Det råder inga tvivel om att Liverpool har gjort panikvärvningar på transferfönstrets allra sista dag – men Edwards har som vanligt varit skicklig – samtidigt som de nya spelarna får fantastiska möjligheter.

Normalt sett shoppar Liverpool på en helt annan marknad än den som Ben Davies tillhör. Davies satt med ett utåtgående kontrakt och var ytterst nära en flytt till Celtic, som brukar värva spelare med ungefär hans CV. Han hade förmodligen tagit en ordinarie tröja i Celtic och blivit en av deras absoluta nyckelspelare, men när Liverpool knackar på dörren säger man inte nej. Så enkelt är det.

Normalt sett brukar Liverpool leta efter betydligt mer etablerade spelare än Davies om man värvar 25-åringar. Men normalt sett letar man efter högklassiga mittbackar som tillhör toppskiktet i Premier League, nu har man letat efter en mittback som är bättre än Nat Phillips och Rhys Williams. Det är jag övertygad om att Davies är.

Somliga hoppades att Liverpool skulle snappa upp en veteran, typ Neven Subotic, men jag tror inte att Jürgen Klopp var intresserad av att få in en långsam mittback till lagets höga försvarslinje. Du måste ha snabba ben för att hantera Liverpools försvarsspel och det uteslöt antagligen en spelare som Subotic. Davies har en helt annan fysisk status och betydligt snabbare ben.

Dessutom är Liverpool i behov av att få in fler brittiska spelare i och med Brexit. Det logiska är att fjärdevalet på mittbacken, andramålvakten och så vidare blir mer eller mindre inkvoterade brittiska spelare i framtiden. I det perspektivet kanske Davies kan kliva in och göra ett jobb. Samtidigt är det ett otrolig stort steg att ta – från Preston till Liverpool – och det vore förstås en stor positiv överraskning om Davies visar sig bli en okej utfyllnadsspelare i Liverpool. Utgångstipset är att han inte kommer att klara det, men låt oss ge honom chansen först.

* * *

Ozan Kabak är av en helt annan kaliber än Davies. Han är visserligen 5 år yngre än engelsmannen, men han har varit ordinarie i Bundesliga under flera säsonger och dessutom representerat en storklubb i form av Schalke. Kabak har även hunnit spela A-landskamper för Turkiet. Det smäller förstås mycket högre än alla de säsongerna som Davies gjort i Preston.

Kabak har varit en hypad spelare under flera års tid. Det var en fjäder i hatten för Schalke när de vann dragkampen om honom häromåret, men den här säsongen har inte varit bra för varken laget eller spelaren. Schalke har ärligt talat varit ”a damn mess”, det har varit kaos både på och utanför planen, och prestationerna har varit usla. Kabak har verkligen inte stärkt sina individuella aktier heller, men samtidigt är det också just därför som Edwards har lyckats vinna poketspelet mot Schalke.

Make no mistake, Kabak är en spelare som Liverpool har varit ute efter länge, men det är först nu som Schalke har accepterat en för LFC fördelaktig affär. Nu får LFC möjlighet att låna Kabak resten av säsongen och därefter bestämma sig om man ska köpa loss honom eller inte, och summan är fastställd till i sammanhanget blygsamma £18m. Det är en kanon-deal av Edwards där LFC inte har någonting att förlora.

* * *

De två värvningarna kommer förstås att ge Liverpools trupp en rejäl boost. Helt plötsligt kan man spela Jordan Henderson på mittfältet i varje match – och kanske kan rent av Fabinho också spela på sin rätta position i vissa matcher. Kruxet är dock att Joel Matips skada gör att han missar resten av säsongen, men jag hade nästan räknat bort honom ändå.

Underskatta heller inte betydelsen av att spelartruppen och Klopp känner stöd av klubbledningen. Nu har man gett Klopp förutsättningarna att kunna ställa en vettig startelva på benen under återstående delen av säsongen.

4 kommentarer
  1. Kruxet är dock att Joel Matips skada gör att han missar resten av säsongen, men jag hade nästan räknat bort honom ändå.

    What?! Är det så?

    Sen tror jag mycket mer på Davies än Kabak. Utan att ha sett en enda minut av någon av dem. Vad nu det säger. Är bara min summerade känsla av det jag hört om dessa. Nåväl, vi får se.

Kommentarer är stängda.