. . .

Mitt i allt snack om nyförvärv är en av grundbultarna i Liverpools satsning alltjämt att satsa på de egna talangerna. Rekryteringar utifrån ska kompletteras med egna produkter, som ska ges en ärlig chans att spela in sig i A-laget.

I vissa fall – ja, kanske i normala fall – klarar inte spelare av att ta klivet direkt från klubbens U21- till A-lag. Alla som följer båda lagen inser att det är ett väldigt stort steg att ta.

Det skiljer många trappsteg mellan U21- och A-lagsnivå i en klubb som Liverpool. Således är utlåningar till andra klubbar att rekommendera i många fall, eftersom en utlåningsperiod i bästa fall kan innebära att spelaren i bästa fall kan ta några steg på utvecklingstrappan och blir redo för Liverpools A-lag.

Nedan kommer en genomgång av flertalet egna produkter som är högaktuella för A-laget. I detta fall avser jag, med ”egna produkter”, spelare som har en historik i U21 eller yngre lag i klubben.

Suso

Först ut är den 19-årige mittfältaren Suso, som för tillfället briljerar för Spanien i U20-VM. Den vänsterfotade tonåringen spelade en hel del i A-laget säsongen 12/13. Då såg hans statistik ut enligt nedan:

TävlingMatcherMålAssistMinuter på planen
Premier League1400601
FA-cupen10053
Ligacupen10010
Europa League401249

Det ska bli väldigt intressant att se hur Brendan Rodgers gör med Suso. Spanjoren såg förvisso aningen valpig ut när han fick chansen under förra säsongen och en utlåning till ”rätt” klubb skulle inte skada, men jag skulle heller inte ha någonting emot om han fick chansen i LFC redan kommande säsong. Han är en väldigt intelligent spelare med hög skicklighetsnivå.

Wisdom

En talang som fick desto mer speltid under säsongen var Andre Wisdom. 21-åringen betraktas som en möjlig U21-landslagskapten för England och nu är frågan hur han ska bygga vidare säsongen där han visade att han klarar av att spela på PL-nivå.

Wisdoms säsong 12/13 såg ut enligt följande:

TävlingMatcherMålAssistMinuter på planen
Premier League12011014
FA-cupen200132
Ligacupen10190
Europa League410300

Jag betraktar Wisdom som en framtida mittback, men det faktum att Rodgers verkar vara inställd på att truppen ska innehålla tre etablerade mittbackar samt Ilori, som knappast värvas för att inte spela alls, gör att min känsla är att Wisdom kommer att även fortsättningsvis kommer att matchas på högerbackspositionen.

Där har Wisdom naturligtvis hård konkurrens av Johnson och där – enligt min mening – får han inte ut som potential på bäta sätt, men förhoppningsvis ingår matchningen där i en långsiktig plan som kommer att sluta i att han spelar mittback. Det är åtminstone min förhoppning.

Kelly är självklart också en spelare som är med och konkurrerar på högerbackspositionen. Låt oss hoppas att han får vara skadefri – vilket ju inte var fallet under 12/13.

En spelare som inte var helt skadefri, men som ändå kunde spela betydligt mer än Kelly, var Jack Robinson. Den unge vänsterbacken hade förvisso väldigt svårt att få speltid i A-laget, men han lånades ut till Wolves där han gjorde helt okej ifrån sig. Kanske vore en ny utlåning det bästa för honom, då han inte känns som en tillräckligt seriöst konkurrens till Enrique i dagsläget.

ster

Säsongens mest hypade LFC-produkt var utan tvekan Raheem Sterling. Det är givetvis inget snack om att den 18-årige yttermittfältaren är en talang av väldigt hög kaliber. För Rodgers del gäller det att matcha Sterling tillräckligt mycket för att maximalt gynna hans utveckling – vilket inte är helt oproblematiskt.

Många spelare matchas för hårt som unga – Owen är skräckexemplet – och sliter helt enkelt ut sig för mycket för tidigt. Det får inte hända med Sterling. Nedan är tonåringens statistik från 12/13:

TävlingMatcherMålAssistMinuter på planen
Premier League24261748
FA-cupen10071
Ligacupen10026
Europa League900309

Sterling hade som bekant en skadefrånvaro i slutet av säsongen. Min förhoppning är att han har tränat bra på gymmet under frånvaroperioden. Då syftar jag främst på att han förhoppningsvis har utvecklat sin bålstyrka.

Sammanfattningvis är det, åtminstone inte för mig, inget snack om att alla fyra spelarna – Suso, Wisdom, Robinson och Sterling – besitter hög potential. Alla fyra kanske inte är redo just nu, men de kommer att bli i framtiden om de får vara skadefria och har rätt attityd.

Jag vet att många är skeptiska till Robinson, men enligt min mening besitter han en väldigt spännande grundtalang, samtidigt som man inte ska underskatta betydelsen av att han spelar på en ganska ovanlig position. Det är ”lite” svårare att hitta en bra vänsterback än t.ex en offensiv mittfältare, om man säger så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
 1. Intressant, kommer det fler inlägg av denna typen? Kanske ännu längre ner i åldrarna vilka du kan se som kan nå till A-laget från U21/U18-lagen typ.

  • Det är möjligt. Vi får se. Det handlar mest om vad man ska prioritera att skriva om.

 2. Bra inlägg! Förutom Sterling ( som jag vet kommer bli en stjärna ) så har jag stora förhoppningar på Suso! En spelare jag tycker påminner väldigt mycket om David Silva.

 3. Bra analys och Suso ser jag gärna i startelvan. Han känns som en offensiv mittfältare och borde spela där då hans passningar och tajming är magiskt. Hade han varit mer stabil bakåt hade han varit given som en Alonso typ som styr tempot i matchen. För mig känns han som den som bör få mest speltid av ungdomarna men kommer säkert få minst.

 4. Suso har varit magisk, ser mycket fram emot hans utveckling!!

 5. Personligen tycker jag Ibe ser mer intressant ut än Sterling. Mer fysisk och direkt i sin attack

 6. Tror och hoppas Ryan McLaughlin tar ett stort steg i år. En naturlig högerback så kan Kelly / Wisdom flyttas in i mitten.

 7. Varför inte skola om Jonjo Shelvy till mittback?! Bra tacklare, ok på huvudet o fötter, duellspelare. Dessutom ser han ut som en mittback. Den nye Jaap Stam?

  • Shelvey som mittback, då tänker jag att Reina verkligen kommer sättas på prov som straffspecialist;)

  • Shelvey kan väl knappast kallas bra tacklade? Han är ju mer övertänd och feltajmad än Gerrard var i unga år.