Det var inte längesen som Barcelona kunde mönstra världens absolut bästa lag. Xavi, Iniesta, Messi och de andra ledde klubben till ett stort antal titlar i en sällan skådad storhetstid. Nu är den storhetstiden över och desperata klubbledare försöker att upprätthålla nivån på laget.

Xavi har lagt ner karriären på högsta nivå. Nu varvar 37-åringen ner i Qatar, där han förstås får bra betalt. Barcelona utsåg tidigt Thiago Alcantara till Xavis ersättare, men honom lyckades de klanta bort genom att ge honom så pass lite speltid att kontraktsvillkor gjorde att utköpsklausulen sänktes drastiskt, vilket gjorde att Bayern München kunde slå till. De senaste åren har Barcelona istället försökt köpa Marco Verratti från PSG, men den stenrika franska klubben har vägrat sälja, trots spelarens vilja att genomföra flytten.

PSG stenhårda linje beträffande Verratti har naturligtvis frustrerat Barcelona, eftersom italienaren är en av extremt få spelare som skulle kunna lyfta deras mittfält utifrån deras speciella spelmodell. Som hämnd för allt Verratti-tjafs har PSG dessutom signat Neymar. Det betyder att Barcelonas superanfall inte längre är intakt. Och värvningen är en stor maktdemonstration av PSG.

Dagens Barcelona är inte ett särskilt starkt lag. De har förvisso två fantastiska anfallare i form av Messi och Suarez, men mittfältet, backlinjen och målvaktsuppsättningen håller inte toppklass. Skrytet om Barcelonas ungdomsverksamhet hör man heller inte mycket om längre, då de numera likt andra storklubbar har otroligt svårt att få fram spelare som faktiskt tillför någonting i A-laget. Om man därefter har i åtanke att både Messi och Suarez är i 30-årsåldern så förstår nog alla att ”lagbygget Barcelona” är i fritt fall. Att klubben dessutom har haft oerhört svårt att hitta en lämplig huvudtränare efter Pep Guardiola är också en oroande faktor för Barcelona.

Parallellt med Barcelonas förfall har Real Madrid inlett en ny storhetsperiod under Zinidine Zidane. Just nu är Real Madrid fullständigt överlägsna Barcelona. Framförallt backlinjen och mittfältet är klasser bättre än Barcelonas dito. Det är ett faktum som alla neutrala kan se. Efter den senaste förlusten mot Real Madrid gick den desperata sportchefen Pep Segura ut med att ”Coutinho och Dembele är väldigt nära” – snacka om oproffsigt och desperat agerat!

Jag tycker att Coutinho borde tänka till både en och två gånger. I en fotbollsvärld där de engelska klubbarna växer sig ekonomiskt starkare varje säsong, Real Madrid är inne i en ny storhetstid och PSG har till synes obegränsade ekonomiska resurser kan Barcelona vara ett oklokt val för den som vill vinna titlar, precis som Arsenal var när Suarez försökte pressa fram en flytt dit året innan han flyttade till just Barcelona.

Liverpool har förstås inget intresse av att sälja Coutinho i dagsläget. Klopp letar fortfarande efter en mittback och en ”erfaren” mittfältare. Den mittfältaren har varit på önskelistan hela sommaren och har ingenting med Coutinho att göra.

Om Liverpool lyckas signa van Dijk, en mittfältare OCH en offensiv mittfältare (Coutinhos ersättare) kan en försäljning av brassen bli aktuell – men i skrivande stund är vi inte nära ett sådant scenario.

2 kommentarer
  1. Borde inte Liverpool kunnat säga att vi vill ha Christian Pulisic (som Klopp verkar ha som favorit) plus 500milj? Inte Barcas spelare men då vet de i alla fall vad som krävs för att få loss honom.
    För någonstans så sänks moralen i laget om de ändå vet att Coutinho sticker så fort han får men samtidigt kan vi inte sälja utan att ha en ersättare.

Kommentarer är stängda.