Coronavirusets oönskade framfart gör att sommarens transfermarknad kommer att bli mer oförutsägbar än någonsin. Klubbarnas ekonomi påverkas naturligtvis oerhört mycket i negativ bemärkelse. Det stora inkomstbortfallet, som vi fortfarande inte vet omfattningen av, kommer att innebära att klubbarna försöker minska utgifterna. Likväl har toppklubbarna redan samlat på sig stora utgifter, framförallt i form av spelarlöner, men också i form av avbetalningar på tidigare års värvningar. De stora vinnarna blir förstås de klubbar som har gått med vinst de senaste åren – som Liverpool – och som samtidigt har rimliga utgifter sett till sin ekonomiska kostym.

Ur ett PL-perspektiv är det ytterst viktigt för klubbarna att säsongens spelas färdigt. Då får man ta del av hela kakan som ligans enorma TV-avtal innebär; om säsongen inte spelas klart kommer inkomstbortfallet bli ännu större. Att spela inför publik är dock inte så viktigt som man kanske kan tro, då publikintäkterna har blivit mindre de senaste åren, om man sätter de i relation till TV-intäkterna. Därför är jag inte förvånad över att många klubbar fortsätter att insistera på att säsongen ska spelas färdigt så småningom.

I och med att färre klubbar kommer att kunna spendera pengar, men ändå vilja förstärka laget, kan vi nog få se fler bytesaffärer i sommar. Många klubbar sitter ju på spelare som de vill bli av med, och som andra kan tänka sig att ta, men kanske inte med förutsättningen att de ska öka sin lönebudget. Om man däremot blir av med en spelare kan löneutrymmet skapas. Nu är detta väldigt spekulativt, men det är en spekulation och tes som många driver, alltså att spelarbyten kommer öka i sommar.

* * *

Här är några förslag på spelarbyten som Liverpool skulle kunna göra:

Harry Wilson <—–> Todd Cantwell
Kommentar: Norwich begär £30m för Cantwell, som Liverpool vill signa, enligt Athletic. LFC skulle nog behöva addera några miljoner, men klart är i varje fall att Wilson skulle passa bra in i Norwich och dera sätt att spela. För att Wilson ska vilja genomföra denna flytt krävs dock att Norwich stannar i PL, vilket inte kommer ske om säsongen slutförs.

Xherdan Shaqiri <—–> Diego Carlos
Kommentar: Båda spelarna ryktas till respektive klubbar, men här skulle Liverpool förstås behöva lägga på £20-25m för att Sevilla skulle bli sugna på riktigt. LFC skulle få en urstark mittback, Sevilla skulle få en hungrig spelare som kan producera poäng.

Divock Origi <—–> Kostas Tsimikas
Kommentar: Den duktiga grekiska vänsterbacken skulle troligtvis bara bli en backup i Liverpool, men hans prislapp ligger på €25m, vilket rimligtvis är en liknande summa som Origi kan inbringa. Dessutom skulle Origi kunna briljera i Olympiakos.

Divock Origi + Marko Grujic <—–> Eduardo Camavinga
Kommentar: 17-årige Camavinga är ett hett byte i sommar. Rennes vore en lämplig klubb för spelare som Origi och Grujic, men å andra sidan kanske fransmännen vill ha en stor säck pengar för sin megatalang.

Taiwo Awoniyi <—–> Sontje Hansen
Kommentar: Hansen är en 17-årig anfallare som har haft stora framgångar i Nederländernas ungdomslandslag. Han har 1 år kvar på kontraktet och jagas av exempelvis Manchester City. Ajax uppges kräva £6m för Hansen, och Awoniyi är värd en liknande summa.

1 kommentar
  1. Personligen vill jag se att Wilson och Grujic får chansen på allvar. Båda ser väldigt bra ut. Även Origi känns stabil där han klarar av att spela längst fram och även på kanterna. Men för deras egen skull kanske det är bäst att lämna.

Kommentarer är stängda.