Portugisen har spelat till sig en startplats mot Manchester City.

De flesta trodde nog att Diogo Jota först och främst kom till Liverpool för att bli en duglig och kapabel backup till fronttrion. Det har fortfarande gått för kort tid för att kunna dra slutsatsen att han är lika bra som våra stjärnor över lång tid, men vi kan redan nu konstatera att Jotas högstanivå är väldigt hög och att en Jota i form bör starta även när alla andra spelare är tillgängliga.

Det har gått väldigt snabbt för Jota att acklimatisera sig. Nu gör han det mesta rätt; han pressar motståndarnas så som man måste göra i Klopps lag, han tar bra djupledslöpningar, han står för vassa avslut och han kombinerar fint med medspelarna. Han utgör ett stort hot och ger både bredd, spets och variation till Liverpools anfallsspel.

Gårdagskvällens motståndare Atalanta är förmodligen ett av de lagen som passar Liverpool bäst att möta. Med deras man-mot-man-inriktade försvarsspel och allmänt offensivt lagda spel var det upplagt för slakt på förhand – och en slakt blev det. Atalanta är verkligen principfasta i sitt taktiska upplägg, men detta var förmodligen ett tillfälle där de borde ha anpassat sig till motståndet mer.

Med Liverpools individuella skicklighet och Jotas hysteriska form kunde man köra över Atalanta enkelt med 5-0. Det var uppenbart att Jota erbjöd en annan typ av forwardsspel än Roberto Firmino. Brassen har visserligen haft en formsvacka under den här säsongen, men har gjort så mycket rätt under så lång tid i Liverpool. Firmino är vanligtvis spindeln i nätet i Liverpools anfallsspel, men med Jota får man ett annat – mer djupledslöpande – alternativ. Den variationen kan bli viktig under säsongen, tror jag.

Det blir förstås intressant att se hur Klopp väljer att göra mot Manchester City. Firmino har varit en stor del i många bra laginsatser mot Peps lag, men samtidigt kan man väl bara inte ställa över Jota i nuvarande form? I många andra matcher kan vi nog få se alla fyra offensiva stjärnor, ett så offensivt lag tror jag dock inte Klopp vågar mönstra mot just City. Därför tror och hoppas jag få se Jota starta även i den matchen.

2 kommentarer
  1. En tanke är väll att starta Bobby bakom Jota med Hendo och Gini som sittande mf. Det kommer fortfarande att finnas gott om alternativ på bänken för att förändra matchbilden om det skulle behövas.

    • Trodde aldrig Klopp skulle våga det mot City. Spännande.

Kommentarer är stängda.