[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Detta är den svenska versionen av vår intervju med Andreas Vou.

Andreas berättar om sin bakgrund, sina uppdrag och besvarar naturligtvis även fotbolls- och inte minst Liverpool-relaterade frågor.

 

Vou

Välkommen! Först och främst, Andreas, hur skulle du beskriva dig själv och vad du gör för de som inte känner till dig?
– Hej och tack för att jag får vara här. Jag är sportjournalist till yrket, med primärt fokus hur sport vävs samman med kultur, samhälle och politik. Jag har fått jobb publicerat i Rubgy World Magazine, ESPN, Liverpool officiella hemsida och flertalet andra. Jag är en utrikeskorrespondent för Mundo Deportivo medan jag är pressansvarig för cypriotiska rubgyförbundet. Som vem som helst med passion för politik, skrivande om mer seriösa topiker tenderar jag att göra anonymt, de är känsligare ämnen genom att förbli anonym kan läsarna bedöma fakta istället för författaren. Jag är också väldigt intresserad av fotbollsutveckling och har jobbat som ungdomsscout åt AEK Larnaca sedan förra året.

Du har bott på flera olika ställen, vad kallar du hemma nuförtiden? Cypern/England? Och hur hamnade du i Spanien (Barcelona) & El Mundo Deportivo?
– Jag är född och uppvuxen i England, flyttade till Cypern när jag var 14, tillbaka till England för universitet och därefter till Spanien 2011 och har varit där lite då och då sedan dess. Jag vet inte direkt vad jag kallar hemma, jag antar att Cypern är min bas, men jag känner mig mer ’hemma’ i Barcelona, jag passar in bättre i kulturen och livsstilen där – generellt, det finns alltid något lockande med att vara en outsider på en främmande plats.

– Hur jag hamnade i Spanien? Det var min barndomsdröm att se Barca spela på Camp Nou. Jag gick på min första match 2006 och även om jag initialt åkte för laget, så blev jag förälskad i staden och sedan dess har det varit min målsättning att leva där, lära mig spanska och kom in i fältet sportjournalistik. Inom en månad lyckades jag skaffa praktik på Mundo Deportivo tack vare en kontakt i Grekland som tidigare hade jobbat för dem och sedan dess förblivit en skribent i tidningen.

Om vi gå in mer på detaljnivå, hur ser ditt jobb som ungdomsscout på Cypern ut? Vilka kvalitéer tittar du på hos en spelare? Vilka egenskaper anser du är viktigast att en ung spelare besitter?
– Tekniken är ytterst viktig. Personligen kan jag säga mycket om en spelare genom att kolla på hans första touch och hållning på bollen – det är det första jag noterar hos en spelare, hans ’känsla’ på bollen. Sporten blir ännu mer teknisk och utan en bra förstatouch kommer du ingenstans. När jag har att göra med unga spelare kollar jag även på spelarens intentioner och utförande; om en ungdom har en bra hjärna är det en massiv bonus då ’spelsinne’ är svårare att lära ut.

Som scout har jag förstått att man gör mycket research om spelarens bakgrund. Hur viktigt är det runtomkring och hur viktigt är det som händer på planen?
– Det är extremt viktigt hur spelarna är utanför planen då de tenderar att vara en reflektion av sin karaktär planen. Den rådande kulturen på en specifik plats tenderar att forma majoriteten och olyckligtvis på Cypern har vi en som saknar ambition vilket smittar av sig ner till de unga. Ungdomar saknar tro och det finns mängder av orsaker för detta; först och främst, vi har inte haft en spelare som har lyckats i en stor europeisk liga så det finns ingen måttstock för barnen att sträva efter. Sedan är det klubbarna, som inte visar att de bryr sig om unga spelare, baserat på det faktum att den cypriotiska ligan har den högsta procenten importspelare i Europa (74%). Och så, självklart, komplicerar det ytterligare att, efter slutförandet av gymnasiet, måste varje kille genomgå två års militärtjänstgöring vilket är katastrofalt för utvecklingen för en ung fotbollsspelare. Det finns flertalet faktorer, men när det finns en vilja finns det ett sätt och jag känner att vi är på väg att förändra vår mentalitet från att producera toppspelare, talangen finns utan tvekan där.

Vad har du för förebilder inom scouting- och journalist-branschen?
– Inom journalistbranschen, måste jag säga att två personer var mina första riktiga mentorer – Cordula Reinhardt och Alberto Sanchis från Mundo Deportivo. De lärde mig branschen utan och innan, och fick mig att känna mig hemma i vad som var en helt främmande omgivning för mig.

– Jag beundrar verkligen Graham Hunter och Sid Lowe. De är två journalister som aldrig sensationaliserar, hittar aldrig på falska stories och är ständigt pricksäkra – de borde vara referenspunkten för alla som vill bli, eller till och med etablerade, sportjournalister. Utanför sport är John Pilger definitionen av en bra journalist, som hanterar de mest seriösa problemen förnuftigt med lugn och skarpsinnighet. I en tidsålder med bloggar och Twitter har definitionen av ’journalist’ blivit väldigt vag, men alla som vill veta den riktiga definitionen av en, borde kolla upp honom.

– Inom scouting, måste jag säga Tasos Makis, akademichefen i AEK förra säsongen. Han är någon med en tydlig vision om vad som behöver göras för att bli framgångsrika på ungdomsnivå. Han har ett väldigt idealistiskt tillvägagångssätt vilket är någonting som jag känner att vi har gemensamt.

