Igår kom beskedet att Roberto Firmino inte kommer att förlänga sitt kontrakt med Liverpool. Det började som pålitliga uppgifter i tyska medier och fortsatte med en officiell bekräftelse från hans agent.

Ingenting tyder på hard feelings mellan Firmino och Liverpool.

Jag tror att alla inblandade gynnas av Firminos beslut.

31 år gammal och med en allt högre skadefrekvens kommer Firmino att få svårt att platsa i Liverpool nästa säsong. Han är en spelare med extrem smarthet, men att vara spelaren som leder Klopps presspel är inget uppdrag för veteranspelare. Det är ett uppdrag för yngre atleter i sina bästa fysiska år. Det finns säkert undantag, men Firminos rörelser har blivit lite kantigare för varje skada de senaste åren.

* * *

Firmino hade säkert kunna blivit kvar om han accepterat ett ganska kort kontrakt och en lite mindre roll, men vi kan anta att han har bättre bud på bordet.

Bud på bordet skulle kunna vara attraktiva klubbar i Italien och Spanien. I ligor med lite lägre tempo och lite mindre fysiska mittbackar skulle Firmino kunna förlänga sin karriär. Jag är övertygad om att han skulle kunna göra succé i klubbar som Milan, Inter, Roma, Juventus och Atletico Madrid.

Det vore också ett värdigt avslut i karriären för Firmino. Kanske lockar det också för honom att prova spel i ytterligare en stor liga innan han lägger skorna på hyllan.

* * *

Liverpool behöver hitta en ersättare till Firmino. Det blir en utmaning, inte minst ekonomiskt om FSG inte säljer eller hittar investeringar innan sommaren. Att värva offensiva spelare är sällan billigt, och truppen behöver förstärkas på andra positioner också – inte minst på mittfältet.

Kanske kommer LFC att försöka hitta någon relativt billig spelare som kompletterar anfallsuppsättningen snarare än spetsar till den, ungefär som man gjorde med Cody Gakpo i januari. Det är åtminstone mitt utgångstips såvida ingenting händer på ägarfronten.

Det är väntat och dessvärre nödvändigt att generationsväxlingen fortsätter. Firmino kommer inte att bli det enda jobbiga avskedet. Liverpool behöver föryngra, en del spelare behöver lämna för nya utmaningar. No hard feelings. Tvärtom, tror jag att alla har väldigt positiva känslor gentemot Firmino och flera av de andra spelarna som förmodligen gör sin sista säsong i klubben.

* * *

Den här texten är en spontan reaktion efter gårdagens besked kring Firminos framtid. Vi kommer naturligtvis att publicera fler texter om hans fantastiska tid i Liverpool och vad han har betytt för klubben under sina många år på Merseyside.