Saido Mané är tveksam till spel när Liverpool ställs mot Brighton i Premier Leagues sista omgång. LFC behöver en poäng för att säkra spel i Champions League.

Liverpool är som enda lag i de fyra högsta engelska divisionerna obesegrat på hemmaplan i ligaspelet. Man har alltså inte förlorat någon av de 18 matcherna på Anfield i Premier League. Och att undvika förlust i säsongens sista hemmamatch är exakt vad som krävs för att säkra en topp 4-placering. På besök kommer ligans näst sämsta bortalag – Brighton.

Nerverna inför denna enormt viktiga batalj lättades något när Huddersfield under onsdagen lyckades med vad LFC inte lyckades med förra helgen – att ta poäng på Stamford Bridge. Krysset innebär att LFC inte längre behöver tre poäng för CL-spel i morgon, utan endast en.

Oroande är att Saido Mané inte har tränat fullt i veckan, och det är i nuläget tveksamt om senegalesen kommer till spel. Mané fick en smäll mot Chelsea som han ännu inte återhämtat sig helt från. Han var med på de matchförberedande träningarna, men gick inte för fullt. Roligare nyheter är att Adam Lallana ser ut att vara tillbaka. Mittfältaren är enligt Jurgen Klopp så frisk han kan bli.

Joe Gomez missar resterade del av säsongen, och VM. Kring Emre Cans skadeläge har inget nytt rapporterats och han får fortsätta att titta på från läktaren, likt Joel Matip och Alex Oxlade-Chamberlain.

***

Medan LFC kommer kämpa för att behålla sin plats, kommer Brighton göra det för att klättra i tabellen. Med 40 poäng ligger man på fjortonde plats, men hela fyra lag ligger en enda poäng framför. Det betyder att Brighton fortfarande kan sluta på övre halvan – något som borde vara en morot för nykomlingen. De fyra lagen tätt ovanför Brighton ställs också mot relativt tuffa motstånd. Newcastle möter Chelsea, Watford möter Man United, Bournemouth Burnley och Crystal Palace ställs mot WBA i nyfunnen storform.

Brighton kan också tappa mark, till plats 15, då West Ham ligger en poäng bakom.

Brighton är, som tidigare nämnt, ligans näst sämsta bortalag. Elva poäng, två segrar, fem kryss och elva förluster är gästernas facit på resande fot. Vi får gå tillbaka till 4 november för att hitta Seagulls senaste bortaseger.

***

Ett litet frågetecken går att hitta kring Mohamed Salahs form, om man letar. Egyptern har öst in mål under säsongen, men har gått mållös i tre matcher i följd. Absolut ingen panik, eller ens dåligt jämfört med andra spelare, men Salah hade innan de tre matcherna gjort mål i samtliga starter under 2018, sjukt nog. Frågetecknet kan dock rätas ut till ett stort, fett utropstecken i morgon. Gör Salah mål mot Brighton så slår han alla tidigare målrekord för en spelare i Premier League, i spel över 38 omgångar. Ett rekord som han just nu delar med Cristiano Ronaldo, Alan Shearer och Luis Suarez.

Bakom Salah i skytteligan huserar Harry Kane, som är tre mål bakom Liverpoolspelaren. Tottenham, som säkrade topp 4 i förra matchen, möter Leicester i den avslutande omgången. De kan således ösa på för att hjälpa sin stjärna i jakten på Mo Salah utan att bekymra sig nämnvärt på resultatet.

Men målrekord och skytteligaledning är bara en parentes när CL-platsen står på spel för Salah och LFC. Det vore ett monumentalt misslyckade att nu missa Champions League, med de möjligheter LFC har haft att säkra spel i turneringen. En poäng räcker, och LFC har inte förlorat hemma i ligan denna säsong. Det mesta talar för att Liverpool klarar det, men visst har man fog för att vara nervös? För är det något vi med säkerhet lärt oss om Liverpool, är det att ingenting någonsin är säkert.

Matchstart 16.00