Hela 16 poäng skiljer lagen åt när de bittra rivalerna Manchester United gästar Anfield för spel i Premier League.

Medan LFC gör sin bästa säsongsstart någonsin har det gått betydligt trögare för United. Efter de 16 omgångarna är differensen mellan serieledande Liverpool och tabellsexan Manchester United hela 16 poäng. Det är främst defensiven som ställt till problem för Mourinhos mannar, som släppt in hela 26 mål i ligaspelet. 26 insläppta är inte sämst i ligan, men nära på. Och sätter vi siffran i relation till att United släppte in 28 mål på hela föra säsongen så är det lätt att förstå att något inte är som det ska på Old Trafford.

I motsats till Man Utd:s tveksamma defensiv så har Liverpool statistiskt sätt ligans bästa försvar. Det finns en stabilitet som inte funnits där tidigare och laget har bara släppt in sex mål i ligaspelet. Till söndagens match brottas dock Klopp med flera defensiva avbräck och får lappa ihop backlinjen så gott han kan.

Det är främst på högerbackspositionen som LFC har problem. Joe Gomez drog mot Burnley på sig en långtidsskada och blir borta i fyra-fem veckor till. Efter veckans CL-match har också Trent Alexander Arnold rapporterats skadad och väntas missa spel fram till jul. De unga engelsmännens skador öppnar upp för Nathaniel Clyne – som hittills inte startat en enda ligamatch denna säsong. Clyne har dock även han varit skadad och hans fysiska status är fortsatt oklar.

Klopp meddelade på presskonferensen under fredagen att Clyne är redo för spel, men kanske inte för 90 minuter. Att Clyne är redo är en sak, om Klopp väljer att spela honom en annan. Klopp ville, som vanligt, inte prata om sin tänkta startelva, men om högerbackspositionen sa Klopp att han har några olika alternativ. Band annat nämndes Rafa Camacho, som ju spelade mot United på försäsongen. Förutom Camacho och nyss nämnda Clyne finns även James Milner och Fabinho som alternativ. Milner är kanske det troligaste då han spelade just högerback – och gjorde det bra – i förra helgens match. Fabinho är ursprungligen högerback och har nyligen spelat där för Brasilien och skulle också kunna göra ett gediget jobb i backlinjen. Vem tror du Klopp väljer som högerback?

Ytterligare avbräck i backlinjen är Joel Matip, som blir borta året ut. Mittbacken skadade sig mot Napoli och lämnar Virgil van Dijk och Dejan Lovren kvar som de två enda tillgängliga mittbackarna i truppen. På vänsterbacken väntas Andy Robertson starta som vanligt.

James Milner är som sagt ett alternativ i backlinjen, och spelar han där innebär det att alternativen på mittfältet är färre. Lyckligtvis har Klopp roterat sina fältare den senaste tiden och samtliga lär vara redo för uppgiften. Det blir intressant att se hur tysken väljer att formera sitt lag. I startelvan är Salah, Firmino och Mané självskrivna. Det innebär att tre platser återstår att fylla och det intressanta är om Klopp ger den offensivt lagda Shaqiri chansen eller ej. I de ”stora” matcherna, som mot Napoli i veckan, har tysken valt ett mer defensivt stabilt mittfält. Men kanske kan lite mer kreativitet vara rätt medicin för att plocka tre poäng mot United? Problemet för LFC i de senaste mötena har varit just kreativiteten på den offensiva tredjedelen. United har i de två senaste matcherna på Anfield stängt igen tillställningen helt och inte släppt in några mål. De senaste ligamatcherna på Anfield har nämligen slutat 0-0.

***

Likt Liverpool har även United en skadedrabbad trupp. Mourinho roterade kraftigt i onsdagens match mot Valencia (2–1-förlust), men var under fredagens presskonferens inte helt tydlig med vilka som är otillgängliga på söndag. Klart är att guldbollen-vinnaren Victor Nilsson Lindelöf är skadad. Alexis Sanchez uppges också vara borta. Förutom den nyss nämnda duon finns också frågetecken för en hel drös spelare. Shaw, Darmian, Martial, Rojo, McTominay, Dalot och Smalling uppges alla ha någon sorts problem.

I den förra omgången slog Manchester United Fulham på hemmaplan. Fulham är visserligen tabelljumbo, men United öste på offensivt och vann matchen med 4–1. Några dagar tidigare spelade man oavgjort (2–2) med ett formtoppat Arsenal på Old Trafford.

***

Sett till de senaste mötena lagen emellan har United förkrossande statistik, om vi ser till ligaspelet. Senaste Liverpoolvinsten mot United i Premier League kom 2014, och den senaste på Anfield under 2013. På de två senaste säsongernas fyra möten har United vunnit en, och tre har slutat oavgjort. De två matcherna på Anfield har slutat 0-0.

Matchstart 17.00 söndag.

1 kommentar
  1. Fabinho-Lovren-VVD-Robbo
    Milner-Gini
    Salah-Shaqiri-Mané
    Bobby
    Så hoppas jag vi startar 🙂

Kommentarer är stängda.