagets slagsstyrka skulle minska kraftigt om Salah lämnar.

Salah kräver en hög lön, han begär att bli lagets bäst betalda spelare. Samtidigt är lönen marknadsmässig för en spelare av hans kaliber, det är svårt att säga något annat. Jag funderade lite på för- och nackdelar till att förlänga med honom:

Fördelar:
– Levererar storartat och har sannolikt flera år kvar på absolut toppnivå.
– Har en nästan obefintlig skadehistorik.
– Liverpool skulle visa att man har tillräckligt stora ekonomiska muskler för att behålla världsklasspelare.
– Hamnar inte hos en konkurrent. Givetvis skulle LFC inte sälja honom inom PL, men alla potentiella köpare är CL-konkurrenter.
– Behöver inte ersättas. Finns ingen garanti för att ersättaren kommer att lyckas.
– Kontinuitet i truppen.

Nackdelar:
– Skulle förändra/förstöra nuvarande lönestruktur.
– Gå miste om en stor övergångssumma som skulle kunna hjälpa till att finansiera nyförvärv och föryngra truppen.
– Skjuter upp den oundvikliga föryngringen av truppen.

* * *

Liverpool har byggt sitt nuvarande storlag genom principer och beslut grundad på detaljerad data. Klubben, systemet och principerna som man bygger utifrån har alltid varit större än den enskilda spelaren. Löneförhandlingen med Salah är ett rejält test av detta.

Det råder trots allt inga tvivel om att Liverpool har ett välfungerande system och ett sportsligt ”skyddsnät” som gör att sitter i en gedigen förhandlingsposition, men Salahs storspel gör naturligtvis att hans agent gör detsamma. För några år sedan finansierade Liverpool flertalet viktiga nyförvärv genom att sälja Coutinho, som var den stora stjärnan på den tiden; då blev man bättre av att sälja. Situationen med Salah är aningen annorlunda, då brassens styrkor aldrig var perfekta i Klopps spelsystem medan Salah passar in som handen i handsken.

Från att ha varit väldigt mycket för med att förlänga med Salah har min ståndpunkt blivit mer 50/50. Det enda helt otänkbara scenariot som absolut inte får hända är att han lämnar på free transfer 2023, men det tror jag att Liverpool kommer att se till att undvika.

4 kommentarer
  1. Är det inte så att han vill bli bäst betald i ligan? Det känns inte alls bra när man inte kan nöja sig med 3,2 mskr i veckan. Jag ser hellre att vi säljer honom än går med på utpressning som det är på väg att bli. Sen kan man undra vad han menar med att ”det är inte jag som bestämmer om jag ska vara kvar”. Självklart är det han själv som bestämmer om han vill vara kvar. Det är väll inte svårare än att säga,jag tjänar 170 m om året nu jag klarar mig rätt bra på det var ska jag skriva på så kör vi 4 år till.

    • alfaniick, Vi vet ju inte vad Salah kräver i lön, förutom att det är mer än vad Liverpool är beredda att betala honom. Jag tror det är väldigt mycket med tanke på att Liverpool betalar ut £200 000+ i veckan till sina bästa spelare. Kanske har Salahs agent fått feta erbjudanden av PSG etc?

  2. Även om Salah är riktigt riktigt bra så tycker jag man ska sälja om han förstör våran lönestruktur. Ronaldo tjänar väl över 5milj i veckan så han vill väl ha en bit över det då om han ska bli bäst betald. Det förstör klubben på lång sikt eller hur blir det när VVD, Alison, Fabinho ska skriva nytt och samma med de lite ”sämre” då som kommer vilja ha en högre lön än det de egentligen skulle haft. Kan vi få miljarden för honom så är det en bra start för att föryngra våran trupp. Skulle vara intressant att veta vad Liverpool erbjudit och vad han vill ha.

    Är det bara spelarnas agenter och deras girighet som styr eller har Salah någonting att säga till om?

    • Pär: Salah har allt att säga till om. Han kan ju skriva på utan agentens godkännande och för den delen sparka agenten om han så vill. När det gäller väldigt unga spelare kan jag köpa att agenterna har orimligt stort inflytande, men Salah är en vuxen man med en egen vilja och integritet. Man undrar om det finns något väldigt konkret vid sidan om, typ att PSG har gett honom ett fett erbjudande för att ersätta Mbappe.

Kommentarer är stängda.