Liverpools senaste nyförvärv blir ett användbart offensivt vapen.

Förra sommaren var inget lyckat transferfönster för Liverpool. Mittfältet är ett kapitel för sig, men också anfallet vingklipptes rejält. Darwin Nunez och Fabio Carvalho ersatte Sadio Mané, Taki Minamino och Divock Origi. Där försvann inte bara Manés spets utan också bredd i form av Minamino och Origi. Man kanske skulle säga att Luis Diaz ersatte Mané redan i januari, men Liverpool hade en nödvändig bredd – och inte ett överflöd – av offensiva spetsar efter Diaz inträde.

Bristen på offensiv bredd har blivit tydlig under säsongen. Särskilt efter Diogo Jota och Diaz skador. Oxlade-Chamberlain är inte längre en startspelare och riskerar tyvärr alltid att gå sönder när som helst, Carvalho har hittills inte klarat av att vara mer än en bra inhoppare, och Ben Doak är naturligtvis alldeles för rå och ung för att kunna spela regelbundet. Lägg därtill en Roberto Firmino som också dras med skadebekymmer och en värvning var oundviklig.

Liverpool behövde ett till offensivt vapen för att fortsätta vara konkurrenskraftiga. Cody Gakpo blir den spelaren.

* * *

Värvningen av Gakpo påminner mycket om när Diaz hämtades från Porto. Båda säljarna hade ekonomiska problem och behövde få in pengar, vilket gav Liverpool utmärkta möjligheter att köpa ett starkt offensivt kort till reapris. Vi pratar förstås fortfarande om hundratals miljoner kronor, men £37m (+eventuella prestationsbaserade tillägg) är en liten övergångssumma när Europas storklubbar köper spelare år 2022.

Den i sammanhanget lilla övergångssumman innebär att Liverpool kan lägga mer pengar på mittfältet, som uppenbarligen är i stort behov av en renovering.

För PSV:s del betyder £37m att deras akuta ekonomiska problem försvinner. På planen tävlar de med Ajax, men utanför planen har Amsterdam-klubben sålt spelare för betydligt mer pengar de senaste åren. Faktum är att Ajax har sålt fyra spelare (Antony, de Jong, de Ligt och Martinez) för större summor än PSV någonsin fått för någon spelare.

PSV har fortfarande många intressanta spelare i sin trupp. Ibrahim Sangaré är en bra men långsam defensiv mittfältare, Joey Veetman är en intressant mittfältare och Xavi Simons har varit en av de bästa tonåringarna i Europa den här säsongen.

Simons anslöt i princip gratis från PSG förra sommaren, men fransmännen har en återköpsklausul på €10-12m som kan aktiveras nästa sommar. PSV håller nog tummarna för att PSG inte aktiverar klausulen, då Simons säkerligen skulle kunna generera €30m+ på transfermarknaden.

* * *

Åter till Gakpo.

23 år gammal är Gakpo fortfarande ung och kan fortfarande bli bättre, men har likväl skaffat sig en del erfarenhet både på klubb- och landslagsnivå. Liverpool gillar den typen av profiler på sina nyförvärv.

Gakpo är en mångsidig spelare, men vi kan anta att han initialt kommer att användas till vänster i anfallet. Dels brukar han oftast spela där, dels blir ju Jota och Diaz borta ett tag till.

Gakpo har ett förflutet som anfallare på ungdomsnivå och kanske kommer han också att spela där i Liverpool på sikt. Firmino blir inte yngre och Gakpo kommer bara att bli bättre och bättre. Han kan även spela på högerkanten eller i en offensiv mittfältsroll.

Mångsidigheten blir ett plus, men Gakpos största styrka är hans slutprodukt. Han har ett mycket bra tillslag på bollen och är verkligen en ”poängspelare”. Det behövs i dagens Liverpool, där Mohamed Salah drar ett lite för stort lass i själva produktionen. Nunez kommer till massvis med chanser och visst tror de flesta av oss att ketchupeffekten är nära nu, men det behövs ändå fler som producerar.

Gakpo var vice lagkapten i PSV, sliter hårt och vill alltid ha bollen. Han kommer att behöva ta ännu fler smarta löpningar utan boll Liverpool eftersom han kommer att få fler bollar serverade och inte alltid vara stjärnan som alla medspelarna söker. Det blir säkert en omställning för honom, men den omställningen sker nästan alltid när storklubbar värvar spelare och är någonting som tränarstaben är vana att hantera.

Gakpo är relativt snabb och en helt okej dribbler, men han är inte den typen av dribblingskonstnär som kan finta upp ett helt försvar på läktaren. Det erbjuder han inte, men till skillnad från många av de spelarna erbjuder han som sagt slutprodukt.

Att Gakpo är omkring 190 centimeter lång är också spännande. Det gör honom till en annorlunda motståndare för många ytterbackar och till ett spännande centralt anfallsämne på sikt. Han är ingen fysisk best, men han kanske kan bli.

Sammantaget är det svårt att vara annat än positivt till detta nyförvärv.