Match: Everton – Liverpool
Plats: Goodison Park
Tid: 18.30
TV-sändning: Viasat Fotboll (visas även på Viaplay.se).

PremierLeague

Liverpool gästar Goodison Park i säsongens andra Merseysidederby.

Många minns när säsongens första derby mellan Liverpool och Everton. Det var en match som lämnade bitter eftersmak, med tanke på att Phil Jagielka gjorde sitt livs mål alldeles i slutskedet. Jagielkas drömmål innebar att matchen slutade oavgjort . Sett över tid är det klar fördel Liverpool i Merseysidederbyt; faktum är att Everton bara har vunnit 1 av de senaste 7 PL-hemmamatcherna mot LFC.

Det är inte mycket som tyder på att Everton ska lyckas vinna den här gången heller. Med sina 26 poäng är de 12 poäng efter Liverpool i tabellen. Samtidigt har Liverpool inte förlorat en enda ligamatch under 2015. Liverpool är obesegrade i 7 raka ligamatcher och har vunnit 5 av de 6 senaste. Förra helgens seger mot Crystal Palace måste ha varit skön för Everton, då de inte hade vunnit på 8 matcher innan. Som ni märker förefaller Liverpool vara i betydligt bättre form än de blåa grannarna.

Everton är ett lag som gör ungefär lika många mål som Liverpool – men de släpper in fler. Liverpool har målskillnaden 33-27 i PL, medan Everton har 31-34. Anmärkningsvärt är att Everton vid 4 tillfällen har gjort mål under matchens 5 första minuter den här säsongen, vilket gör att de är ligans målfarligaste lag under matchens inledande fem.

Om inget helt oväntat inträffar blir detta Steven Gerrards sista Merseysidederby. Precis som i alla andra LFC-sammanhang är han en legend även här; faktum är att ingen spelare har gjort fler mål i PL-matcherm ellan lagen. Gerrard har gjort sammanlagt 9 ligamålmål i Merseysidederbyn – men märk väl att endast 2 av dessa har gjorts på Goodison Park. Om man räknar samtliga matcher som Gerrard har spelat mot Everton så har han gjort 10 mål – och dragit på sig 2 röda kort. Många minns nog hur en ung och ibland övertaggad Gerrard kunde göra riktigt fula tacklingar mot Everton, men det är någonting som han har slipat bort under andra halvan av sin karriär och jag tror knappast att han kommer att dra på sig ett rött kort imorgon.

På skadefronten förväntas Everton få tillbaka James McCarthy efter 6 veckors skadefrånvaro. För Liverpools del kan Daniel Sturridge komma att göra sin första ligastart sedan augusti – även om min gissning är att han inleder på bänken. Lazar Markovic, Adam Lallana och Lucas Leiva dras med småskador och kan inte med 100 procents säkerhet spela.

1 kommentar
 1. Kan tänka mig att Gerrard spelas till förmån för Lallana om inte han kan starta, tror inte heller att Sturridge spelar från start. Hoppas dock att resterande laget kan spela, så att vi startar med vår stabila backlinje och med Markovic och Moreno som wingbacks.

  Tror detta blir vår startelva imorgon:
  Mignolet
  Can-Skrtel-Sakho
  Markovic-Lucas-Henderson-Moreno
  Coutinho-Gerrard
  Sterling

Kommentarer är stängda.