Tveksamt om Wolves-mittfältaren kan lyfta Liverpool.

Det har gått år och dar sedan Liverpool la betydande pengar på en mittfältare. Det gör att man inte behöver bara en utan två – eller tre – nya mittfältare i sommar.

En av spelarna som ryktas vara intressant är Matheus Nunes. Förra sommaren blev portugisen Wolves dyraste nyförvärv någonsin när han köptes in för £38m. Rimligtvis skulle Liverpool behöva betala minst £50m för att få loss honom i sommar.

Nunes har på intet sätt varit en succé i Wolves. Tvärtom har deras manager(s) haft svårt att hitta en lämplig roll för honom under säsongen och han har också varit skadad en del. Han är en spelare som har stora kvalitéer, men också stora begränsningar. I den bemärkelsen inte helt olik Adama Traoré, som ju var väldigt hypad för några år sedan, men som verkligheten har hunnit ikapp nu.

Eftersom Liverpool har gått många matcher mot Wolves under säsongen har vi LFC-fans fått se Nunes vid många tillfällen, utöver de gånger som man möjligtvis har valt att se Wolves matcher mot övriga motståndare.

* * *

Nunes är en häftig spelare vars förmåga att täcka bollen och dribbla sig ur pressade situationer är stora tillgångar för vilket lag som helst, men jag är tveksam till om han skulle passa in i Jürgen Klopps Liverpool. Mestadels eftersom Nunes är en spelare som ofta tar otroligt många touchar, sänker tempot och ärligt talat inte är en särskilt bra passningsspelare.

En spelare som kan tråckla sig ur svåra situationer hade förstås inte varit fel, och det hade varit intressant att se om han lyckats hitta fler löpningar in i boxen i en bättre omgivning, men det vore svårt att motivera övergångssumman på £50m+.

Liverpool behöver mittfältare som spelar i ett högre tempo både med och utan boll. Nunes är inte den spelaren.

* * *

De senaste månaderna har jag specialbevakat två andra välvuxna mittfältare: Daichi Kamada och Sergej Milinković-Savić (SMS).

Kamada saknar Nunes spetskompetens, men han spelar i ett högre tempo och är en bättre passningsspelare. Och är tillgänglig på free transfer, vilket är en stor skillnad mot den stora summan som Nunes skulle kosta. Det är alltid viktigt för Liverpool, men extra viktigt nu när man behöver köpa ett antal nya spelare.

Milinković-Savić har hunnit bli 28 år och är därmed lite äldre. Han har 1 år kvar på sitt kontrakt och kanske kommer Lazio äntligen att acceptera en rimlig övergångssumma i sommar. Kontrasten mellan SMS och Nunes kunde inte vara större. SMS har ett lysande spelsinne och passningsspel, enormt fina fötter och löser de pressade situationerna genom skickligt passningsspel istället för att dribbla sig förbi motståndarna. SMS är också klart bättre på att ta sig in i motståndarnas straffområde. Hans svaghet är avsaknad av acceleration i löpsteget.

* * *

Förstavalet är förstås Jude Bellingham. Han spelar ett komplett mittfältsspel och kommer att bli en världsklasspelare, om han inte redan är det.

Vi önskar alla att Bellingham hamnar i Liverpool, men klubben måste värva fler än bara en mittfältare i sommar. I synnerhet om Bellingham köps loss för en enorm summa och inget ägarbyte sker kommer klubben att behöva hitta mer prisvärda spelare än Nunes.