Liverpool tog en imponerande seger i Milano – och bäst av alla var två kultspelare.

De senaste årens två största kultspelare i Liverpool är förmodligen Divock Origi och Nat Phillips. Origis CL-bravader kommer aldrig att glömmas av oss LFC-fans och Phillips fullständigt osannolika framfart var förra säsongens stora (och kanske enda?) behållning. Med numera fyra alternativ i fronttrion efter Jotas inträde och massvis med skadefria mittbackar har varken Origi eller Phillips varit särskilt aktuella för startplatser den här säsongen. Origi har svårt att få inhopp, Phillips har svårt att få plats på bänken; han har följt 11 av 15 PL-matcher från läktaren; Origi har fått 38 minuter i ligaspelet hittills.

Gårdagens match var inte avgörande för Liverpool, men för hemmalaget AC Milan hade matchen ”vinna-eller-försvinna”-karaktär. Trots detta lyckades Liverpool – med spelare som Origi och Phillips i startelvan – besegra Milan på San Siro. Segern var rättvis och kultspelarna levererade.

Origi var stark på bollen och var framgångsrik i närkamperna, samtidigt som han naturligtvis gjorde mål också. Kontrasten mot Zlatan var stor, han hade inte mycket att hämta mot Konaté och Phillips. Att Konaté kan leverera i CL vet vi sedan tiden i Leipzig, men att Phillips skulle vara felfri även i detta sammanhang kom förmodligen som en överraskning för somliga.

Denna Phillips slutar aldrig att överraska positivt. Han ser inte mycket ut för världen och 24 år gammal kan han inte längre klassas som en talang. Det finns en liten kategori spelare som spelar reservlagsfotboll hos storklubbarna ända till 22-24 års ålder, förmodligen har klubbarna kvar dem för att ge yngre mer lovande en så bra träningsomgivning som möjligt utan någon större tanke på att de någonsin ska lira i A-laget. Ödet ville annorlunda med Phillips – och det är såklart förbannat skoj.

Enligt pålitliga källor som Athletic med flera försökte Liverpool sälja Phillips för £12m förra sommaren. Ingen intressent nappade, men samma källor uppger att man är beredda att sälja för samma summa i januari – och nu måste väl bara någon nappa?! En spelare som kan göra en så fin match på San Siro – att dribbla bort Zlatan och Kessié var pricken över i:et – och som gjorde flertalet starka PL-matcher för Liverpool 20/21 måste såklart vara tillräckligt bra för klubbarna på tabellens undre halva.

En intressant jämförelse är den mellan Phillips och Harry Maguire. Den ena kom från ingenstans, den andra kom från Leicester som världens dyraste mittback genom tiderna. Båda är duktiga på skallen och står oftast rätt. Det som skiljer är möjligtvis passningsspelet men kanske framförallt omgivningens perception; för vad är det egentligen som gör Maguire till en så extremt mycket spelare än Phillips och andra dylika mittbackar? Bluffen Maguire har verkligen blivit synad den här säsongen.

Som tur är slipper vi numera galna jämförelser mellan Maguire och van Dijk. Då ser jag jämförelsen mellan Phillips och Maguire som mer relevant.

Slutligen. Origi. Hans kontrakt går ut efter säsongen*. Att se Origi få speltid och framförallt levererera i vad som förmodligen blir hans sista säsong i Liverpool är verkligen roligt att se, det är känslor som antagligen delas av alla LFC-supportrar. Han kommer få speltid under AFCON; och förhoppningsvis kommer han kunna bidra lika mycket som under de senaste veckorna.

Att Phillips och Origi har blivit kultspelare, den saken är i varje fall helt klar.

* * *

*Rättelse: Enligt Athletic och flera andra källor har Origi kontrakt till sommaren 2024, men på transfermarkt.de gäller kontraktet till sommaren 2022 med en ”performance option”.

2 kommentarer
  1. Du är fel ute vad gäller Origis kontrakt.
    Han signade nytt sommaren 2019 som sträcker sig till sommaren 2024.

    • Bra där. Du verkar ha rätt, googlade och Athletic har samma uppgifter som du framför. Dock annat på transfermarkt, men vi får väl lita på Atlhetic.

Kommentarer är stängda.