Teixeira till Kina och Sturridge uppges sura. Här är några reflektioner!

På sistone har vi sett hur kinesiska klubbar har värvat etablerade spelare. De har tidigare värvat rutinerade managers som Sven-Göran Eriksson och Marcello Lippi – och nu lägger de alltså stora pengar på stjärnspelare.
Alex Teixeira. Jackson Martinez. Ramires. Spelare som utan tvekan besitter tillräcklig skicklighet för att spela i de allra bästa ligorna. Chinese Super League (CSL) är inte Premier League, men vissa av ligans klubbar har uppenbarligen enorma ekonomiska resurser. Jag är inte förvånad över att spelarna har accepterat övergången. Alex Teixeira flyttade nog inte till Ukraina för matens skull, om man säger så.

”We’re losing to China,” sa Donald Trump i ett av sina tal, men kan man verkligen säga att LFC ”förlorade” Teixeira? Jürgen Klopp betonade trots allt att Liverpool hade råd, men helt enkelt tyckte Shakhtar krävde överpris. Liverpool har en enorm scoutingverksamhet, spelar i en av världens största ligor och har stora ekonomiska muskler. Alex Teixeira är väldigt bra men han är inte Leo Messi. Det kommer fler chanser för Liverpool att värva väldigt bra spelare. Jag kan däremot förstå varför Jiangsu Suning betalade ett överpris. Kan man klandra Liverpool för att inte vilja betala ett överpris? Kan man kalla Liverpool för förlorade i sammanhanget?

Jag är inte bitter över kinesernas storvärvningar. Världens största land borde naturligtvis ha bra lag i världens största sport. Det står inte skrivet i sten att alla toppspelarna måste spela i Europa. Nu hoppas bara att de kinesiska klubbarna även gör långsiktiga investeringar som får deras landslag och landets fotbollsintresse att bli bättre på sikt. Det vore en boost för fotbollen.

* * *

Rykten gör gällande att Sturridge surar och eventuellt vill röra på sig i sommar. Det låter märkligt. Jag kan ha förståelse om Sturridge är frustrerad över sin skadesituation men att LFC – sedan länge helt utan motprestation – sätter in £150 000 i veckan på hans bankkonto måste trots allt vara betydligt surare för klubben än för spelaren. Sturridge borde vara tacksam över lönen och klubbens stora tålamod och flexibilitet i sin strävan efter att göra honom skadefri igen.

Alla inser vad en skadefri Sturridge kan göra. Alla inser vilken skillnad en skadefri Sturridge hade gjort för Liverpool den här säsongen. Hans mål hade varit skillnaden i många jämna matcher. Samtidigt gör hans klass på intet sätt nytta såvida han inte spelar. Han tillför inget från läktaren. Och kanske hade en annan anfallare med samma lönekrav tillfört mer?

I sommar måste Liverpool ta ett beslut om Sturridge. Då har han 2 år kvar på sitt kontrakt med Liverpool. Ska klubben förlänga eller sälja? Kommer det ens att finnas klubbar som är beredda att betala mycket för honom? Är han villig att flytta till Kina…?

6 kommentarer
 1. Definiera världens största land, folkmängd eller yta mr. Fotbolls-Guru? *no google* 🙂

  Kul och se vad Echo och Times’ skriver om Sturridge. Så länge John Cross skriver kan man ju skratta.

  • Haha, jag skulle säga att det handlar om befolkningsmängd. Om det handlar om yta skulle man ju även ha uppfattningen att Kiruna är en av världens största städer och det låter fel i mina öron.

 2. Vill se studge lämna i sommar. Kostar för mycket både i pengar och i uteblivna resultat att vänta på att våran bästa striker aldrig blir frisk. Han saknar uppenbarligen inställningen för att ha ansvaret över målproduktionen och vara en av våra bidragande orsaker till framgång. Det är tråkigt att det inte blev annat och känner för honom till viss del men har samtidigt krav på vad han borde ta sig till Ibsen situationen han befinner sig i. Man måste även sätta sig in iaf försöka i vad man går igenom när man hela tiden åker på bakslag. Är man en robot kanske man klarar det men förutsätter att ingen ska kunna komma ut ur en sådan situation med skadat psyke och känningar som inte ens finns där som om inget hade hänt.

 3. Tycker det är kul att Kina rustar upp sin fotboll. På vilket annat snabbt sätt kan man bygga en storliga utan att till en början betala överpriser? Visst kan man satsa på ungdomsutvecklingen, men de måste ha sina idoler att se upp till och det blir svårt utan några stora namn i närheten.

  I dagsläget är det väl inte många världsdelar som konkurrerar mot Europa inom fotbollen, närmast är väl Sydamerika, och där drar ju de bästa namnen till förstnämnda så fort de får chansen.

  Förr handlade det väl mest om England, Italien och Spanien men det verkar vara lite maktskiften på gång. Vi har sedan tidigare med Frankrike (i form av PSG) och Ukraina (Schaktar) och den Tyska ligan har ju blomstrat sedan en tid tillbaka också.

  En större utveckling i Kina och Sydamerika kanske skulle göra klubblags-VM lite mer intressant också, vilket jag tycker skulle vara kul.

 4. Vad kostade Teixiera tillslut för kineserna? Förstår honom till fullo att han vill bort ifrån Ukraina med tanke på situationen, han hade nog tagit planet vart det än gick utan några högre löneanspråk. Men inte kostade han väl några 70 miljoner pund? var det inte 38 i slutändan? Sånt stör mig, för vi har inga problem att tjonga iväg det på spelare som Benteke, Carroll mfl som typ mer eller mindre ingen av fansen på förhand har trott på, det har varit så uppenbart att de inte ska fungera, men TK tycker att det är värt med PL-premien som är typ 40% av dessa spelares pris trots att de är helt fel spelartyper.

 5. Om inte Sturre spelar minst 10 matcher i vår så tycker jag vi säljer honom. Vi kan inte betala 150 000/veckan till någon som bara sitter på läktaren. Sedan är det även ett problem att man ska sitta och hoppas på att han ska börja spela snart och vips så gick han in i en närkamp på träning och blev på nytt skadad i ett X antal veckor.
  Visst han har ett bra målfacit men vad hjälper det när han knappt spelar.

  Skulle inte förvåna att han gör en van Persie, byter klubb och så blir han frisk från ingenstans.

Kommentarer är stängda.