Det är lätt att övertolka fina prestationer på försäsongen. Storklubbarna har ofta många spännande unga spelare som med stor hunger och mycket entusiasm briljerar mot ibland aningen svaga motståndare, som av olika anledningar har fått äran att spela träningsmatch mot Liverpool eller någon annan gigant. Många namn har gästspelat med A-laget under försäsongen genom åren, men anfallare som Adam Morgan och Krisztian Nemeth är två som jag minns extra mycket.

Morgan var en målgörare, men saknade spetsegenskaper i övrigt. Den numera 27-årige engelsmannen har representerat 13 klubbar sedan han lämnade Liverpool, om jag lyckats räkna rätt, och är numera en nyckelspelare för Chelmsford City i sjättedivisionen(!). Det vore enkelt att håna och förlöjgliga Morgans karriär, men jag är imponerad över att han fortfarande spelar. Faktum är att många som tillhör storklubbarna i unga år redan har lagt av i Morgans ålder. Han kommer naturligtvis aldrig att bli en LFC-spelare igen, men han kom närmare än de flesta och brinner uppenbarligen fortfarande för sitt fotbollsspelande.

Nemeth, numera en veteran med sina 32 år, har också varit i hysteriskt många klubbar under sin karriär, även om figurerat på en betydligt högre nivå än Morgan. De senaste årena har han främst spelat i MLS, men nu är han free agent. Kan erkänna att min förhoppning är att han snart dyker upp i en allsvensk klubb nära dig, han rör sig på ungefär den nivån.

Hur som helst, den här försäsongen har Jürgen Klopp introducerat i en spännande talang i form av Kadie Gordon. Blott 16 år gammal har Gordon, som värvades från Derby County så sent som i januari 2021, gjort ett intressant intryck. Han har spelat och verkligen inte gjort bort sig i träningsmatcher mot FC Wacker Innsbruck, Mainz 05 och Hertha Berlin.

Sedan tidigare har Derbys akademiansvarige Darren Wassall hyllat Gordon stort. Wassall sa: Kaide is a special talent, and it’s great to see that he’s already doing well and making an impression. Everyone here is buzzing for him. He certainly won’t be in awe. Because of his ability, he has that confidence that he feels he should be mixing with the best. He’s not shy or nervous, he embraces that challenge. In terms of an attacking force, he’s got everything really. He’s got great balance, awareness, touch. Left footers always seem to be blessed with a wand, and he’s certainly got that!”

Wasall fortsatte: ”He’s very quiet off the pitch, but on it he comes alive. He just loves playing football, and when you see him play, it looks easy. You can’t coach some of the things he has. He has such a good footballing brain, and his decision-making is very good. There are a lot of players who have great technique or great pace, but they don’t know when to pass it, when to dribble, when to play one-touch. Kaide does. He keeps the game simple, while knowing he has everything in his locker. He can do anything with a football, but he makes the right decision more often than not, which is what the best players do.”

Liverpool betalade £1m för Gordon, men den summan kan stiga till £3m om han lyckas uppfylla prestationsbaserade tillägg. Det är förstås en lågriskinvestering för Liverpools del; det kommer antagligen räcka att han blir en gedigen Championship-spelare, som typ Sheyi Ojo har blivit, för att man ska få tillbaka den summan och mer därtill om Gordon inte lyckas bli en LFC-spelare.

Gordon är naturligtvis en väldigt lovande spelare, men jag ser också en fara i att introducera unga spelare i Liverpools A-lag på försäsongen. Det blir ett helt annat strålkastarljus, en helt annan hype och helt annan temperatur i sociala medier när man syns tillsammans med Salah, van Dijk och de andra. Det vore förmodligen bättre om en spelare som Gordon slapp uppmärksamheten, men samtidigt är det oundvikligt, inte minst eftersom storklubbarna försöker marknadsföra sig globalt under försäsongen. Arenor ska fyllas (nåja, kanske inte nu med covid, men i vanliga fall) och matcherna ska sändas med en acceptabel videoproduktion. Kort sagt: nya fans ska lockas till arenor runt om i världen och vi som redan är fans ska ha möjlighet att se matchen mot en slant. Att låta Gordon och de andra ungtupparna utvecklas i lugn och ro finns inte längre på världskartan år 2021.

Samtidigt kan man inte ignorera de uppenbara fördelarna som Gordon får genom att spela försäsongen med A-laget. Kvalitén på träningarna är enormt hög; han spelar med och mot världsklasspelare och dessutom finns ett antal extremt goda förebilder i truppen. För hur mycket kan inte en 16-åring lära sig av James Milner och de andra superproffsen?

Milner var för övrigt 16 år gammal när han gjorde ligadebut för Leeds United. Det kan nog bli tufft för Gordon att upprepa den bedriften, men förhoppningsvis blir han en spelare att räkna med i framtiden. Mitt utgångstips är att han åtminstone blir en gedigen Championship-spelare som Ojo, vilket inte vore kattskit, men som Derbys akademiansvarige är inne på finns stor potential i tonåringen. Om han får en karriär i närheten av Milners – inga jämförelser de emellan som spelartyper i övrigt – ska vi vara glada. För stunden gör vi supportrar rätt som har stora förhoppningar, men jag hoppas att vi tar ett gemensamt ansvar och inte hypar honom allt för mycket på sociala medier.

Den här försäsongen har vi fått se en spännande och för sin ålder mogen spelare i Gordon. Han har sekvenser i matcherna där hans talang verkligen syns, men för att på allvar konkurrera i Liverpool måste man konvertera de enstaka sekvenserna till någonting man gör konsekvent i matcher. Där har Gordon av naturliga skäl en bit kvar att klättra på sin utvecklingsstege.

5 kommentarer
  1. Varför skulle man vilja sluta spela fotboöö när man är 27 år?

    • Många spelare kan inte hantera den mentala omställningen från att ha fått allt serverat på silverfat i Liverpools akademi till att spela för en spottstyver på fotbollens bakgårdar. Det är många som slutar för att utbilda sig eller ta ett jobb istället för att fortsätta spela.

  2. Sluta spela fotboll tror jag ingen gör 😉 Men som yrke jomenvisst 😉

    • Finns tyvärr många upplagor av Liverpools ungdomslag/reservlag där ungefär hälften inte längre spelar licensierad fotboll när man följer upp 7-8 år senare, dvs när de borde vara i sin prime. Men ja, det är ju möjligt att de spelar med polarna om det är vad du menar.

Kommentarer är stängda.