Man kan lugnt konstatera att Kostas Tsimikas inte hade en särskilt bra debutsäsong i Liverpool. Den sammanlagda speltiden över tre olika turneringar(!) blev endast 225 minuter varav endast 5 minuter fördelat på 2 inhopp i Premier League.

Det finns förklaringar till Tsimikas begränsade speltid 20/21. Han åkte tidigt på covid-19 och därefter flera olika småskador. Faktum är att han missade 13 ligamatcher på grund av sjukdom och olika skador. Det förstörde hans inskolning och gav honom inte en ärlig chans att acklimatisera sig till Liverpools spel.

Nyckeln för att Tsimikas ska lyckas i Liverpool har därför stavats tålamod, tålamod och åter tålamod.
Tålamod att acklimatisera sig till spelsättet.
Tålamod att komma tillbaka i fysisk toppform.

Dessutom ligger Tsimikas efter evighetetsmaskinen Andy Robertson i rangordningen på vänsterbacksplatsen. ”Robo” startade samtliga PL-matcher 20/21, vilket måste betraktas som ett otroligt facit under en pandemispoilerad säsong där spelare blev skadade till höger och vänster.

För ett par dagar sedan blev Robertson skadad i träningsmatchen mot Bilbao. Det såg ut som en obehaglig skada, men kommer av allt att döma endast innebära ett fåtal veckors skadefrånvaro för skotten. Skadan innebär förstås ett avbräck för laget, men den skapar en lucka som Tsimikas bör få chansen att fylla.

Tsimikas har gjort en riktigt stark försäsong. Han ser fräsch och pigg ut i kroppen, har offensiv kvalitet och gör inte bort sig defensivt. Han framstår som en perfekt backup till Robertson – och nu får han äntligen en ärlig chans att visa framfötterna. Hans populäritet bland lagkamraterna går inte att ta miste på; på ett socialt plan verkar många medspelare ha fattat tycke för den sympatiska greken och efter fjolårssäsongens motgångar unnar man verkligen honom all framgång.

Det är självklart inte troligt att Tsimikas kommer att briljera så pass mycket att han konkurrerar ut Robertson, men han har goda möjligheter att visa sig vara en kapabel backup, vilket också kommer att gynna ”Robo” på sikt. De senaste åren har skotten matchats stenhårt och hans kropp välkomnar nog en viss rotation. Liverpools nyckelspelare behöver avlastas mer än fallet var föregående säsong, och om Tsimikas kan göra ett jobb under Robertsons frånvaro kan vi bocka av en spelare på den punkten.

1 kommentar
  1. Som Kostas har sett ut på försäsongen så borde Robbo få kämpa en del för att ta tillbaka sin plats när skadan är läkt.

Kommentarer är stängda.