[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Match: Ludogorets – Liverpool
Plats: Natsionalen Stadion Vasil Levski, Sofia
Tid: 20.45
TV-sändning: Viasat Sport (visas även på Viaplay.se).

Champ

På onsdagen åker Liverpool till Bulgariens huvudstad Sofia för att ta sig an Ludogorets i en superviktig CL-match.

Liverpools återkomst till Champions League har inte blivit så underbar som jag hade hoppats. Jag får visserligen rysningar varje gång CL-hymnen spelas och Liverpoolspelarnas ansikten zoomas in, men fotbollsmässigt har turneringen egentligen bara blivit ytterligare ett bevis på hur medioker säsongens lag är. Efter mycket möda och stort besvär lyckades Liverpool visserligen besegra Ludogorets på Anfield, men därefter följde en torsk mot Basel och två torskar mot Real Madrid. Den klara hemmaförlusten mot Los Blancos blev en plågsam påminnelse om hur långt efter de allra bästa LFC är nuförtiden.

Nåja, trots 3 förluster har Liverpool goda möjligheter att gå vidare från gruppen. Det är ingen lätt situation, men vi har klarat svårare situationer med ännu sämre spelarmaterial. Den här gången behöver man inte nita Olympiakos utan Ludogorets och Basel för att gå vidare. Let us dream.

Ludogorets ska besegras borta i Bulgarien. Liverpool behöver inte åka till motståndarnas egentliga hemmaarena Ludogorets Arena. Den har en kapacitet på endast 6500 personer och klarar inte UEFA:s krav, vilket betyder att Ludogorets tvingas åka 400 kilometer från hemstaden Razgrad till huvudstaden Sofia. Det kan ägaren Kiril Domuschiev inte vara överlycklig med. Med svenska mått mätt är det väl ungefär som att GIF Sundsvall skulle gå till CL och spela sina hemmamatcher i Stockholm. Det kan omöjligtvis betraktas som idealiska omständigheter för Ludogorets.

Trots omständigheterna Ludogorets säkert en skön känsla inför matchen. De har skickliga spelare, som exempelvis den 30-årige brasilianska fotbollsnomaden Marcelinho, och höll jämna steg med Liverpool på Anfield. Precis som LFC har Ludogorets 3 poäng, medan Basel har 6. Å andra sidan ska Basel möta Real Madrid och där förväntas de redan slutspelsklara spanjorerna ta hem matchen. Mitt resonemang är ungefär så här; Om Liverpool vinner sina återstående matcher så går man vidare. Enkelt i teorin, svårare i praktiken.

Det ska bli synnerligen intressant att se vilken startelva som Brendan Rodgers väljer att mönstra. Enligt The Liverpool Echo har varken Mamadou Sakho eller Mario Balotelli följt med till Bulgarien, vilket naturligtvis innebär att de inte kommer att spela. Det som blir spännande att se angående laguttagningen är om Brendan kommer att fortsätta ge Steven Gerrard, Dejan Lovren, Glen Johnson & co fortsatt förtroende eller om spelare som Lucas Leiva, Kolo Touré och Alberto Moreno får spela? Med tanke på matchens betydelse måste BR sätta laget rätt den här gången.

4 kommentarer
 1. Detta blir en fruktansvärt svår match, Ludogretz har spelat bra på sin ”Hemmaarena”. De vann mot Basel och var ytterst nära att knipa en poäng mot Real Madrid. Jag hoppas på speed på topp med Sterling och Coutinho på varsin kant och Borini som spets, jag tycker att vi ska ligga på kontring och kontra sönder Ludogretz. Jag tror inte de är så vana att föra dessa matcher, så jag tror att vår största chans ligger i att backa hem för att sedan använda vårt adelsmärke i kontringarna.

  Vi hade svårt mot Crystal Palace som körde på kontringar mot oss, vi hade även svårt mot Newcastle som körde på kontringar mot oss. Det är bara att inse att vi inte har material nog för att föra matcherna, ligg på kontring och försök att vinna denna viktiga match.

 2. Jag har lite andra tankar. Vi måste ta poäng här så att vi iaf blir grupptrea vid förlust eller kryss mot Basel, isåfall åker vi ju med i Europa league som grupptrea. Och det kan låta riktigt hemskt! MEN! Den som vinner Europa League blir ju kvalificerad till CL nästa säsong. Och vi är inte troliga att kvalificera oss till CL via ligan.

  Räknade lite på det igår, 74 poäng är vad som matematiskt ska räcka till fjärdeplats, vissa år har det räckt med 70 poäng. Men räkna med 74 poäng, och vi har 14 som det är nu. Vi har spelat 12 matcher, det är 26 kvar. Från 14 poäng till 74 är det 60 pinnar. Det krävs med andra ord segrar i 20 av de anslutande 26 matcherna för att skrapa ihop 74 poäng. Och det som gör detta så knepigt är att vi har haft ett lätt spelschema egentligen, vi har riktigt tuffa matcher framför oss i jul. Så egentligen, krasst räknat är ligan körd. Jag ser det som väldigt osannolikt att vi skulle avsluta så starkt. Det hade varit en sak om vi spelat bra men inte fått resultaten med oss, lite som vi spelade under Dalglish, där 28 stolpskott under säsongen sa en hel del om vårt oflyt.

  Jag tror vår största chans till CL-spel är att åka ned i EL, förstärka laget i januari med en beprövad målskytt, och sätta försvarsspelet (gärna genom att börja spela vårt bästa backpar istället för det sämsta), och försöka gå all in och vinna eländet.

  För 20/26 matcher, det vinner inte detta laget. Då är det mkt mer troligt att vinna 5-6 matcher i EL-slutspelet.

  • Samtidigt är EL en mardröm. Slitsamt, matcher i östeuropa, ofta matcher torsdag-lördag (med EL och liga), knappt några pengar och ärligt talat är jag heller inte speciellt övertygad om att vi kommer utmana om bucklan. Jag kan möjligtvis ge dig att det skulle vara något lättare att vinna EL än att ta topp 4 i ligan.

  • Ja, det är ingen drömposition. Och ganska högt spel i att sätta CL-existensen på att vinna EL. Det finns en hel del tuffa lag där och som vi spelar så är det mycket klurigt. Å ena sidan är vi redan så pass avhängda (mer än känsla än ett faktum i poäng än så länge) att ligan behöver vi kanske knappt bry oss om mer än att hålla oss undan från nedflyttningsstriden.

   Och skulle vi vinna ikväll och mot Basel så undrar jag hur mkt mer vi har att hämta sen. Oavsett vilket lag vi ställs mot känns det riktigt jobbigt.

Kommentarer är stängda.