Liverpool är ett av endast två lag som besegrat serieledande Leicester i Premier League. Klopps mannar siktar på att upprepa bedriften när lagen möts på King Power Stadium under tisdagskvällen.

Viasat Fotboll/Viaplay
20.45

Det är inget snack om att Leicester är säsongens positiva överraskning i Premier League. När ”the Foxes” i den trettonde omgången övertog serieledningen var känslan att formtoppen skulle bli kortvarig och att laget snart skulle rasa i tabellen. Tio omgångar senare leder laget fortfarande ligan och konkurrerar med betydligt större klubbar om topplaceringarna. Få motståndare har hittat ett lyckat recept för att stoppa Leicesters effektiva omställningsfotboll. Laget har motbevisat experter och andra fotbollstyckare som hävdat att dem snabbt skulle dala i tabellen när formstarka offensiva pjäser började dippa formmässigt. Leicester har dock fortsatt övertyga och uppvisat ett imponerande kollektivt spel när tongivande spelare som Jamie Vardy och Riyad Mahrez haft dåliga dagar. I Europas fem största ligor är det faktiskt endast PSG och Bayern Munchen som förlorat färre matcher. Intressant statistik visar att laget som toppat Premier League vid månadsskiftet januari/februari gått och vunnit ligan de senaste elva säsongerna.

Ett av Leicesters två nederlag i ligan har kommit mot LFC. I en jämn match på annandagen avgjorde Christian Benteke tillställningen med en välplacerad bredsida i den 63:e minuten. I den senaste omgången besegrades Stoke med 3-0 på hemmaplan. Förutom att målsprutan Vardy nätade igen efter en kortare måltorka fanns även Leonardo Ulloa och Daniel Drinkwater med i målprotokollet mot ”the Potters”. Då laget sedan tidigare var utslaget ur FA-cupen har truppen kunnat fokusera på morgondagens uppgift sedan förra helgen. LCFC:s januarivärvning, den gamla Djurgårdsspelaren Daniel Amartey, är inte tillgänglig för morgondagens match. Även Matty James och Jeffrey Schlupp förväntas missa matchen på grund av skada.

LFC kryssade mot West Ham i lördags. Startelvan i den mållösa matchen var B-betonad då många yngre förmågor fick chansen av Jurgen Klopp. Tysken gjorde hela tio ändringar i startelvan vilket gav utrymme för en välkommen vila för de mest tongivande spelarna. På skadefronten finns det en del att rapportera om. Dejan Lovren var tillbaka i spel i helgen efter en tids frånvaro. Senare i veckan kommer ytterligare några spelare att ansluta till lagets kollektiva träningar. Det handlar om Daniel Sturridge, Martin Skrtel, Philippe Coutinho och Divock Origi. Kvartetten missar morgondagens match men det är ändå väldigt positiva nyheter för Klopp då matchen mot Leicester är starten för ett hektiskt februari med spel i fyra olika turneringar. För långtidsskadade Danny Ings och Joe Gomez har inget förändrats och duon förväntas vara borta säsongen ut.

I tabellen skiljer det tretton poäng mellan lagen. Liverpool har dock historiskt sett varit bra mot Leicester. Sedan ”the Foxes” tog klivet upp i högsta divisionen inför förra säsongen har Liverpool inte förlorat något möte. På tre matcher har LFC vunnit två och en har slutat med delad poäng.

När Klopp tidigare i dag mötte pressen betonade han att topp fyra fortfarande år målet för säsongen. För att nå dit är alla kvarvarande matcher viktiga men tysken menade att de tre närmaste bataljerna kan avgöra utgången av säsongen. Klopp påpekade att Leicester är ett väldigt bra lag men att han har en plan för hur de ska besegras. Liverpool har tre poäng upp till Manchester United som sitter på den sista biljetten till europaspel. Därefter är det ytterligare fem poäng till Tottenham som innehar den sista CL-platsen. Det är alltså ett stort avstånd att äta ikapp och ska Klopps mannar göra vårens ligaspel intressant är tre poäng i morgon ett grundläggande första steg.

2 kommentarer
  1. Blir förbannad över de höjda biljettpriserna det skrivs om idag. Om det stämmer så dör läktarkulturen ännu mera. Det som fick mig att älska lfc var när jag på 90 talet fick uppleva en helt galen stämning. Liverpool får inte bli ett rent turistlag där folk bara applåderar vid mål. Det skall vara fullt kaos. Utan det kommer allt det speciella med klubben att gå förlorat.

    • Tyvärr har Anfield blivit ett bibliotek de senaste åren , finns så klart vissa matcher som är undantagna, men på det stora hela så anser jag att det blivit oroväckande mycket tystare … Kan ju ha att göra med det du skriver om …. tråkigt … har dock blivit tystare rent allmänt hos de större lagen med

Kommentarer är stängda.