Hur nära följer du ligor som La Liga och Segunda i jämförelse med andra?
– Jag följer La Liga religiöst; de som förkastar den som en tvålagsliga missar verkligen något. Visst, Barcelona och Real Madrid dominerar men det finns en stor mängd av kvalitet genom hela ligan och det faktum att de ’andra’ lagen har varit så bra i Europa under de senaste åren är ett bevis på det.

– Jag följer inte direkt Segunda Division överdrivet nära, om jag ska vara ärlig. Hur som helst, jag gillar att kolla på Barca B och följer katalanska klubbar som Girona som gjorde bra ifrån sig förra säsongen.

Hur bra är Segunda Division i ditt tycke? Många i England (och i Sverige för den delen) är osäkra på vilken nivå ligan håller. Jämförelser med ’The Championship’ dyker ofta upp i huvudet..
– The Championship marknadsförs bättre, men skillnaderna mellan den och Segundan är liknande som de mellan Premier League och La Liga. Den förstnämnda är mycket snabbare och mer konkurrenskraftig medan den senare är mer teknisk, taktisk och metodisk – detta är inte att säga att den ena är bättre än den andra.

Fördelningen av TV-pengar inom den spanska fotbollen är onekligen lika orättvis som den är omdiskuterad, vad anser du om det nuvarande systemet?
– Det är en fars och alla i Spanien vet om det. Det är skadligt för ligan att två lag får en väldigt stor andel av tv-intäkterna. Titta bara på hur många spanska stjärnor som har sålts till klubbar i rikare ligor de senaste åren, klubbarna kan inte hänga med längre. Till och med som Barca-fan tycker jag, precis som andra, att det inte längre ger samma kick att vinna ligan när motståndare blir sämre. Och förresten, detta hjälper inte de två stora heller; om de tävlar mot sämre lag varje år kommer de också att bli sämre och de kommer att få svårt när de spelar mot toppmotstånd i Europa.

– Det faktumet att varenda klubbpresident (förutom från de två stora) tillsammans protesterade mot de obalanserade tv-intäkterna för några år sedan, bara för att dra sig tillbaka efter ett privat möte med Real Madrids president Florentino Perez säger mycket om var majoriteten av makten finns i Spanien.

Vad tycker du om Brendan Rodgers LFC projekt?
– Personligen är jag ett massivt fan av Brendan Rodgers. Man behöver bara läsa eller lyssna på några av hans intervjuer för att få en omedelbar förståelse av hur skarp hjärna han har. Relevansen att ha en filosofi inom engelsk fotboll är ofta underskattad, då många lag och fans kräver omedelbar succé. Liverpool är väldigt visa som har anställt någon som kan implementera ett långsiktigt tillvägagångssätt.

Förra säsongen tippade du att Liverpool skulle nå en 7:e plats, vad tycker du att Liverpool behöver för att nå Champions League?
– Förra året såg vi hur drastiskt bättre Liverpool blev under andra halvan av säsongen. Det var en ganska logisk förbättring för ett lag som anpassade sig till en ny och väldigt specifik spelstil. Ändå, topp fyra kommer att vara mycket att efterfråga den här säsongen, då jag känner att förra säsongens topp fem fortfarande är starkare, men Liverpool-fans borde inte kräva det än. Om Rodgers får tid och full backning att helt implementera sin filosofi kommer klubben åter igen att kunna konkurrera om de stora pokalerna under många år, och det är värt att ha tålamod för.

Vad tror du att Luis Alberto och Iago Aspas kan bidra med till Liverpool?
– Rodgers verkar ha en policy där han endast signar spelare som är i mitten av 20-års åldern eller yngre, som är hungriga, som har stor potential och som är beslutsamma om att visa hur bra de är i en storklubb, och båda passar in i den profilen. Alberto och Aspas kommer hjälpa ytterligare med Rodgers eftersträvade spelsätt och det faktum att alla hans tidigare rekryter delar liknande kvalitéer kommer hjälpa de att anpassa sig snabbare också – det är fördelen med att ha en uppsatt filosofi, alla läser från samma sida.

Finns det några mer potentiella fynd i Spanien som LFC kan signa? Jag har hört mycket bra saker om spelare som Oliver Torres, Christian Alfonso och Alejandro Grimaldo, för att nämna några. Men jag är säker på att det även finns billigare alternativ.
– Det är simpelt; England producerar inte mycket kvalité, Spanien gör det. Engelska klubbar har pengar, de flesta spanska klubbarna har det inte.

Av den anledningen, kommer vi att få se fler och fler engelska klubbar shoppa från Spanien, då Premier League-klubbar vill efterlikna det spanska sättet att spela. För tillfället spottar Spanien upp bra talanger i fantastisk hastighet men, på grund av det ekonomiska läget, har klubbar svårt att behålla sina tillgångar. Det finns en mycket bättre valuta för pengarna med spanska spelare.

Sista frågan. Vad tycker du om Suso’s flytt till Almeria? Är det en smart/bra flytt för honom?
– Det kan bara vara en positiv flytt för både Liverpool och Suso själv. Han kommer att spela i en nykomling i högstadivisionen där han kommer att få spela regelbunden A-lagsfotboll. Det faktum att klubben har lånat ut honom till en spansk klubb indikerar att de föredrar att han ska fortsätta lära sig i en omgivning som uppmuntrar bra passningsspel, liknande till Liverpools sätt att spela, snarare än att skicka honom till en fysiskt krävande liga.