Champions League. Super League. UEFA. Mot megaklubbarna.

Europas allra största klubbar har varit missnöjda med UEFA under en längre tid. UEFA har inte lyssnat på deras förslag, tvärtom har organisationen valt att vidta åtgärder som megaklubbarna inte gillar, som exempelvis utöka Champions League. Kortfattat vill megaklubbarna ha större inflytande och större delen av kakan, medan UEFA vill fortsätta bestämma.

En uppenbar problematik är att UEFA äger rättigheterna till Champions League, men inget innehåll. Megaklubbarna sitter i händerna på UEFA, som dessutom på intet sätt är en särskilt rumsren organisation. Det har vid flertalet tillfällen visat sig finnas en utbredd korruption inom såväl UEFA som FIFA, och man kan verkligen undra vad UEFA gör för alla pengarna som deras klubblagsturneringar genererar.

Enligt min mening är förslaget om Super League en uppenbar förhandlingstaktik från megaklubbarnas sida. De vill visa UEFA att det finns alternativ, att de inte står handlingsförlamade inför vad de förmodligen uppfattar som UEFA:s arroganta och maktfullkomliga agerande. UEFA och de nationella fotbollsförbunden, då främst de som de som megaklubbarna tillhör, har också reagerat kraftfullt. De hotar med att porta deras spelare från landslagsspel och utesluta de ur de inhemska ligorna. Det är deras drag i pokerspelet.

Att utesluta från ligaspel vore problematiskt. Det vore logiskt på så vis att en Super League skulle rubba maktbalansen ytterligare, men samtidigt skulle det innebära enorma inkomstbortfall för övriga klubbar, eftersom TV-avtal etc knappast får samma värde utan megaklubbarna. Det kan också finnas juridiska aspekter att ta hänsyn till och UEFA:s monopolställning är inte nödvändigtvis helt säker i den juridiska djungeln.

Att utesluta spelare från landslagsspel vore problematiskt av en rad olika anledningar. Dels har inte spelarna begått ett lagbrott; att vara kontrakterad av en ”Super League”-klubb kommer inte att vara olagligt hur mycket UEFA än vill det, och framförallt tvivlar jag på att det finns ett stöd för detta i fotbollsvärlden. Är det någon som på fullt allvar tror att Egyptens befolkning, politiker och fotbollsförbund skulle acceptera att Mohamed Salah portas från landslaget på grund av europeiskt klubblagskäbbel?

Jag tror inte att Super League blir av. Det är nog ingenting annat än en del av pokerspelet mellan megaklubbarna och UEFA.